Menu

Trampolin (2016)

Ovaj film nije romantična ljubavna priča – on je film o moćnoj ljubavi koja je ponekad dvosjekli mač, te mračnoj strani veze između majke i kćeri koja je došla do trenutka lomljenja.

  U kinima

Hrvatska08.03.2017.

  Ocjena

 Trampolin
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 22min

  Zemlja / jezik

Hrvatska / hrvatski

  Klasifikacija

  Režija

Zrinka Katarina Matijević

  Scenarij

Pavlica Bajsić
Zrinka Katarina Matijević
Ivan Šalaj

  Produkcija

Marina Jurišić,
Ivan Maloča

Maja Vukić

  Kinematografija

Vjeran Hrpka
  Sinopsis

Bježeći od svoje majke, sedmogodišnja Lina upozna tinejdžerku Niku i 40-godišnjakinju Nikolinu, koje predstavljaju dva pogleda na to kakva bi mogla biti Linina vlastita budućnost. Ova tri glavna ženska lika imaju sličnu sudbinu, koja se mjestimične presijeca, dok jedno dijete žudi za nedobivenom ljubavi od strane svoje majke, tinejdžerka sanja o svojoj slobodi, a trudna majka se boji da neće moći voljeti svoje vlastito dijete. Njihove međusobne interakcije neposredno utječu na živote drugih, stoga će svaka od njih naposlijetku trebati završiti na pravom mjestu, ili barem na mjestu u kojem žele biti u tom trenutku.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Franka Mikolaci Lina
Tena Nemet Brankov Nika
Marija Tadić Nikolina
Lana Barić Helena
Frano Mašković Ivan
Asja Jovanović Baka Marta
Nina Violić Nikina majka
Igor Kovač Mirko
Enes Vejzović David
  Recenzija

U sklopu 63. Pulskog filmskog festivala između ostalih prikazan je i novi film Katarine Zrinke Matijević, “Trampolin”. To je film koji se bavi unutar-obiteljskim problemima, a najviše poteškoćama u odnosu između majke i kćeri. Kroz tri različite ženska glavna lika, različite dobi, gledatelji će se upoznati sa njihovim životnim pričama koje se u jednom trenutku međusobno presijecaju.

Na početku filma redateljica nas upoznaje sa prvom i najmlađom od glavnih ženskih likova, Linom, sedmogodišnjom djevojčicom koju mama često tuče zbog svoje histerije. Linina baka svjedok je ovom ružnom činu, te djevojčici prikriva modrice puderom. Jedini koji se protivi ovakvim metodama odgoja je Linin ujak. Druga priča prati 17-godišnju Niku, srednjoškolku koja često bježi od kuće i skriva detalje svog privatnog života od svoje posesivno-agresivne majke. Provodeći vrijeme izvan svojih domova, Lina i Nika susreću se jednog dana na trampolinu, a među njima odmah nastane simpatija i prijateljstvo.

Na Nikin nagovor, Lina jednog dana samostalno prijavljuje svoju majku policiji, te zbog toga završi u domu za nezbrinutu djecu, gdje ponovno postepeno gradi svoje samopouzdanje. U ovom trenutku redateljica uvodi i trećeg glavnog lika, 40-godišnju učiteljicu ritmike Nikolinu, koja je također žrtva obiteljskog nasilja. Kao posljedica tog nasilja, Nikolina se sada boji trudnoće i majčinstva, no nakon što se zbliži s Linom, polako počinje utomljavati svoje strahove.

Uz velik broj glumaca, iznimnim talentom istaknula se upravo najmlađa članica glumačke postave, devetogodišnja Franka Mikolaci. Njene ekspresije lica i snalažljivost pred kamerom daleko su ispred njezinih iksusnijih kolegica i kolega. Odnosi među likovima pomalo su površni, što je rezultiralo prilično neprirodnom glumom od strane ostalih glumaca. Lokacije i scenografija također su prilično nejasni – dom za nezbrinutu djecu izlgeda kao vrtić iz bajke, što je potpuno nerealno i ne uklapa se u nešto mračniju tematiku filma, no može biti protumačenu i kao kontrastni prikaz između uglađene površine i mračnih događaja koji se zbivaju iza kulise. Uz ove zamjerke, možda ona najveća je i sami treći čin, koji je definitivno prebrzo izveden, kao da je ekipi odjednom ponestalo sredstava i vremena te su odlučili na brzinu napraviti svršetak

U konačnici, ovo je jedan dobro zamišljen, no nespretno realiziran film, koji gledateljima ne ostavlja dovoljno vremena da se udube u samu poantu filma – zabrinjavajućim postotkom učestalosti nasilja u obitelji. Ipak, to nije razlog da mu ne pružite šansu, makar će vam vjerojatno biti potrebna dva gledanja kako biste u potpunosti pojmili samu srž filma.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj