Menu

Paranormal Activity (2007)

Nakon što su se preselili u predgrađe, nesretna obitelj ima demonske posjete noću…

  Ocjena

 Paranormal Activity
(2007) on IMDb

  Trajanje

1h 26min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Oren Peli

  Scenarij

Oren Peli

  Produkcija

Jason Blum
Oren Peli
Steven Schneider
Jeanette Brill
Rick Osako
Amir Zbeda

  Kinematografija

Oren Peli
  Sinopsis

Nakon što se mladi par srednje klase, Katie i Mich, presele u novi dom u predgrađu, Micah odluči snimati njihov život video kamerom. Nakon čudnih događaja tokom noći, Katie priznaje da je kao mala jednom vidjela duha. Ona se boji da ju je taj duh slijedio i u novu kuću. Micah je skeptičan te postavi kameru u njihovu spavaću sobu kako bi snimio događanja po noći. Nakon nekoliko dana, počinju viđati razne uznemirujuće događaje, no slijedi još mnogo toga gorega.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Katie Featherston Katie
Micah Sloat Micah
Mark Fredrichs Psychic
Amber Armstrong Amber
Ashley Palmer Diane
Crystal Cartwright Exorcism Nanny
Spencer Marks Dr. Johann Averies
Randy McDowell Lt. Randy Hudson
James Piper Richard
  Recenzija

“Paranormal Activity,” je film koji svoje podrijetlo nalazi u festivalima Screamfest i Slamdance. Ukoliko ne znate o kakvim se festivalima radi sada ćemo vam pobliže objasniti, Screamfest je najveći festival koji se održava uoči noći vještica u Kanadi, a festival je toliko zastrašujući da se ne preporuča mlađoj djeci. Slamdance je festival koji se zasniva na nezavisnim filmovima koji su snimljeni s malim budžetom.

Kao što je vidljivo iz festivala “Paranormal Activity” je niskobudžetni nezavisni horor film koji svoju veliku prednost upravo temelji na tome što nema veliki budžet te je snimljen samo u jednoj kući. Redatelj Oren Peli je cijeli film snimio u svojoj kući bez skupih specijalnih efekata i složenih setova, a kuća je kao i svaka te se gledatelji mogu poistovjetiti s mjestom radnje. Ukoliko mislite gledati film navečer sretno sa spavanjem, jer mislim kako nećete moći baš odmah zaspati zbog razmišljanja kako se takve stvari mogu dogoditi bilo kome pa tako i vama.

Film “Paranormal Activity” se smatra dokumentarcem koji je snimljen od strane glavnih glumaca Micah Sloat i Katie Featherston (njihova umjetnička i stvarna imena su ista). Ovo dvoje glumaca predstavlja mladi par koji doživljavaju razne pojave koje se dešavaju u njihovoj kući u gluho doba noći. Nakon tih pojava Mika odluči kupiti video kameru i pokušati snimiti što se to zapravo zbiva. I to je jednostavna i zrela situacija koju redatelj Peli koristi kako bi nam dočarao zastrašujuće stvari, pojave. U filmu je sve snimljeno tako da su se likovi sami snimali cijelo vrijeme pa tako imamo i nekih dosadnih scena koje su se po mome mišljenju mogle izbjeći. Oren Peli je napravio dobar posao zbog postupnog i polakog građenja radnje te držanje publike u neizvjesnosti sve do zastrašujućeg vrhunca filma.

Ključne scene se dešavaju po noći kada par spava u krevetu, a kamera je stacionirana na jednom položaju (nepokretna je) te snima sve što se događa. Vrata od spavaće sobe su otvorena te nam omogućuju pogled na mračan hodnik. Ako se dogodi neka strašna scena ona će biti snimljena bez obzira na vrijeme kada će se to dogoditi jer kamera radi cijelo vrijeme. Napetost je često nepodnošljivo, jer se očekuje trenutak snimanja strašnih scena koje se ne događaju cijelo vrijeme.

Scene koje se pojavljuju po danu pomažu regulirati tempo filma tako da film nije stalno na razini maksimalnog intenziteta, te su takve scene manje uvjerljivije od onih noćnih. Ali film treba imati takve scene zbog samo dva glumca i dvostrane priče koja ima neku prirodnu kemiju te upravo ta kemija daje uvjerljivost filmu. Gledajući taj film i vidjevši kako se takve stvari dešavaju običnom mladom paru u običnoj kući možete se zamisliti i shvatiti kako se takve stvari mogu i vama dogoditi, ali iskreno se nadam da neće za vaše dobro.

  Slični filmovi