Menu

Planetarium (2016)

Film slijedi putovanje sestara za koje se vjeruje da posjeduju nadnaravne sposobnosti pomoću kojih se mogu povezati sa duhovima. Za vrijeme nastupa u Parizu, njihov put ispreplete se sa putem vizionarskog francuskog producenta.

  U kinima

Hrvatska02.03.2017.

  Ocjena

 Planetarij
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 45min

  Zemlja / jezik

Francuska, Belgija / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Rebecca Zlotowski

  Scenarij

Rebecca Zlotowski
Robin Campillo

  Produkcija

Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne
Frederic Jouve

  Glazba

Robin Coudert

  Kinematografija

Georges Lechaptois
  Sinopsis

Radnja Planetarija smještena je u Parizu tridesetih godina prošlog stoljeća dok se u Europi sprema rat. Dvije sestre Amerikanke putuju Europom gdje pred oduševljenom publikom na pozornici održavaju seanse s duhovima mrtvih. Dok mlađa Kate komunicira s preminulima, starija Laura zadužena je za poslovnu stranu cijelog pothvata. Njihovi spektakularni nastupi privuku pažnju moćnog filmskog producenta Andréa Korbena, koji sestre angažira u svom novom i ambicioznom projektu. Laura i Kate uvučene su u emotivni vrtlog u kojem se prepliću umjetnost i okultno te postaje gotovo nemoguće razlučiti stvarnost od iluzije.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Natalie Portman Laura Barlow
Liliy-Rose Depp Kate Barlow
Emmanuel Salinger Andre Korben
Amira Casar Eva Said
Pierre Salvadori Andre Servier
Louis Garrel Fernand Prouve
David Bennent Juncker
Damien Chapelle Louis
Jerzy Rogulski Professeur Ule
Camille Lellouche La mariee
  Recenzija

“Planetarium” započinje sa veoma obećavajućim stilom – odjevena u smoking i spremna da publici noćnog kluba priušti noć nadnaravne zabave, Natalie Portman i njen lik automatski dobivaju vašu pažnju. Portman glumi show-zvijezdu Lauru, jednu polovinu hit američkih sestara poznatijih kao The Barlow Sisters, a njen samouvjeren, ekspresivni nastup jedan je od najboljih dijelova ovog filma. No, nažalost, od tog trenutka nadalje, stvari se brzo dezorijentiraju i ulazimo u jednu veoma mistificiranu, zbunjenu priču. Pokušavajući uravnotežiti vidovite sestre sa glamurom filmske industrije i dozom predratne anksioznosti, treći film Rebecce Zlotowski je prilično zamućena kaša ideja i slika.

Zlotowski se uistinu dokazala u svojem posljednjem djelu, “Grand Central”, no “Planetarium” označava jedan razočaravajući korak unatrag za ovu redateljicu. Film se jedva jedvice pokreće nekim sanjivim tempom, a iako Zlotowski uspijeva prikazati neke veoma interesantne teme, ona ih nikada u potpunosti ne uspijeva razraditi i spojiti sve međusobne niti u nešto koherentno. Također, film pati od premale razvijenosti likova, te nikada ne otkrivamo što zapravo motivira ovaj par sestara da zarađuju za život putem komuniciranja s mrtvacima. Kao posljedica toga, flimu izuzetno nedostaje emotivna rezonanca i suosjećanje sa mukama Barlow sestara, unatoč prilično simpatičnim i kvalitetnim nastupima od strane Portman i Depp, te veoma zanimljivog preokreta Sallingera.

Priča je naprosto previše porazbacana i nedovoljno fokusirana kako bi mogla zadržati pažnju gledatelja sa svojim scenarijem. Konkluzija filma izuzetno je antiklimaktična, te je izvedena na posebno dosadan i zaboravan način. Ipak, barem u neku ruku, ovaj film pronalazi iskupljenje u svom predivnom dizajnu setova i vrhunske kinematografije od strane Georgesa Lachaptoisa, koji koristi graciozne pastele i tople tonove te pomoću njih postiže jedan uistinu predivan efekt.

U konačnici, ako ste jedan od onih gledatelja koji traži enigmatičnu, zanimljivu i konkretnu priču o duhovima, mnogo bolji prijedlog bio bi “Personal Shopper” od redatelja Oliviera Assayasa, koji je također prisustvao istom festivalu kao i ovaj film. Nažalost, u “Planetariumu” nema baš mnogo toga što bi vas moglo zanimati, osim ako ste neki veliki obožavatelj Natalie Portman ili Lily-Rose Depp, no u tom slučaju vjerojatno vas niti ne zanima ova recenzija.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj