Menu

Paranormal Activity 3 (2011)

Radnja filma se odvija 1988., mlađa sestra Katie i starija Kristi se sprijateljuju s nevidljivim entitetom koji obitava u njihovoj kući.

  Ocjena

 Paranormal Activity 3
(2011) on IMDb

  Trajanje

1h 23min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Henry Joost
Ariel Schulman

  Scenarij

Christopher Landon
Oren Peli

  Produkcija

Jason Blum
Jeanette Brill
Akiva Goldsman
Christopher Landon
Oren Peli
Gregory Plotkin
Steven Schneider

  Kinematografija

Magdalena Górka
  Sinopsis

1988.g. u Kaliforniji, snimatelj Dennis useli se u kuću svoje djevojke Julie kako bi zajedno odgajali svoje kćeri Katie i Kristi. Mala Kristi ima zamišljenog prijatelja zvanog Toby, a u kući se počnu dešavati čudne stvari. Dennis odluči smjestiti kamere po kući kako bi možebitno otkrio što se zapravo događa, te ubrzo saznaje da se u kući krije nepoznata prikaza. Dennisov prijatelj Randy Rosen istražuje zbivanja u njihovoj kući te otkriva kako je kuća zapravo vještičji dom, te da su njihova djeca u velikoj opasnosti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Lauren Bittner Julie
Christopher Nicholas Smith Dennis
Chloe Csengery Katie
Jessica Tyler Brown Kristi
Hallie Foote Grandma Lois
Dustin Ingram Randy Rosen
Johanna Braddy Lisa
Katie Featherston Adult Katie
Brian Boland Daniel
Sprague Grayden Adult Kristi
  Recenzija

U trećem dijelu “Paranormal Activity” zaintrigirat će nas suprotstavljeni zakoni fizike, odnosno zakon opadajućih prinosa koji se pokazuje u punom efektu. Najveći problem u procesu snimanja filma je bio scenarij zbog bojaznosti da se scenarij ne ponavlja kao u prošlim dijelovima, a posebno problematičan je specifičan i usko definiran stil. Ako se film ne bi snimao pomoću kamera koje snimaju jezive događaje onda to zapravo više i nije “Paranormal Activity”. Pravo pitanje bi glasilo što se još može napraviti u tim granicama da film predstavlja dobro poznati serijal?

Odgovor na postavljeno pitanje nam kaže kako se ne može više učiniti u tim granicama nego što jest. “Paranormal Activity 3” nam pokazuje kako nova opcija nisu skupi specijalni efekti i da se publika uspije zaintrigirati unatoč starim trikovima, barem zasada. Tijekom prva dva dijela smo vidjeli kako su sestre Kristi i Katie, kada su bile djeca imale susrete s nadnaravnim snagama dok nam treći film prikazuje te događaje koji su se dogodili davne 1988. godine. Nažalost u ovoj obitelji se povijest ponavlja jer je u početku očuh od sestara, Dennis (Christopher Nicholas Smith) snimao neobične pojave te kasnije u budućnosti su supruzi od sestara radili isto.

Christopher B. Landon (sin Michaela Landona) vraća se kao jedan od pisaca koji su sudjelovali na drugom dijelu te se sada na trećem dijelu ohrabrio i postao samostalan pisac te je on glavni i odgovorni za sadržaj filma. On se pridružio nadahnutim redateljima, odnosno timu Henry Joost i Ariel Schulman (koji je režirao “Catfish”). Filmovi “Paranormal Activity” nas ne pokušavaju zavarati misleći da je snimka stvarna, ali iskustva Joost and Schulman koji su snimali slične filmove, premošćuju granicu između stvarnosti i fikcije.

Glavna obilježja ove franšize su intrigantne, plašljive i suptilne scene. Problem koji se javlja u ovome nastavku je problem scenarija koji je ostao skoro isti kojeg smo vidjeli u prošlim nastavcima i još jedan savjet osobama koje nisu ljubitelji filmova “Paranormal Activity” je taj da ovaj nastavak ne moraju ni gledati ako im se prošli nastavci nisu dojmili, neće ih se dojmiti niti ovaj. Iako me strašne scene dobro preplaše, pretpostavljam da je ovo posljednji nastavak koji je sniman ako ne razrade neke nove inovacije kako u scenariju tako i u specijalnim efektima.