Menu

Neruda (2016)

Jedan inspektor pokušava uloviti Nobelovca i čileanskog pjesnika, Pabla Nerudu, koji postaje bjegunac u svojoj vlastitoj domovini u kasnim 1940-ima zbog toga što se pridružio komunističkoj partiji.

  U kinima

Srbija15.12.2016.
Hrvatska02.02.2017.

  Ocjena

 Neruda
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

Čile, Argentina, Francuska, Španjolska, SAD / španjolski, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Pablo Larrain

  Scenarij

Guillermo Calderon

  Produkcija

Renan Artukmac
Javier Beltramino
Eduardo Castro
Peter Danner
Fernanda Del Nido
Manuel Faillace
Juan Pablo Garcia
Mariane Hartard
Rocio Jadue
Jonathan King
Axel Kuschevatzky
Juan de Dios Larrain
Ignacio Rey
Gaston Rothschild
Marc Simoncini
Jeff Skoll
Alex Zito

  Glazba

Federico Jusid

  Kinematografija

Sergio Armstrong
  Sinopsis

Voljeni pjesnik Pablo Neruda (Luis Gnecco) također je i najpoznatiji komunista u poslijeratnom Čileu. Kada se politička struja u njegovoj domovini promjeni, on biva prisiljen skrivati se od vlasti, dok mu je za petama cijelo vrijeme policijski inspektor (Gael Garcia Bernal). U međuvremenu, u Europi, legenda o ovom pjesniku kojeg naganja policija sve više i više raste, te umjetnici iz raznih država, predvođeni Pablom Picassom, počinju glasno zahtijevati Nerudinu slobodu. Neruda, međutim, svoju borbu protiv policije vidi kao priliku da se ponovi kao čovjek. On se lukavo igra sa inspektorom, ostavljajući iza sebe tragove koji ovu igru mačke i miša čine sve opasnijom. U ovoj priči o progonjenom pjesniku i njegovom opsesivnom protivniku, Neruda uviđa svoje herojske mogućnosti – on ima priliku postati simbolom slobode, kao i zauvijek ostaviti svoje ime u analima književnosti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Gael Garcia Bernal Oscar Peluchonneau
Luis Gnecco Pablo Neruda
Pablo Derqui Victor Pey
Alfredo Castro Gabriel Gonzalez Videla
Mercedes Moran Delia del Carril
Emilio Gutierrez Caba Picasso
Alejandro Goic Jorge Bellet
Marcelo Alonso Pepe Rodriguez
Jaime Vadell Arturo Alessandri
Francisco Reyes Bianchi
  Recenzija

Čileanski redatelj Pablo Larrain napravio je dva biografska filma u 2016.g. Jedan od njih je “Jackie”, koji je američki film i koji će zasigurno osvojiti mnoštvo nagrada. Drugi je ovaj, “Neruda”, koji je španjolski film i vjerojatno neće osvojiti niti jednu nagradu, no upravo on je taj koji je nekoliko razina bolji od prvog. Ovaj film je tapiserija pomno istraženih istinitih događaja, sa setovima i kostimografijom koji su nevjerojatno vjerno rekreirani, te romantičnim prikazima koji pružjau nadrealan pogled na događaje i ukazuju na emotivni utisak Nerudinih djela, kako na njegove pristaše, tako i na njegove neprijatelje.

Luis Gnecco savršen je u glavnoj ulozi – karizmatičan ali ne prenametljiv, te sposoban uvijek pridobiti gledatelje svojim govorima, iako ne izgleda kao neki ljepotan s postera, stoga nikada njegove osjećaje nećete zabunom zamjeniti za jednostavnu požudu. Uvijek ćete imati osjećaj kao da on bez problema može dominirati u bilo kojoj sceni u kojoj se nađe, no on to nikada ne učini, dopuštajući nam da vidimo Nerudinu moć u činjenici da on ne treba apsolutno ništa dokazati. Nasuprot njega, Garcia Bernal glumi izmučenog romantičarskog junaka na krivom mjestu i u krivom vremenu – a on je i sam toga svjestan. Iako je on taj koji je lovac, njegov lik doima se kao da i njega samog progone određeni osjećaji, što daje dodatnu težinu Nerudi i njegovim riječima. Mercedes Moran također je veoma dobra u ulozi Nerudine partnerice Delie del Carril, koja je od samog početka stavljena postrani – odnos nje i Nerude nikako se ne može mjeriti sa odnosom pisca i njegovog lika.

Samo finale filma događa se u planinama Andama, te film evoluira u doslovni lov između ponešto nesvjesnog plinea i njegovog ubojice. Larrain uspijeva do samog kraja film održati zanimljivim, iako se ponekad možda malo previše trudi napraviti neki umjetnički performans od ove potjere. Film će zasigurno mnogo više značiti onima koji su bolje upoznati sa čileanskom povijesti, no one najbitnije poruke u filmu odzvanjat će jednako među svim gledateljima, stoga definitivno možemo preporučiti ovu biografiju svima onima koji su željni jedne dobre drame, ljubiteljima španjolskih filmova, te naravno, obožavateljima vječnog pjesnika Pabla Nerude.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj