Menu

Allied (2016)

1942.g, kanadski oficir u sjevernoj americi upozna francusku članicu Otpora koja je usred smrtonosne misije iza neprijateljskih linija. Kada se ponovno susretnu u Londonu, njihova veza biva stavljena na test.

  U kinima

Hrvatska24.11.2016.
Bosna i Hercegovina01.12.2016.
Srbija01.12.2016.

  Ocjena

 Allied
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 4min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Robert Zemeckis

  Scenarij

Steven Knight

  Produkcija

Graha mKing
Steven Knight
Jacqueline Levine
Patrck McCormick
Denis O’Sullivan
Jack Rapke
Steve Starkey
Robert Zemeckis

  Glazba

Alan Silvestri

  Kinematografija

Don Burgess
  Sinopsis

U ovom ratnom špijunskom trileru čija se radnja odvija tokom Drugog svjetskog rata, kanadski pilot Max Vatan (Brad Pitt) i članica francuskog Otpora Marianne Beausejour (Marion Cottilard) glume da su bračni par kako bi uspješno izveli opasnu misiju u Casablanci. Njihova lažna priča ubrzo dovede do prave ljubavne afere i osnivanja zajedničke obitelji, no Maxova sreća biva skrhana kada mu kažu da mora obaviti istragu kako bi otkrio je li Marianne možda dvostruka agentica koja zapravo radi za Naciste.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Brad Pitt Max Vatan
Vincent Ebrahim Driver in Desert
Xavier De Guillebon Clause
Marion Cotillard Marianne Beausejour
Camille Cottin Monique
Michael McKell German Officer
Vincent Latorre Vincent
August Diehl Hobar
Sally Messham Margaret
Daniel Betts George Kavanagh
  Recenzija

Ljubav i izdaja glavne su teme ove odlične ljubavne priče u kojoj nas glumačke zvijezde i intriga drže zainteresiranima kroz cijelo trajanje filma. Sami film gotovo je savršena produkcija u kojoj sve ide po špagi, počevši od odličnog scenarija kojeg je napisao Steven Knight (“Dirty Pretty Things”, “Locke”), a u kojem su likovi besprijekorno predstavljeni i predivno razvijeni. Gledatelji će se uistinu moći uživjeti u 1942. godinu u kojoj su kredibilitet i kredencijali ono što određuje život ili smrt. Na mnogo načina ovo je klasična priča, poput “Casablance”, iz razloga što se Max, kadanski špijun, te Marianne, francuska članica otpora, naposlijetku uistinu zaljube.

Redatelj Robert Zemeckis sve ove elemente velebno okuplja na jedno mjesto, te sa vrhunskom sposobnošću majstora uvlači gledatelje u emotivne scene ove ljudske priče u kojoj je strast jednako fizička koliko i etična. Sa odličnim budžetom, ovaj film nije imao problema prezentirati nam svoju prvu scenu u velikom bogatstvu. Max padobranom slijeće u pustinju, gdje počinje njegova šarada u ulozi Marianneinog muža, kako bi se pripremili za opasnu misiju. Oni se s lakoćom predaju ovom svijetu laži, no to im toliko dobro ide da naposlijetku uistinu razviju ljubavnu aferu. Svijet ovog filma potpuno je glamurozan – odjeća je svilena i elegantna, muževi spavaju nakon vođenja ljubavi sa svojim ženama, a svaki detalj je bitan.

Sam scenarij podijeljen je na tri dijela – misija u Casablanci, blagostanje u Londonu te konačni čin, gdje se sve dovodi u pitanje. Fokus priče uvijek je veza između Maxa i Marianne. Napetost je očita kada Max pokušava održati barem trunku normalnosti kada započne paljba na njegovu ženu u konačnom dijelu, kada sve visi o niti. Perspektive se mijenjaju, te i mi počinjemo u pitanje dovoditi sve ono što smo prije toga bez problema prihvaćali.

Nažalost, samo finale filma pomalo je razočaravajuće, kao da su ga pokušali brže-bolje napraviti prije nekog isteka zadanog roka. To uvelike umanjuje efekt kojeg je do tog trenutka postigla napeta i moćna priča. Da je ovaj svršetak bio malo više razvijen, emocionalni efekt bio bi nevjerojatan. Svejedno, ovaj film naprosto je čaroban sa svojim karizmatičnim, predivnim zvijezdama, za čiju se svaku riječ možemo uhvatiti i u potpunosti uživjeti u ovaj film. Ako trebate neku kvalitetnu ljubavnu priču u svom životu, ovo je pravi primjer filma koji je to vrhunski obavio.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični SF-ovi
Sortiraj