Menu

Paranormal Activity 2 (2010)

Obitelj sumlja da im je provaljeno u kuću te kao mjeru opreza postavljaju noćne kamere koje će im otkriti puno strašnije stvari od onih koje su očekivali.

  Ocjena

 Paranormal Activity 2
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 31min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Tod Williams

  Scenarij

Michael R. Perry
Christopher Landon
Tom Pabst
Oren Peli

  Produkcija

Jason Blum
Jeanette Brill
Akiva Goldsman
Oren Peli
Steven Schneider

  Kinematografija

Michael Simmonds
  Sinopsis

Daniel Rey i njegova obitelj presele se u Carlsbad, Kaliforniju. Nekoliko dana kasnije, netko provali u njihovu kuću, no čini se kako ništa nije ukradeno. Kako bi spriječili ponovne provale, oni postave mnoštvo sigurnosnih kamera po kući. Njihova dadilja upozori ih da nešto u kući nije u redu, te se počne moliti, zbog čega ju Daniel otpusti. No, to je odluka koju će požaliti, kada i sam počne uviđati da se u kući uistinu dešavaju paranormalne stvari.
  Trailer

  Glumac   Uloga
David Bierend Surveillance Camera Expert
Brian Boland Daniel Rey
Molly Ephraim Ali Rey
Katie Featherston Katie
Seth Ginsberg Brad
Sprague Grayden Kristi Rey
William Juan Prieto Hunter Rey
Jackson Xenia Prieto Hunter Rey
Micah Sloat Micah
Vivis Colombetti Martine
  Recenzija

Kada je “Paranormal Activity” postao hit stalno se uspoređivao s filmom “The Blair Witch Project”. Oba filma su snimljena s malim proračunima i malim brojem glumaca, a način snimanja je isti (likovi sami sebe snimaju i tako nastaje film). Srećom sa sličnostima je ovdje kraj jer je nastavak “The Blair Witch Project” bio katastrofalan, dok je drugi dio “Paranormal Activity” dostojan nastavak njegovog prethodnog dijela.

Likovi koji se pojavljuju u ovome filmu su par iz prvog dijela Katie i Micah koji nisu pretjerano u fokusu filma već fokus bježi na Kristi (Katienu sestru) i njenu obitelj. Kristin (Sprague Grayden), suprug je Dan (Brian Boland) te on ima kćer iz prethodnog braka Ali (Molly Efrajim), a supružnici zajedno imaju malog sina. Kao i u prvom dijelu kako je Micah instalirao kamere tako u ovom dijelu Dan instalira kamere te ih postavlja u svaku sobu. Većina filma je snimljena prema tim snimkama koje su snimile te kamere, a manji dio snimaka se odnosio na malu kameru koju je Dan koristio kako bi dokumentirao neobične pojave.

U izradi ovog filma su sudjelovali producent Oren Peli (koji je napisao i režirao prvi film) i režiser Tod Williams (“The Door in the Floor”). Baš kao i prije, nema digitalnih specijalnih efekata ili barem oni nisu očiti, a cijeli film poprima izgleda live showa. “Paranormal Activity 2” ima poprilično uznemirujući učinak zbog toga što je snimljen tako da se sve uznemirujuće i strašne stvari mogu dogoditi u bilo kojoj kući pa čak i u vašoj te je upravo zbog načina snimanja film tako uvjerljiv.

Osim što je film napet i zastrašujući, drugi nastavak filma je nadogradnja na prvi dio te se priča nastavlja bez previše suvišnih detalja koji bi možda čak i ugrozili suštinu filma. Nakon drugog dijela Katiena priča ima više smisla, ali priča i dalje ostaje mistična.

“Paranormal Activity 2” je horor priča koja je slična prvom dijelu filma, upravo zbog manjka specijalnih efekata i prikaza normalnih ljudi i njihova života, gledatelji se mogu zamisliti u njihovoj situaciji i upravo je to srž filma, odnosno takve strašne stvari se mogu dogoditi bilo kome pa tako i nama. Ako ste uživali u prvom dijelu “Paranormal Activity”, vrlo vjerojatno ćete uživati i u drugom dijelu, a ukoliko vam se prvi dio nije svidio ne bi se trebali zamarati drugim dijelom filma.