Menu

The Founder (2016)

Priča o Rayu Krocu, prodavaču koji je pretvorio inovativan restoran dvojice braće, McDonald’s, u jedan od najvećih lanaca restorana na svijetu uz pomoć ambicije, ustrajnosti i okrutnosti.

  U kinima

Hrvatska02.03.2017.
Bosna i Hercegovina02.03.2017.
Srbija16.03.2017.

  Ocjena

 The Founder
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 55min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

John Lee Hancock

  Scenarij

Robert D. Siegel

  Produkcija

Glen Basner
Holly Brown
Alison Cohen
Parry Creedon
David Glasser
David S. Greathouse
Don Handfield
William D. Johnson
Christos V. Konstantakopolus
Karen Lunder
Jeremy Renner
Aaron Ryder
Michael Sledd
Bob Weinstein
Harvey Weinstein

  Glazba

Carter Burwell

  Kinematografija

John Schwartzman
  Sinopsis

Režiran od strane Johna Leeja Hancocka (“Saving Mr. Banks”), ovaj film slijedi priču o tome kako je Ray Kroc (Michael Keaton), obični prodavač iz Illinoisa, upoznao Maca i Dicka McDonald, koji su u 1950-ima vodili svoj restoran sa hamburgerima u južnoj Kaliforniji. Kroc je bio iznimno impresioniran brzom pripremom hrane, te je vidio da ovaj restoran ima potencijala da postane franšiza. Scenarist Robert Siegel (“The Wrestler”) detaljno nam prikazuje kako je Kroc uspio doći u poziciju da preuzme kompaniju od ovo dvoje braće i od nje napravi pravo carstvo vrijedno nekoliko milijardi dolara.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Michael Keaton Ray Kroc
Nick Offerman Dick McDonald
John Carroll Lynch Mac McDonald
Linda Cardellini Joan Smith
B.J. Novak Harry J. Sonneborn
Laura Dern Ethel Kroc
Justin Randell Brooke Fred Turner
Kate Kneeland June Martino
Patrick Wilson Rollie Smith
Griff Furst Jim Zien
  Recenzija

“The Founder” je film u kojem glavnu ulogu tumači Michael Keaton, koji glumi Raya Kroca, većini ljudi poznatijeg kao osnivača McDonalds carstva. No, Ray je zapravo bio obični prodavač koji je pokušavao ljudima prodati mikser, a to mu uopće nije išlo od ruke. No, stvari su se u njegovom životu promjenile kada je ugledao maleni restoran čiji su vlasnici bili braća Mac (John Carroll Lynch) i Dick (Nick Offerman) McDonald. Radeći sa braćom, Kroc će uspjeti napraviti franšizu od njihovih skromnih početaka, čak i ako to znači da će ih prije ili poslije morati izdati kako bi mu to uspjelo.

Pošto je priča jako fokusirana na ovu trojicu muškaraca, dobro je to što su sva trojica glumaca uistinu vrhunski, a njihovi likovi veoma dobro napisani. Keaton je odličan u ulozi podmuklog, no ipak simpatičnog Kroca, te stvarno kvalitetno prikazuje nagon koji takav čovjek treba imati kako bi uspio u svojoj namjeri, dok ga istovremeno prikazuje i kao sveca cijelim putem. Offerman i Lynch čine odličan tim u ulozi dvojice braće koji su napravili svoj mali restoran od kojeg je sve počelo, vjerujući da bi od njega stvarno moglo nastati nešto odlično. Sva trojica glumaca uistinu dobro surađuju međusobno, od svoje početne koalicije, do neizbježnog sudaranja glava koje je bilo neizbježno.

Ipak, ovaj film nije savršena biografija, pošto se neki dijelovi priče odužuju znatno više no što je potrebno, dok su pak drugi trenuci samo površno odrađeni bez mnogo detalja ili pažnje. Neki članovi publike vjerojatno će se naći u situaciji da im je prilično dosadno, posebice tokom sredine filma, jer on uistinu postaje prilično ustajao prije nego Kroc odluči biti mnogo podliji biznismen. Uz to, sporedna priča koja prati Krocov brak sa Joan Smith (Linda Cardellina) doima se potpuno nebitnim, pošto se u stvarnosti njihov brak dogodio tek nakon svih događaja opisanih u filmu.

Unatoč nedostacima, “The Founder” je svejedno prilično dobar biografski film, kojeg bismo definitivno svima mogli preporučiti. Ako vas neće privući njegova veoma interesantna priča koja će vas prikovati za fotelju i u kojoj ćete saznati točno kako je Kroc uspio ostvariti svoju veliku viziju, onda će vas zasigurno privući odlična tri glavna glumca koji će bez problema privući svu vašu pažnju u bilo kojem trenutku filma, čak i kada se scenarij počne malo popikavati i postane dosadan. Upravo kao i vaš omiljeni hamburger, i ovaj film možda je malo prebrzo napravljen, no to ne znači da nije ukusan i da u njemu ne možete uživati s guštom.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj