Menu

Undisputed (2002)

Nedugo nakon što prvak teške kategorije George ‘Iceman’ Chambers završi u zatvoru, ugovorena je borba s prvakom zatvora.

  Ocjena

 Undisputed
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 34 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Walter Hill

  Scenarij

David Giler
Walter Hill

  Produkcija

Boaz Davidson
Danny Dimbort
Michael P. Flannigan
Jason E. Frankel
David Giler
Anthony Hartman
Walter Hill
Brad Krevoy
Avi Lerner
Sandra Schulberg
Trevor Short
Wesley Snipes
Andrew Sugerman
John Thompson
Rudolf G. Wiesmeier

  Glazba

Stanley Clarke

  Kinematografija

Lloyd Ahern II
  Sinopsis

George „Ice Man“ Chambers je teškaški šampion u boksu, koji je svoju titulu izgubio zbog optužbe za silovanje, te je poslan u zatvor na 10 godina. Monroe Hutchens, osuđen na doživotnu kaznu, je teškaški šampion Sweetwatera, strogo čuvanog zatvora u kojega je upravo došao i Chambers. Njih dvojica sada se moraju suočiti u zatvoru, te boriti jedan protiv drugoga kako bi dokazali tko je uistinu pravi šampion.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Wesley Snipes Monroe Hutchen
Ving Rhames George 'Iceman' Chambers
Peter Falk Mendy Ripstein
Michael Rooker A.J. Mercker
Jon Seda Jesus 'Chuy' Campos
Wes Studi Mingo Pace
Fisher Stevens James 'Ratbag' Kroycek
Dayton Callie Yank Lewis
Amy Aquino Darlene Early
Johnny Williams Al
  Recenzija

Iznenađujuće dobra i zanimljiva drama, „Undisputed“ pokazuje kako dobro režiranje i naglasak na kvalitetu umjesto samo stila može premostiti prilično lošu priču i svejedno zainteresirati gledatelje.

U dobu kada su svi filmovi puni blještavila specijalnih efekata ili su pak s druge strane potpuno umjetnički nastrojeni, redatelj Walter Hill pruža nam jednostavnu karakternu dramu u zatvoru, napravljenu na prilično direktan, pa čak i minimalistički način. Fokus je cijelo vrijeme na dva lika i nadolazeću borbu između njih, sa gotovo nikakvim drugim sporednim pričama. Ovo čini tempo filma veoma glatkim, akciju zanimljivom, a uz to nudi i dublji pogled u svoje likove. Sa dvojicom glavnih likova zasigurno ćete se moći poistovjetiti, te ćete cijelo vrijeme biti uz njih. Osim toga, film ne prikazuje potpuno jasno tko je dobar, a tko loš, što znači da u posljednjoj borbi nećete moći imati čistog favorita.

Negativna strana toga jest da visuali baš i nisu nešto impresivni. Scenarij je u rangu TV filma, a neke scene uistinu su natrpane ofucanim zatvorskim klišejima. No, tu i tamo može se uočiti poneki trenutak mračne satire, a nastupi glumaca su veoma snažni. Wesley Snipes prilično je odmjeren u svom nastupu, te nikada ne pretjeruje, dok je Ving Rhames čisto utjelovljenje mačoizma. Sporedni glumci su također veoma dobri, osim možda Petera Falka koji je ipak malo pretjerao sa svojim nastupom.

Akcija je odlično snimljena, na način da iako niste fan boksa, moći ćete pratiti što se zbiva tokom borbe. Ishod posljednje bitke lako ćete moći predvidjeti od samog početka, no ono što slijedi na kraju zasigurno će vas iznenaditi, pogotovo nakon što upoznate ova dva lika tokom proteklih sat vremena. U konačnici možemo reći da je Walter Hill napravio jedan kvalitetan boksaški film, koji iako ne donosi ništa novo, svejedno je prilično dobra drama koja će vas dobro zabaviti tokom svog 90-minutnog trajanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Kriminalistički Ratni Biografije Romantični Povijesni
Sortiraj