Menu

The Foreigner (2017)

Kada njegova kćerka biva ubijena, skromni biznismen odluči potražiti pravdu na svoj način.

  U kinima

  Ocjena

The Foreigner (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 53min

  Zemlja / jezik

UK, Kina, SAD / engleski, mandarinski

  Klasifikacija

  Režija

Martin Campbell

  Scenarij

David Marconi
Stephen Leather

  Produkcija

Oren Aviv
Philip Button
Jackie Chan
Fenglei Chen
Cary Cheng
Adam Fogelson
Wayne Marc Godrey
Defu Jiang
Penny Jiang
Claire Kupchak
Arnaud Lannic
Stephen Leather
Zhao Lei

  Glazba

Cliff Marinez

  Kinematografija

David Tattersall
  Sinopsis

“The Foreigner” je priča o Londonskom biznismenu Quanu (Jackie Chan), čija dugo zakopana prošlost odjednom naglo izbija na vidjelo kada jedina osoba koju još može voljeti – njegova kćer – biva ubijena od strane političkih terorista, što u njemu probudi potrebu za okrutnom osvetom. U svojoj neumornoj potrazi za identitetom terorista, Quan će biti prisiljen uvući se u igru mačke i miša sa službenikom irske vlade (Pierce Brosnan), čija vlastita prošlost možda drži ključ koji će Quana dovesti do identiteta naizgled nepostojećih ubojica njegove kćeri.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Katie Leung Fan
Jackie Chan Quan Ngoc Minh
Rufus Jones Ian Wood
Mark Tandy Simpson
John Cronin Denis Fisher
Caolan Byrne McCormick
Donna Bernard News Anchor
Aaron Monaghan Pat Nugent
Niall McNamee Patrick O'Reilly
Pierce Brosnan Liam Hennessy
  Recenzija

Jackie Chan vraća se u formu u ovom vrckavom osvetničkom filmu kojem je glavna tema izgubljena ljubav, osvetnički pohod i Irska Republikanska Vojska. Kao da u današnje vrijeme ne postoji dovoljno negativaca koje je mogao odabrati, scenarist David Marconi (koji je scenarij napisao na temelju romana Stephena Leathera iz 1992. godine) i redatelj Capbell (“Casino Royale”) odlučili su se na priču u kojoj glavni negativci potječu iz terorističkog ogranka IRA-e, koji sebe nazivaju “Autentična IRA”.

Stoga se ovaj film doima kao mutni politički triler i odjek prvog filma o Rambou – Chan je ovdje uistinu kao i Stallone u filmu “First Blood”, glumeći Quana Ngoca Minha, čovjeka koji je preživio Vijentamski rat i sada živi skromnim životom u Londonu kao vlasnik zalogajnice, a koji izgubi jedino što mu je u životu preostalo – svoju kćer – kao kolateralnu žrtvu terorističkog napada gore spomenute terorističke jedinice.

Ova glavna uloga mnogo je više u stilu Johna Wooa – što će reći, mnogo akrobatičnija – nego što smo to navikli vidjeti od Chana u posljednjih nekoliko godina, a oni koji su dugo čekali neki film koji bi ih impresirao jednako onoliko koliko ih je impresionirala “Policijska priča”, bit će iznenađeni činjenicom da ovaj omiljeni glumac iz Hong Konga zna biti itekako mračan i opak. Šteta što ga zapravo imamo priliku vidjeti u samo pola filma, kako pokušava doći do bivšeg IRA-inog člana, a sada “respektabilnog” političara Liama Hennessyja (Pierce Brosnan), te postavlja zamke u stilu Zelenih beretki kamo god stigne.

Chan je, sa svojih 63 godine života, pravi materijal za ovakvu vrstu filma. Quan je oprezan zbog svojih nekadašnjih iskustava u ratu – u početku samo želi da ga svi ostave na miru, no ubrzo se pretvara u ratnika iz sjene koji na umu ima samo jedan cilj – pronaći ljude koji su mu ubili kćer. Ipak, svi dobro znamo da nema tog Chanovog filma koji nije barem malo smiješan – toga naravno ima i ovdje, koliko god se producenti i redatelj trudili ukrotiti njegovu vrckavost.

Hennessy i Quan naposlijetku putuju k istom cilju, pokušavajući razotkriti ove nove IRA teroriste, prije nego film dođe do svojeg vrhunca – utrku protiv vremena koja naprosto zahtijeva brzu akciju, krv i pravo iskupljenje. Chan je u tom dijelu dobio nekoliko krupnih kadrova borbe prsa o prsa, te uistinu moramo reći kako ih je izveo fenomenalno, posebice s obzirom na njegove godine i činjenicu da je do sada barem jednom polomio svaku kost u svom tijelu.

On je i dalje munjevito brz, no ovaj film trudi se ublažiti ovakve sekvence kako bi bio što realističniji, što na kraju dovodi do prilično zanimljivog finalnog proizvoda. Chan u jednom trenutku čak i zaplače, što se uistinu ne viđa svaki dan. U konačnici, iako je “The Foreigner” mogao sadržavati nešto manje Brosnana i nešto više Chana, njegova unikatna kombinacija Jackieja Chana i realizma uistinu je pravi pogodak koji će zadovoljiti sve njegove obožavatelje, ali i sve one koji vole kvalitetne akcijske filmove.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Povijesni Drame Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj