Menu

Paranormal Activity 4 (2012)

Prošlo je 5 godina od kad su nestale Katie i Hunter. Prigradska obitelj svjedoči čudnim događanjima u njihovom susjedstvu od kad se u njihovo susjedstvo uselila žena s čudnim djetetom.

  Ocjena

 Paranormal Activity 4
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 28min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Henry Joost
Ariel Schulman

  Scenarij

Christopher Landon
Chad Feehan
Oren Peli

  Produkcija

Jason Blum
Allegra Clegg
Akiva Goldsman
Christopher Landon
James Moran
Oren Peli
Gregory Plotkin
Steven Schneider

  Glazba

Doug Emmett
  Sinopsis

Pet godina nakon događaja iz prošlog filma, ovaj film fokusira se na brata i sestru Alex i Wyatta, Alexinog dečka Bena te sablasnog dječaka koji živi preko puta ulice, Robbieja. Alex i Ben odluči iskoristiti laptope kako bi dokumentirali sablasne nadnaravne događaje koji se počnu dešavati kada god se Robbie približi Alexinoj kući. Robbie je posebno zainteresiran za Alexinog brata Wyatta, te želi da ono što njih dvojica rade bude tajna. Njihovi roditelji nažalost su previše odvojeni od svoje djece, te ne primjećuju da su se oko njih nadvile zastrašujuće zle nadnaravne sile.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Katie Featherston Katie
Kathryn Newton Alex
Matt Shively Ben
Aiden Lovekamp Wyatt
Brady Allen Robbie
Stephen Dunham Doug
Alexondra Lee Holly
Georgica Pettus Sarah
Alisha Boe Tara
Brendon Eggertsen Derek
  Recenzija

Sama franšiza “Paranormal Activity” je postigla mnogo, od prvog dijela koji je trebao biti samostalni film pa do sadašnjeg četvrtog nastavka. Filmovi su postupno smanjivali kvalitetu za razliku od većine serijala koje započinju snažno, ali se kompletno izgube i postanu katastrofalni do četvrtog dijela.

“Paranormal Activity 4” je svakako najslabiji od svih nastavaka, plašljive scene koje su inače obilježje franšize su manje strašne, neizvjesnost nije na visokoj razini. Scenarij koji se sastavni dio svakog filma pa i ovog “Paranormal Activity 4” je razočaravajuće nesuvisao, a s tim problemom se njegovi prethodnici (dijelovi) nisu susreli.

U ovom nastavku ne postoji nikakvo normalno opravdanje za nošenje kamere okolo jer kamera kao video kamera nema već se koristi MacBook. Alex i Ben nisu nikakvi filmaši ili nešto slično, oni su jednostavno tinejdžeri koji snimaju svaku stvar koju vide. A što se tiče korištenja MacBooka kao nadzorne kamere to je uredno zaobilazno rješenje zato što obitelj nikad ne zatvara niti ne gasi njihova prijenosna računala, ali iskreno trčanje po kući s otvorenim laptopom se nikoga nije dojmilo.

Ipak postoji nekoliko kreativnih dodataka kao što su senzori pokreta na Xbox Kinect koji stvaraju zadivljujuće efekte. Uvođenje jezivog djeteta u filmski miks također pomaže jer je to već jednom upalilo u filmu “The Shining” koji je doživio hit. Newton i Shively glume tinejdžere, a mali dječaci koji se pojavljuju u ovome dijelu kao susjedova djeca se čine slatki i neodoljivi barem na prvi pogled.

Glavni elementi zapleta su neobjašnjivi i neriješeni, a da bi se popunile ove praznine i otklonile sve nejasnoće potrebne su nam scene koje nedostaju u filmu. Doživljaj filma je ugodan, ali teško je biti zadovoljan odredištem kada niste sigurni kako ste došli tamo ni čak gdje je to mjesto. Svaki od tih triju nastavaka proizveden je brzo, ali ovo je prvi u kojem se osjeća ta brzina.