Menu

Bloody Sunday (2002)

Primorani da igraju igru mačke i pasa u kaosu rata, elitna postrojba dolazi intervenirati u grad u kojem je svaki civil moguća meta a svaka stvar moguća eksplozivna naprava.

  Ocjena

 Bloody Sunday
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

UK, Irska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Paul Greengrass

  Scenarij

Paul Greengrass

  Produkcija

Pippa Cross
Keith Evans
Arthur Lappin
Don Mullan
Paul Myler
Mark Redhead
Jim Sheridan
Rod Stoneman
Paul Trijbits
Tristan Whalley

  Glazba

Dominic Muldowney

  Kinematografija

Ivan Strasburg
  Sinopsis

Ovaj kontroverzni i kritički hvaljen film u polu-dokumentarnom stilu prikazuje događaje koji su se odvijali 30.01.1972.g u sjevernoirskom gradu Derryju, gdje je 13 civila ubijeno, a još 14 ranjeno od strane pripadnika britanske vojske, tokom mirnih prosjeda za veća građanska prava. Ovaj događaj, poznat kao „Krvava nedjelja“, pokrenuo je 25-godišnju mržnju i nasilje između Britanije i Irske.
  Trailer

  Glumac   Uloga
James Nesbitt Ivan Cooper
Allan Gildea Kevin McCorry
Gerard Crossan Eamonn McCann
Mary Moulds Bernadette Devlin
Carmel McCallion Bridget Bond
Tim Pigott-Smith Major General Ford
Nicholas Farrell Brigadier Maclellan
Christopher Villiers Major Steele
James Hewitt Colonel Tugwell
Declan Duddy Gerry Donaghy
  Recenzija

Nadate se da će film ovakvog naslova završiti sa istoimenom pjesmom U2-a koja svira za vrijeme odjavne špice? Ako je vaš odgovor da, nećete biti razočarani, kao niti samim filmom. Ovaj stravični dan u irskoj povijesti putem ovog filma dobio je izuzetno strastveni, iako ponekad neispravan tretman.

Krvava nedljela – 30.01.1972.g. – bio je početak modernih „problema“ u Irskoj. Političar Ivan Cooper pokušao je predvoditi mirni marš kroz grad Derry, protestirajući protiv strogih mjera pomoću kojih je Britanija vladala Irskom. Tokom marša, pripadnici britanske vojske otvorili su paljbu na nenaoružane civile, ubivši njih 13. Nakon toga provedena je nimalo temeljna istraga, koja nikada nije otkrila i kaznila one koji su odgovorni za ovaj stravičan događaj.

Redatelj/scenarist/kinematograf Paul Greengrass ovaj film sveo je samo na taj jedan jedini dan. Koliko god pozadinska priča bila bitna za ovaj događaj, kao i posljedice onoga što se zbilo na taj dan, ostavljene su u rukama povjesničara. Greengrass u ovom filmu koristi impresivan dokumentarni format, koji, u kombinaciji sa točno pogođenim izgledom i odjećom onog doba, ostavlja efekt kao da gledate film koji je uistinu snimljen prije 30 godina, upravo na dan marša. Film čak nema niti nikakvu glazbenu pozadinu. Samo pristunost pokojeg poznatog glumca sprečava ovaj film da izgleda kao veoma dobro napravljena amaterska snimka.

Idealističnog Ivana Coopera, sa velikom iskrenošću i uvjerenošću, glumi James Nesbitt. Ostali likovi uključuju mladog katoličkog pobunjenika Garryja, te razno vojno osoblje. Glumačka ekipa, sastavljena od isključivo britanskih glumaca, ogromna je – doslovno možete osjetiti da su znali kako rekreiraju jedan veoma važan trenutak u povijesti, te da su ga odlučili prezentirati sa velikom količinom inteligencije i finese.

Ipak, da niste upoznati sa konačnim rezultatom ovog događaja, teško biste nastavili gledati film nakon njegovih uvodnih scena. U filmu ima mnogo zbunjujućih scena – Greengrass je očito zaboravio da je moguće prikazati kaos bez da svaka scena izgleda kaotično. Osim toga, ultra teški naglasci veoma često su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu sa tog govornog područja, stoga u ovom slučaju možda i nije bilo toliko potrebe za ultra-realizmom.

No, kada akcija uistinu započne, te nevini počnu stradati, ovaj film postaje stvarno zastrašujuć. Bez dvojbe, Greengrass je na strani Iraca. Ako su Britanci imali ikakav dobar razlog za otvaranje paljbe, ovaj film nije ga prikazao. Pomalo nalik na ratni film, a pomalo na film katastrofe, „Bloody Sunday“ u konačnici je veoma vjeran prikaz strašnog događaja o kojem bi svaki čovjek trebao znati malo više.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Ratni Biografije Romantični Kriminalistički Trileri
Sortiraj