Menu

Moonlight (2016)

Bezvremenska priča o ljudksom samo-otkrivenju i konekciji, ovaj film sagledava život mladog crnca od djetinjstva do odrasle dobi, dok on pokušava pronaći svoje mjesto u društvu.

  U kinima

Hrvatska02.02.2017.

  Ocjena

 Moonlight
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 51min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Barry Jenkins

  Scenarij

Barry Jenkins
Tarell Alvin McCraney

  Produkcija

Sarah Esberg
Dede Gardner
Andrew Hevia
Jeremy Kleiner
Tarell Alvin McCraney
John Montague
Veronica Nickel
Brad Pitt
Adele Romanski

  Glazba

Nicholas Britell

  Kinematografija

James Laxton
  Sinopsis

Tri vremenska perioda – mlada adolescencija, tinejdžerstvo i odraslost – ona su koja ovaj film prikazuje u životu crnca Chirona. Kao dijete, on je živio sa majkom ovisnicom u veoma opakom dijelu Miamija. Sramežljiv i povučen zbog svoje slabašne građe, te odbačen od strane svoje majke koja bi mnogo radije uživala u drogi ili seksu nego se brinula o njemu, razlozi su zbog kojih je Chiron uvijek bio maltretiran od ostalih vršnjaka. Osim svog prijatelja Kevina, jedino mu je susjed Juan taj koji mu je pružio nekakvu vrstu odgoja u životu. Sa takvim djetinjstvom, Chiron je možda osuđen na određen način života kada odraste, koji će sve njegove probleme iz djetinjstva višestruko povećati.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Mahershala Ali Juan
Shariff Earp Terrence
Alex R. Hibbert Little
Janelle Monae Teresa
Naomie Harris Paula
Jaden Piner Kevin
Herman 'Caheei McGloun Longshoreman
Rudi Goblen Gee
Ashton Sanders Chiron
Edson Jean Mr. Pierce
Patrick Decile Terrel
  Recenzija

“Tko si ti?” To pitanje je veoma često u “Moonlightu”, tihom, dubokom filmu koji govori o mnogim stvarima koje uključuju pitanje identiteta, rase, seksualnosti, siromaštva i muškosti. Mnogo je različitih tema obuhvaćeno u ovoj jediničnoj, dubokoj drami koja je izuzetno elegantna, jednostavna, te centrirana na jednog jedinog lika koji također pokušava odgovoriti na gore spomenuto pitanje.

Napisan i režiran od strane Barryja Jenkinsa na temelju nikad producirane kazališne predstave od strane Tarella Alvina McCraneyja, “Moonlight” je ispričan kroz tri sekcije, a svaku od njih identificira ime pod kojim se naš glavni lik u tom razdoblju svog života zove. Njegovo pravo ime je Chiron, no kao maleni, plahi 9-godišnjak koji živi sa svojom majkom ovisicom u lošem dijelu Miamija, on je poznat kao “Little” (a u tom razdoblju glumi ga Alex Hibbert). Njegova majka, Paula (Naomie Harris), potpuna je ovisnica o drogi i seksu, a otac uopće nije u priči. Onaj tko Chironu zapravo postane očinska figura jest njegov susjed Juan (Mahershala Ali), Kubanac koji dila drogu njegovoj majci.

Iako se bavi sumnjivim poslovima, Juan i nije potpuno loš uzor. On živi u čistoj, udobnoj kući sa svojom ženom Teresom (Janelle Monae), koja je Chironu gotovo kao druga majka. U školi, Chirona stalno maltretiraju, a jedini prijatelj mu je Kevin (Jaden Piner). Kada napuni 16 godina, Chiron koristi svoje pravo ime (a glumi ga Ashton Sanders). On je i dalje povučen, te ga i dalje maltretiraju jer se doima ženskasto. I dalje se druži s Kevinom, koji se lagano počeo hvaliti svojim seksualnim podvizima. U trećem dijelu filma, Chiron je već u adolescentskoj dobi, te se sada naziva “Black” (Trevante Rhodes). Krečući Juanovim stopama, on sada također dila drogu, a kada mu se javi Kevin nakon mnogo godina, njega preplave veliki osjećaji.

Redatelj Jenkins ostvario je nekoliko velikih podviga u ovom filmu. On je uspio pronaći tri odlična, gotovo potpuno nepoznata glumca, koji besprijekorno glume Cirona u različitim fazama njegovog života. Sva trojica, iako možda ne liče, uistinu se doimaju kao da su jedna te ista osoba. Osim toga, i trojica Kevina također su odlični, posebice Jharrel Jerome, koji je morao iskazati najkompleksnije osjećaje. Mahershala Ali pristuan je samo u prvom dijelu filma, no on je upravo taj koji je ostavio najveći dojam i elemente koji su Chirona slijedili kroz čitav ostatak filma. Svakako, ovo je jedan vrhunski primjer karakterne drame, kojeg obavezno morate pogledati, a njegova nominacija za Oskara samo potrvđuje njegovu kvalitetu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj