Menu

The Hours (2002)

Ovaj film je priča o tome kako je roman „Mrs. Dalloway“ utjecao na tri različite generacije žena, koje su se sve, u nekom trenutku svog života, morale nositi sa samoubojstvom.

  Ocjena

 The Hours
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 54min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Stephen Daldry

  Scenarij

Michael Cunningham
David Hare

  Produkcija

Michael Alden
Robert Fox
Mark Huffam
Ian MacNeil
Scott Rudin
Marieke Spencer

  Glazba

Michael Alden
Robert Fox
Mark Huffam
Ian MacNeil
Scott Rudin
Marieke Spencer

  Kinematografija

Philip Glass
  Sinopsis

1923. godine u Engleskoj, Virginia Woolf počela je pisati svoj roman, “Mrs. Dalloway”, pod okriljem doktora i svoje obitelji. 1951. godine u Los Angelesu, Laura Brown je trudna kućanica koja planira rođendansku proslavu svog muža, no u tom planiranju uvelike ju ometa činjenica da jednostavno mora pročitati Woolfin roman. 2001. godine u New Yorku, Clarrisa Vaughn je gay zaposlenica u izdavačkoj kući koja planira dodjelu nagrada za svoju prijateljicu, koja umire od AIDS-a. Odvijajući se kroz period od jednog dana, ove tri priče međusobno su povezane preko gore spomenutog romana – jedna osoba ga piše, druga ga čita, a treća ga proživljava.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nicole Kidman Virginia Woolf
Julianne Moore Laura Brown
Meryl Streep Clarissa Vaughan
Stephen Dillane Leonard Woolf
Miranda Richardson Vanessa Bell
George Loftus Quentin Bell
Charley Ramm Julian Bell
Sophie Wyburd Angelica Bell
Lyndsey Marshal Lottie Hope
Linda Bassett Nelly Boxall
  Recenzija

“The Hours” je parada žalosnih, predivnih nastupa, koja se doima poput velebnog sprovoda glume. Njegova struktura daje svakom glumcu priliku da iznese nastup vrijedan Oskara barem jednom, a nekima čak i više puta. Bilo koji mladi, nadobudni glumac mogao bi otvoriti scenarij ovog filma na bilo kojoj stranici, te pronaći scenu ili monolog kojeg bi bez problema mogao s ponosom izvoditi na audicijama.

Scenarij, napisan od strane Davida Harea, temeljen je na Pulitzerom nagrađienom romanu Michaela Cunninghama, čija višeslojna struktura i duboka tematika sami roman pretvara u veoma introspektivnu knjigu, te naizgled neizvedivu filmsku ekranizaciju. No, upravo to smo i dobili od redatelja Stephena Daldryja (“Billy Elliot”), koji ga je režirao sa tolikom gracioznošću i umijećem da nam je sada veoma teško zamisliti ideju da se ekranizacija nije nikada dogodila.

Dijelom zahvaljujući prostetskom nosu i odličnoj kostimografiji koja ju čini neprepoznatljivom, Nicole Kidman je nevjerojatno tragična u ulozi Virginie Woolf. Ona u sebi nosi ogromnu dozu melankolije, a iako njen nos i ne izgleda tako realno kada ga vidite izbliza, to Daldryja nije spriječilo da ju cijelo vrijeme snima u veoma krupnim kadrovima, samo kako bismo vidjeli žalost u njenim očima. Kidmanin nastup je zadivljujuć – ona se uistinu uspjela u potpunosti izgubiti u ovoj totalno neglamuroznoj ulozi.

Juliane Moore, koja je ove godine već jednom zablistala u ulozi kućanice iz 1950-ih u filmu “Far From Heaven”, ovoga puta odlučila je vratiti malo srdžbe u sebe glumeći ulogu Laure Brown. Njen nastup bolno je simpatetičan i uistinu fenomenalan! Čak je i bolja od Meryl Streep, koja je također fantastična u ulozi Clarisse, žene koju polako rastapa pritisak svakodnevnog života. Osim ove tri nevjerojatno dobre glavne dame, tu su i sporedni nastupi koji uključuju Johna C. Reillyja, Toni Collete, Claire Danes, Allison Janney, Eda Harrisa i Jeffa Danielsa.

Sve skupa Daldry je režirao veoma organski, stoga se film doima kao jedna kohezivna priča, a ne nadmetavanje glumačkih zvijezda. Iako same priče nisu direktno povezane, Daldry je uspio pronaći alternativne načine na koje ih je međusobno spojio, što u konačnici daje odlični dojam. Jednom kada pogledate ovaj film, vi nećete znati koliko je truda i vremena u njega zapravo uloženo, no svakako će vam biti jasno da ste pogledali majstorsko umjetničko djelo puno prirodnih, ljudskih emocija, koje veoma malo filmova danas može uspješno prenijeti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Trileri Povijesni Ratni Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj