Menu

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Mračna sila prijeti Alphi, metropolisu i domu tisuću različitih svemirskih vrsta. Specijalni operativci Valerian i Laureline moraju pronaći prijetnju i ukloniti ju prije nego što postane kasno za cijelu galaksiju.

  U kinima

Hrvatska25.07.2017.
Bosna i Hercegovina26.07.2017.
Srbija26.07.2017.

  Ocjena

 Valerian i grad tisuću planeta
(2017) on IMDb

  Trajanje

2h 17min

  Zemlja / jezik

Francuska / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Luc Besson

  Scenarij

Pierre Christin
Jean-Claude Mézières
Luc Besson

  Produkcija

Luc Besson
Virginie Besson-Silla
Camille Courau

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Thierry Arbogast
  Sinopsis

U 28. stoljeću, Valerian i Laureline specijalni su operativci kojima je zadatak održavati mir u galaksiji. Pod zadatkom kojeg im je dao ministar obrane, njih dvoje kreću u misiju do grada Alphe – ogromne metropole u kojoj živi tisuću različitih vrsta svemiraca kako bi međusobno podijelili znanje, inteligenciju i kulturu jedni sa drugima. No, u središtu Alphe postoji misterij – mračna sila koja prijeti mirnoj koegzistenciji svemiraca, a Valerian i Laureline brzo će morati otkriti o čemu se točno radi, te spriječiti opasnost kako bi spasili ne samo Alphu, već i budućnost cijelog svemira.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dane DeHaan Major Valerian
Cara Delevingne Sergeant Laureline
Clive Owen Commander Arun Filitt
Rihanna Bubble
Ethan Hawke Jolly the Pimp
Herbie Hancock Defence Minister
Kris Wu Sergeant Neza
  Recenzija

Temeljen na francuskim stripovima “Valérian and Laureline” koje je napisao Pierre Christin te ilustrirao Jean-Claude Mézières, Bessonov novi film “Valerian and the City of a Thousand Planets” njegov je osobni projekt, koji je napokon uspio zaživjeti jer je tehnologija napokon došla do toga da vjerno može prikazati Alphu i sva stvorenja koja u njoj žive. Rezultat toga jest da je ovaj film naprosto nevjerojatno predivan, iako malo predugačak, sci-fi film koji nažalost pati zbog nekarizmatičnog glavnog para likova.

Nema nimalo sumnje kako je “Valerian” najljepši film ovog ljeta – a možda čak i cijele godine. Besson, kinematograf Thierry Arbogast i nadzornik specijalnih efekata Scott Stokdyk zajedno su napravili odličan posao, te će se svaki gledatelj bez problema moći u potpunosti osjećati kao da se nalazi u nekom stranom, futurističkom svijetu prepunom vanzemaljaca. Akcijske scene također su odlične, no jednako su dobri i tihi trenuci – sve u svemu, Bessonov novi uradak nadmašit će čak i najviša očekivanja što se tiče vizuala.

S druge strane, možda i zato što je film adaptiran prema stripovima, on ima prilično slabu priču u kojoj naši glavni junaci odlaze na sporedne misije koje jedva imaju nekakve veze sa glavnom pričom. Naravno, na tim istim misijama upoznajemo raznolike likove, a one su Bessonu pružile i mogućnost da u potpunosti istraži ovaj ogroman sci-fi svijet u kojem se odvija radnja filma. No, tempo same radnje takav je da će vam ovakve sporedne stvari veoma brzo dosaditi, a glavna radnja slabo je povezana s njima, što i nije baš najbolje riješenje.

Nedostatke u radnji lako bismo premostili da su glumci odradili odličan posao, no i tu imamo problem. Koliko god se DeHaan i Delevingne trudili da prikažu svoje likove kao karizmatične, njihova dinamika prilično je nespretna i potpuno anti-romantična. Iako, niti scenarij im nije mnogo olakšao posao sa frazama koje smo čuli već bezbroj puta. U konačnici, “Valerian” nije potpuni paket za ljetni megahit, no ono što mu nedostaje u priči i likovima bez problema nadoknađuje svojim nevjerojatno dobrim efektima i vizualima. Ne sumnjamo da će obožavatelji Bessona, a posebice “Petog elementa” pohrliti pogledati ovaj film u kinima, no tvrdokorni sci-fi obožavatelji zasigurno će iz kina izaći barem malo razočarani.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Sinkronizirani crtići Trileri Drame Kriminalistički
Sortiraj