Menu

Safe (2012)

Mei, cura koja u svome pamćenju ima neprocjenjivi numerički kod je progonjena od kineske mafije, ruske mafije i korumpiranih new yorkških policajaca. Vrijeme je za bivšeg borca iz kaveza da joj pomogne.

  Ocjena

 Safe
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 34 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Boaz Yakin

  Scenarij

Boaz Yakin

  Produkcija

Lawrence Bender
Dana Brunetti
Stuart Ford
Brian Kavanaugh-Jones
Deepak Nayar
Kevin Spacey
John R. Woodward
Joseph Zolfo

  Glazba

Mark Mothersbaugh

  Kinematografija

Stefan Czapsky
  Sinopsis

Luke Wright (Jason Statham) je opaki borac u kavezu, sve do dana kada ne naleti na namješten meč, kojeg odbija predati. U znak odmazde, ruska mafija mu pobije obitelj i  uništi njegov život. Iako sam i progonjen žaljenjem, Luke krene u akciju spašavanja kineske djevojčice (Catherine Chan) od istih gangstera koji su mu ubili obitelj, te se nađe u pravom ratu. Naime, djevojka nije obično dijete, već matematička genijalka koja u glavi čuva numeričku šifru za koju su svi spremni ubiti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jason Statham Luke Wright
Catherine Chan Mei
Robert John Burke Captain Wolf
James Hong Han Jiao
Anson Mount Alex Rosen
Chris Sarandon Mayor Tremello
Sándor Técsy Emile Docheski
Joseph Sikora Vassily Docheski
Igor Jijikine Chemyakin
Reggie Lee Quan Chang
  Recenzija

„Safe“ je pravi primjer retro akcijskog filma, te neodoljivo podsjeća na lude akcijske filmove kasnih osamdesetih pune testosterona i adrenalina. Režirao i napisao ga je Boaz Yakin, koji je najpoznatiji po svom sportskom filmu „Remember the Titans“. Sa redateljske strane, „Safe“ je uzbudljiv i dobro koreografiran akcijski film, dok Statham sve scene akcije odrađuje sa stilom koji podsjeća na Van Dammea ili Stevena Seagala u svojoj najboljoj formi.

Statham je također jedan od rijetkih koji može relativno blesave rečenice pretvoriti u uvjerljive i pamtljive – sposobnost po kojoj su poznati veterani poput Brucea Willisa ili Arnolda Schwarzeneggera. Definitivno, bez Stathama i njegove karizme, ovaj film ne bi bilo vrijedno pogledati, iz razloga što je priča i karakterizacija totalno rasulo.

Premisa je direktna, no Luke Wright, kao protagonist, pun je rupa i kontradikcija. Također absurdan jest i generalni nivo ludila i uništenja koje se odvija u New York Cityju. U eri nakon napada na WTC, trčanje po ulicama grada sa pištoljima, pucanje i natjerivanja autom zasigurno bi ovakve likove veoma brzo odvela u zatvor. Naravno, akcijski filmovi trebali bi biti pomalo nategnuti, no „Safe“ ipak malo pretjeruje, te nas brzo vraća u stvarnost i postavljanje pitanja u vezi onoga što se zbiva u filmu.

Što se glume tiče, Statham naravno nosi cijeli film, no pomaže mu Catherine Chan, koja pokazuje izvrsni potencijal mlade glumice. Na kraju, „Safe“ je vjerojatno bolje pogledati doma nego u kinu, no za obožavatelje Stathama i njegovih akcijskih filmova, ovaj film biti će prava poslatica. Nije prepametan, nije presofisticiran, no ima svoj šarm i dovoljno je zabavan da ga se može pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Kriminalistički Trileri Komedije SF-ovi Avanture
Sortiraj