Menu

The Awakening (2011)

Godina je 1921. Engleska je u žalosti i siromaštini nakon prvog svjetskog rata. Teoretičar zavjera Florence Cathcart pokušava shvatiti ukazanje duha mlade djevojčiće.

  Ocjena

 The Awakening
(2011) on IMDb

  Trajanje

1h 47 min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Nick Murphy

  Scenarij

Stephen Volk
Nick Murphy

  Produkcija

Joanie Blaikie
Jenny Borgars
Will Clarke
Olivier Courson
Sarah Curtis
Robin Guise
Peter Hampden
Norman Merry
Joe Oppenheimer
Peter Raven
Ed Rubin
Carole Sheridan
Julia Stannard
David M. Thompson

  Glazba

Daniel Pemberton

  Kinematografija

Eduard Grau
  Sinopsis

U Londonu 1921.g, autorica popularne knjige Florence Cathcart posvetila je svoju karijeru razotkrivanju paranormalnih aktivnosti kao običnih laži. Progonjena zbog nedavne smrti svog zaručnika, priđe joj Robert Mallory u svrhu istrage smrti studenta u dječačkoj školi u kojoj on podučava. Kada učenici u školi počinju prijavljivati priviđenja duha mladog dječaka, ona odluči prihvatiti slučaj. U početku se čini kako se radi samo o običnoj školskoj pošalici, no kako Florence kreće dublje istraživati slučaj, počinje vjerovati kako njeno oslanjanje na znanost možda neće biti dovoljno da objasni ovaj fenomen.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Rebecca Hall Florence Cathcart
Dominic West Robert Mallory
Imelda Staunton Maud Hill
Isaac Hempstead Wright Tom Hill
Shaun Dooley Malcolm McNair
Joseph Mawle Edward Judd
Diana Kent Harriet Cathcart
Richard Durden Alexander Cathcart
John Shrapnel Reverend Hugh Purslow
Cal MacAninch Freddie Strickland
  Recenzija

Film „The Woman in Black“ pokazao je kako staromodni britanski horor filmovi još uvijek posjeduju dozu energije i potencijala kojeg vrijedi nastaviti reproducirati. No, prije nego taj film doživi svoj nastavak, pojavio nam se još jedna slična horor pirča – „The Awakening.“

Priča je veoma pozanta, no zabavna. Skeptičan junak (ili u ovom slučaju, junakinja) u horor filmu je uvijek odlična ideja – publika zna da se događa nešto nadnaravno, iako likovi u filmu to ne znaju, a to dopušta redatelju da se malo poigra sa publikom. Duhovi su strašni, no obični ljudi su često puta mnogo strašniji. Redatelj Nick Murphy i scenarist Stephen Volk ustrajni su u tome da karakterizaciju likova svedu na minimum, priču čvrstom, a prezentaciju refiniranom i predivnom za gledanje.

Dominic West i Imelda Stanuton daju odlične nastupe, no jednostavno ne mogu nadmašiti nastup Rebecce Hall. Nije teško ne odvajati oči od ove predivne glumice tokom svih 102 minute trajanja ovog filma, no također je i veoma kvalitetna glumica – bahata i otrasita, smirena, ranjiva, te naposlijetku i prilično zastrašena. Film možete slobodno pogledati samo kako biste vidjeli njenu fenomenalnu glumu.

Obožavatelji horora posebno će cijeniti dvije scene u ovom filmu, te dok cijeli film odiše sablasnim tonom i hladnoćom, nije nikakav festival duhova. Što više tajni u školi otkrivamo, učimo i više o Florencinoj problematičnoj prošlosti, te iako se rasplitanjem niti priče u trećem činu stvari postaju pomalo bizarne, ovaj film u cjelosti je veoma zabavn i zadovoljavajuć, te posebice veoma vizualno lijep horor film, koji će nadamo se pokazati svijetu kako još uvijek ima mjesta za klasične britanske hororce.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Trileri Akcije Fantazije SF-ovi Drame Preporuke Romantični Kriminalistički
Sortiraj