Menu

8 Mile (2002)

Mladi reper s problematičnim životom se bori kako bi uzvukao najviše što može iz teške obiteljske situacije u kojoj je odrastao.

  Ocjena

 8 Mile
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 50 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Curtis Hanson

  Scenarij

Scott Silver

  Produkcija

Carol Fenelon
Gregory Goodman
Brian Grazer
Curtis Hanson
Jimmy Iovine
Stuart Parr
Paul Rosenberg
James Whitaker

  Glazba

Proof

  Kinematografija

Rodrigo Prieto




  Sinopsis

Mladi rapper iz Michigana sa mnoštvom problema mora dati sve od sebe kako bi postao netko i nešto, dok se njegov život raspada u komadiće. Sve je naizgled izgubljeno. On je bez ljubavi, sa samo nekoliko prijatelja, ludom majkom alkoholičarkom, te proklet siromašnim životom u nasilnom gradu. Njegova jedina karta za izlazak iz geta i svog mučeničkog života leži u njegovom talentu za rappanje. Hoće li B-Rabbit uspjeti i zgrabiti priliku koja mu se nudi, ili će mu ona prokliziti kroz prste?




  Trailer





  Glumac   Uloga
Eminem Jimmy 'B-Rabbit' Smith
Kim Basinger Stephanie Smith
Mekhi Phifer David 'Future' Porter
Brittany Murphy Alex
Evan Jones Cheddar Bob
Omar Benson Miller Sol George
De'Angelo Wilson DJ Iz
Eugene Byrd Wink
Taryn Manning Janeane
Larry Hudson Bouncer




  Recenzija

Ovom filmu zasigurno će svi pristupiti puni sumnje. Eto Eminema, jednog od najpopularnijih rappera današnjice, koji glumi u filmu o siromašnom mladiću koji želi postati rap zvijezda. Ovo bi mogao biti potpuno sramotan film, kao „Glitter“ Mariah Carrey. No ipak, snažan scenarij Scotta Silvera, odlična režija Curtisa Hansona, pa čak i veoma dobra gluma Eminema, spašavaju ovaj film od takve sudbine.

Interesantno je da u prvih nekoliko minuta filma uistinu imate osjećaj kao da je samo Eminemov pokušaj opravdavanja svog postojanja u tržištu koje je poznato po tome da odbija bijelce. No, „8 Mile“ veoma brzo postaje mnogo bolji, iskreniji i realniji. Njegova priča veoma je dobra, a glavna zvijezda mu je jednostavno slučajno ispao jedan od najpoznatijih rappera modernog svijeta.

Iako je do sada rijetko koji film bio bolji zato što je u njemu bio prisutan neki rapper, ovoga puta to se stvarno dogodilo. Eminemova prisutnost u ovom filmu mnogo mu je pomogla  – on daje Rabbitu dozu nesigurnosti, poput klinca koji je potpuno izgubljen u svom svijetu. Čak i oni koji ne vole Eminemovu glazbu i ideale uspjet će zavoljeti njegovog lika u ovom filmu. Ako i glumi samoga sebe, to je neka verzija njega od prije mnogo godina, prije nego što je bio poznat, prije nego što su ga milijuni ljudi mrzili. Ovo je mladi, iskreni umjetnik koji samo želi uspjeti u svijetu glazbe.

Naravno, film mora imati i djevojku, a u ovom slučaju to je Alex, opaka cura koju glumi Brittany Murphy. Kad se sve skupa zbroji i oduzme, nismo baš sigurni koji je njen smisao u filmu, no svejedno, njen je nastup veoma karizmatičan i kvalitetan. Iako „8 Mile“ posjeduje obilje glazbene podloge i još više dernjave, film zrači veoma tihom atmosferom, a raspoloženje je veoma blago pa čak i skromno. Nema tu nikakvog prenemaganja niti jeftinih trikova. A sve skupa završava odličnom rap bitkom koja podsjeća na najveće filmske sportske borbe, poput one u „Karate Kidu“ ili „Rockyju“, te koja bi i najokorjelije mrzitelje rapa mogla okrenuti u drugom smjeru.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Ratni Biografije Romantični Kriminalistički Povijesni Trileri
Sortiraj