Menu

The Wailing (2016)

Stranac dolazi u maleno selo, a ubrzo nakon njegovog dolaska po selu se proširi misteriozna bolest. Policajac biva uvučen u ovaj incident i sada mora riješiti ovaj misterij kako bi spasio život svoje kćeri.

  U kinima

Srbija25.02.2017.

  Ocjena

 The Wailing
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 36min

  Zemlja / jezik

Južna Koreja, SAD / korejski, japanski

  Klasifikacija

  Režija

Hong-jin Na

  Scenarij

Hong-jin Na

  Produkcija

John Penotti

  Kinematografija

Kyung-pyo Hong
  Sinopsis

U malenom selu Goksung u Južnoj Koreji, policajac Jong-Goo istražuje bizarna ubojstva izazvana misterioznom bolešću. Njegov partner kaže mu trač, koji govori o tome kako je za bolest kriv zli duh. Jong-Goo odluči posjetiti japanskog stranca koji živi u selu, no ono što tamo pronađe zaprepastit će ga. Ubrzo nakon njegovog posjeta strancu, njegova vlastita kćer Hyo-jin razboli se od iste misteriozne bolesti. Jong-Goo sada mora brzo otkriti što je zapravo pravi uzrok bolesti, te kako ju izliječiti, prije nego od nje premine njegova vlastita kćer.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Do Won Kwak Jong-Goo
Woo-hee Chun The Woman of No-name
Jung-min Hwang Il-Gwang
So-yeon Jang -
Han-Cheol Jo -
Hwan-hee Kim Hyo-jin
Jun Kunimura The Stranger
  Recenzija

Na Hon-jinov novi film “Goksung” toliko je dobro napravljen, da ga još dugo vremena niti jedan drugi hororac neće moći prestići. Ne samo da je film veoma dobro ispričana priča puna napetosti i terora, već je film izveden sa izuzetno velikom dozom preciznosti i osjećaja za koju slobodno možemo reći da je majstorska, bez da se brinemo o tome kako će nas netko proglasiti lažljivcima. Nešto veoma čudno događa se u malom selu Goksung u Južnoj Koreji, od čega stanovnici polude i počnu ubijati jendi druge.

Za lokalnog policajca Jong-gooa (Kwak Do-won), koji je inače prilično pitoma osoba, ovo je početak putovanja u središte tmine i velikih promjena u njegovom životu. Reći bilo što drugo o priči ovog filma bilo bi kriminalno, jer uistinu smatramo da svatko za sebe zaslužuje otkriti sve njegove preokrete, iznenađenja i otkrivenja. Jednostavno ga počnite gledati bez ikakvog prethodnog znanja o njemu. Ignorirajte ovu recenziju, sve dok ga sami u potpunosti ne pogledate. U doba hollywoodskih super-filmova, u kojima su trajanja filmova umjetno produljena (većina filmova traje oko 150 minuta), “Goksung” ne trati niti jednu scenu, niti jedan jedini trenutak.

Sa svojim trajanjem od preko dva i pol sata, Naov treći film ima uistinu dosta prostora za disanje, te bez problema polako ali sigurno stišće svoj obruč oko gledatelja, poput anakonde. To je film u kojem redatelj podjednako i od gledatelja i od svog glavnog glumca traži da vjeruju svojim očima, te da razumiju kako će stvari završiti kobno. Horor sadržaj filma uistinu je elektrizirajući, a nekoliko scena reproducira stanje paralize u snu, ili nemogućnosti pomicanja dok ti se približava prijetnja koja ti želi nauditi. Kao i očevidac koji je bio odvučen u šumu od strane Jong-gooa i njegovog kolege, koji nakon toga biva spržen munjom, i gledatelji će se osjećati zarobljeni i šokirani tokom cijelog trajanja ovog filma.

U samo tri filma, Na se uspio kristalizirati kao jedna od najbolje skrivenih tajni Južne Koreje. “The Chaser”, “The Yellow Sea” – nasilni gangsterski triler kojeg je jedan kritičar opisao kao film u kojem je vidio najviše uboda nožem ikad, a sada i “Goksung”, koji će redatelju zasigurno pružiti veliku količinu internacionalnog priznanja, predstavljaju žanr u kinematografiji koji je izuzetno uzbudljiv i energičan. Bez sumnje, američki će producenti ubrzo baciti oko na ovog odličnog redatelja, te ne sumnjamo kako će ga htjeti prebaciti preko oceana da snima nešto malo više “mainstream”. No, hoće li se to pokazati kao pametan potez, tek ćemo vidjeti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj