Menu

Prometheus (2012)

Tip istraživaća nalaze dokaze o postanku života na Zemlji. Dokazi ih vode na put u tamne djelove svemira u kojima vode bitke za očuvanje budućnosti ljudske rase.

  Ocjena

 Prometheus
(2012) on IMDb

  Trajanje

2h 4 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

SF

  Redatelj

Ridley Scott

  Scenarij

Jon Spaihts
Damon Lindelof
Dan O’Bannon
Ronald Shusett

  Produkcija

Michael Costigan
Michael Ellenberg
David Giler
Walter Hill
Mark Huffam
Teresa Kelly
Damon Lindelof
Mary Richards
Ridley Scott

  Glazba

Marc Streitenfeld

  Kinematografija

Dariusz Wolski
  Sinopsis

Ridley Scott, redatelj „Aliena“ i „Blade Runnera“, vraća se žanru kojeg je praktički definirao. Sa ovim filmom, on stvara novu mitologiju, u kojoj ekipa istraživača otkrije trag nastanka čovječanstva, što ih odvodi na uzbudljivo putovanje u najmračnije kuteve svemira, gdje će morati voditi zastražujuću bitku kako bi spasili budućnost ljudske rase.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Noomi Rapace Elizabeth Shaw
Michael Fassbender David
Charlize Theron Meredith Vickers
Idris Elba Janek
Guy Pearce Peter Weyland
Logan Marshall-Green Charlie Holloway
Sean Harris Fifield
Rafe Spall Millburn
Emun Elliott Chance
Benedict Wong Ravel
  Recenzija

Trideset i tri godine nakon što je „Alien“ upoznao gledatelje sa vanzemaljskim hororom, i 15 godina nakon što je „Alien: Ressurection“ praktično završio serijal (radije ne bismo spominjali „Alien vs Predator“ filmove), Ridley Scott vraća se svemiru u ovom filmu, vizualno odličnom, no tematski pomalo suhparnom sci-fi trileru koji se odvija u istom svijetu.

Ovaj film mogao bi se nazvati prethodnikom „Aliena“, no priča je sama za sebe, te nije potrebno poznavanje drugih filmova kako biste ga mogli gledati. Ali, ako ste vidjeli „Alien“, neke detalje u ovom filmu ipak ćete više cijeniti. Također, očita je i simetrija u priči jednog i drugog filma, što će neke razveseliti, ili pak razočarati. Iako Scott desetljećima nije dotaknuo film sa visokom razinom specijalnih efekata, svejedno se fluidno i besprijekorno koristi tehnologijama koje su u međuvremenu izašle i napredovale.

Odlična kinematograijfa od strane Darusza Wolskog, daje ovom filmu oštar, mračan izgled koji je veoma prigodan i predivan za gledati. Efekti čudovišta su odlični, te se vidi da nisu nimalo štedili na njima. Ono što nije dobro u ovom filmu jest scenarij, pogotovo u usporedbi sa odličnim vizualima. Priča je otprilike 80% solidna, a 20% blesava. Shaw i Holloway, koji u filmu glume ljubavni par, dobili su uistinu loš dijalog.

Kapetanica broda, koju glumi odlična Idris Elba, nema gotovo ništa za raditi tokom cijelog filma, a melodrama se pojavi kada je najmanje očekivana ili potrebna. No ipak, odlični glumci poput Michaela Fassbendera i Noomi Rapace dovoljno su dobri, te uspješno pokrivaju rupe koje je skripta imala. Nažalost, pošto je smješten u istom svijetu, ovaj film morat će biti uspoređen sa „Alienom“.

A to nije dobro, jer većina stvari koja se uspoređuje s njim neće pobijediti. Ovaj film nije niti blizu toliko strašan kao on, te određeni ambijenti iz sedamdesetih jednostavno odaju posebnu vibru, koju, bez obzira koliko specijalnih efekata i novaca potrošiš, nije moguće replicirati. Ipak, za njegov ponovni ulazak u svijet sci-fija, ovo je Ridleyjev veoma snažan film, te će biti interesantno vidjeti što dalje ima u planu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije SF-ovi Avanture Fantazije Trileri Horori
Sortiraj