Menu

Nočno življenje (2016)

Život oženjenog i bogatog bračnog bara radikalno se promjeni u jednom jedinom trenutku.

  U kinima

Srbija25.02.2017.

  Ocjena

 Nightlife
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 25min

  Zemlja / jezik

Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina / slovenski

  Klasifikacija

  Režija

Damjan Kozole

  Scenarij

Damjan Kozole
Urša Menart
Ognjen Sviličić

  Produkcija

Amra Bakšić Camo
Adis Đapo
Danijel Hoćevar
Labina Mitevska

  Glazba

Kostov Silence

  Kinematografija

Miladin Čolaković
  Sinopsis

Jedne kobne noći, ugledni odvjetnik biva pronađen na obrubu glavne ceste koja vodi kroz Ljubljanu. On je jedva priseban, te leži u lokvi krvi, prekriven ugrizima pasa. Doktori na hitnoj pomoći bore se kako bi mu spasili život, dok njegova žena, u šoku, biva prisiljena suočiti se sa svojim najvećim strahovima. Tokom ove kobne noći ona će prekršiti sva svoja moralna načela koja je usvajala tokom cijelog svog života.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Pia Zemljić Lea Potokar
Jernej Šugman Milan Potokar
Marko Mandić Bojan Kenda
Peter Muševski Rozman
Petre Arsovski dr. Nikolovski
Jana Župančić Tanja
Dejan Spašić dr. Tomić
Mojca Patrljić sestra Vesna
Matija Vastl dr. Dolenc
Andrej Murenc Policajac
  Recenzija

Zavjere koje ne vidite u biti su one koje su najstrašnije, a pristunost nedivljivih neprijateljia ono je što ovaj slovenski triler nabija konstantnim osjećajem propasti. Redatelj Damjan Kozole ne uspijeva u potpunosti pružiti težinu koju imaju slični filmovi proizašli iz nedavnog rumunjskog novog vala, no on i njegov urednici Jurij Moskon i Ivo Trajkovi uspješno su održali film punim uzbuđenja i napetosti.

Odvjetnik Milan (Jernerj Šugman) upravo je uspješno oslobodio svog klijenta zbog rupe u zakonu. Nedugo nakon večere sa svojom ženom Leom (Pia Zemljić), Milan biva pronađen na ulici, jako ozlijeđen – njegovo tijelo puno je ugriza pasa, izgubio je mnogo krvi, a u njega je uguran i dildo (ovo je najbliže što se ovaj film uspio približiti crnoj komediji). Lea zatim kreće u akciju, svhativši da o koncu visi ne samo Milanov život, već i njegova profesionalna reputacija. I dok se doktori trude spasiti mu život tokom cijele noći, ona pokušava izgladiti stvari u njegovom poslovnom svijetu. Iako je donedavno osuđivala Milana zbog njegovih moralnih načela, ona će sada morati prekršiti i svoja vlastita, kako bi stvari dovela u red.

Čitava priča filma odvija se tokom jedne noći, a Kozole i scenaristi Ognjen Sviličić i Urša Menart šalju Leu u razne sumnjive dijelove grada kako bi shvatila što se zapravo dogodiilo, te što je dovelo do napada na njenog muža. Kinematograf Miladin Čolaković u potpunosti iskorištava jako osvijetljene ulice i dugačke bolničke hodnike kako bi dodatno naglasio uznemirujuću atmosferu filma, što je uistinu vrhunski podhvat.

Zemljić provodi većinu filma u samom središtu radnje, a film se mudro oslanja na nju kako bi nam poslužila kao naše oči i uši u cijelu priču. Njen nastup nije suviše razmetan, no ona je definitivno uspjela pridobiti našu empatiju, stavljajući sebe i svoj život u rizik kako bi spasila muža s kojim čak trenutno niti ne živi. Mi osjećamo distancu u njihovoj vezi tokom scene večere, no, kada ju Milan zatreba, ona ipak ima velik osjećaj dužnosti prema njemu, te je voljna sve riskirati kako bi mu pomogla.

“Nočno življenje” nije onakva vrsta filma koja ima nevjerojatno dobre akcijske scene ili nevjerojatno dobru priču, pogotovo ako ste navikli gledati hollywoodske uspješnice. No, sa svojih laganih 85 minuta trajanja, on nikada nije predosadan, niti se ijedna scena nepotrebno odužuje. Kozoleov rad možda do sada nije bio internacionalno poznat, no ovo je uistinu film koji bi mogao biti njegov uvod u nešto veće, stoga se nadamo da će polučiti velik uspjeh. U konačnici, ako ste fan nešto mračnijih, uznemirujućih filmova, ovo će za vas biti prava poslastica.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Kriminalistički Romantični
Sortiraj