Menu

Abandon (2002)

Maturantica na elitnom koledžu, pod velikim pritiskom da dovrši svoj rad i dobije prestižni posao, mora se suočiti sa neočekivanom pojavom njenog bivšeg dečka, nakon dvije godine izbivanja.

  Ocjena

 Abandon
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 39min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka, Kanada / engleski, talijanski

  Klasifikacija

  Režija

Stephen Gaghan

  Scenarij

Stephen Gaghan

  Produkcija

Gary Barber
Roger Birnbaum
Shannon Burke
Elizabeth Joan Hooper
Lynda Obst
Richard Vane
Edward Zwick

  Glazba

Clint Mansell

  Kinematografija

Matthew Libatique
  Sinopsis

Catherine Burke je pod velikim pritiskom. Nju očekuju ispiti, dovršetak maturalne radnje, te veoma ozbiljan intervju za posao. Svemu tome još veći pritisak donese činjenica da detektiv Wade Handler počinje istraživati dvogodišnji nestanak njenog bivšeg dečka Embryja Langana, mladića koji i dan danas progoni Catherine u njenim mislima. I dok istraga polako počinje napredovati, Catherine će biti prisiljena odabrati između svoje strastvene prošlosti i novih mogućnosti koje ju očekuju u budućnosti. U međuvremenu, detektiv Handler otkriva šokantne činjenice u vezi Embryja i njegove moguće povezanosti sa još jednim nedavnim nestankom.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Katie Holmes Katie Burke
Benjamin Bratt Wade Handler
Charlie Hunnam Embry Larkin
Zooey Deschanel Samantha Harper
Fred Ward Lieutenant Bill Stayton
Mark Feuerstein Robert Hanson
Melanie Lynskey Mousy Julie
Philip Bosco Professor Jergensen
Gabriel Mann Harrison Hobart
Will McCormack August
  Recenzija

Scenarist Stephen Gaghan, koji je svoju karijeru započeo sa serijama poput „NYPD Blue“ i „The Pracitce“, te ju nastavio sa filmovima poput „Rules of Engagement“ i „Traffic“, sada po prvi puta sjeda za redateljski stolac sa svojim novim scenarijem za film „Abandon“. Triler nekonvencionalne dubine, ovaj film priča priču o mladoj ženi koja pokušava dovršiti svoj rad na ekskluzivnom fakultetu, dok ju progone vizije o njenom bivšem dečku koji je nestao prije dvije godine. Poput ostalih Gaghanovih djela, i ovo sadrži mnoštvo likova koji su mnogo kompleksniji no što bi inače bili.

Zvijezda filma, Katie Holmes, dobila je veoma tešku ulogu s kojom se veoma dobro nosi, a Benjamin Bratt i Charlie Hunnam također su dobri u svojim sporednim ulogama. No, ono što ovaj film čini uistinu posebnim jest stil kojim Gaghan velebno barata. Koristeći interesantne glazbene odabire, čudnovate zvučne efekte i nadrealistično osvjetljenje i kadrove, on uspijeva stvoriti atmosferu koja graniči sa stvarnošću.

Katie Holmes glumi Katie Burke, inteligentnu studenticu koja je pod pritiskom zbog posljednjih tjedana svog studija i svega onoga što uz to dolazi. Uz pomoć psihologice, ona se trudi preživjeti ovaj pritisak, no njeni živci puknu onog trenutka kada joj priđe detektiv Wade Handler, koji istražuje nestanak njenog bivšeg dečka od prije dvije godine. Wadeova pitanja u njoj okinu poplavu sjećanja koja negativno utječu na njenu koncentraciju, koja joj je sada najpotrebnija. Ubrzo stvari postaju mnogo gore, te je u konačnici Katie prisiljena odabrati između svojih osjećaja i svoje buduće karijere.

Iako film moramo klasificirati kao „teen triler“, on ipak ima mnogo više dubine nego ostali pripadnici tog žanra. Film sadrži veoma iznenađujući kraj, kojeg vam nećemo pokvariti, no reći ćemo da je mnogo efektivniji od mnogih koje smo do sada vidjeli. Ipak, ono što najviše valja istaknuti, te što ovaj film uistinu čini posebnim, jest genijalnost kojom Gaghan uspijeva stvoriti atmosferu.

Film gotovo da nema niti jednu scenu koja nema neki veoma čudan osjećaj – cijeli film je utopljen u nekakav veoma nestvaran osjećaj, potpomognut glazbom, osvjetljenjem i zvukovima koji pobuđuju velik osjećaj nelagode. Nešto cijelo vrijeme čini neispravnim, a uzrok konačno i saznajemo u posljednjem dijelu filma – no, to nikako nije tipičan kraj ovakvih filmova kakav ste navikli gledati. Gaghan je uspio stvoriti svijet koji se čini normalnim, no u kojem se osjećamo nelagodno. Iako „Abandon“ možda i nije najsablasniji triler kojeg trenutno možete pogledati, apsolutno bismo rekli da je jedan od najinteligentnijih.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Ratni Biografije Romantični Kriminalistički Povijesni Trileri
Sortiraj