Menu

Na mlečnom putu (2016)

Priča koja se prostire kroz ratno doba, procvjetalu ljubav i život u samoći.

  U kinima

Srbija25.02.2017.

  Ocjena

 On the Milky Road
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 5min

  Zemlja / jezik

Srbija, UK, SAD / srpski

  Klasifikacija

  Režija

Emir Kusturica

  Scenarij

Emir Kusturica

  Produkcija

Lucas Akoskin
Alex Garcia
Paula Vaccaro

  Glazba

Stribor Kusturica

  Kinematografija

Martin Sec
Goran Volarević
  Sinopsis

Ratno je proljeće. Svakoga dana, mljekar prelazi borbenu liniju na magarcu izbjegavajući metke kako bi prenio svoj dragocjeni utovar vojnicima. U toj misiji prati ga sreća, voli ga prelijepa seljanka, a pred njim je mirna budućnost. Sve je mirno i dobro dok u selo ne dođe misteriozna talijanka koja će njegov život preokrenuti naopačke. S njenim dolaskom započinje priča o strastvenoj i zabranjenoj ljubavi koja će ih oboje ubaciti u niz fantastičnih i opasnih avantura. No, hoće li njihova ljubav moći opstati?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Monica Belluci Nevesta
Emir Kusturica Kosta
Sloboda Mićalović Milena
Sergej Trifunović -
Predrag 'Miki' Manojlović
Maria Darkina Luna
Bajram Severdžan -
Zoran Cvijanović -
Davor Janjić -
Novak Bilbija -
  Recenzija

Emir Kusturica ulazi u utrku za Zlatog lava sa svojim novim filmom “Na mlečnom putu”, ludoj balkanskoj ratnoj romansi, koja je sa svojim velikim postotkom masnoće i bogatstva, možda ipak malo previše za većinu gledatelja. Unatoč tome, prvih pola sata filma sadrži mnogo odličnih filmskih trenutaka, a film ima i trenutaka čiste sreće, umiješanih sa perjem, jajima, mecima i prolivenim mlijekom. Priča započinje usred sprsko-bosanskog konflikta. Rovovi su veoma blizu jedan drugoga, napetosti su na visokoj razini, meci lete posvuda, a guske piju jutarnjo osvježenje iz kade prepune svinjske krvi.

No, sve je to zapravo samo san mljekara Koste, iako je stvarnost možda još i više nadrealna. Kosta svira glazbu svojem plešućem prijatelju orlu, te pod kišom metaka odlazi pokupiti mlijeko sa obližnje farme. Farma ima ludi sat, koji ‘grize’ svakoga tko pokuša namjestiti njegove kazaljke, te jednako ludu bivšu gimnastičarku Milenu, koja je zaljubljena u Kostu. Njen brat, ratni heroj Žaga, ima dogovoren brak sa novom pridošlicom u selu, talijankom koju glumi Monica Belluci, u jednom od svojih najboljih nastupa u nekoliko posljednjih godina. No, zašto ona glumi ženu koja je pobjegla u ratnu zonu, umjesto da bježi van nje, nikome nije jasno. To je samo jedna od mnogih ludosti u ovom filmu.

Kosta se smjesta zaljubi u ovu talijanku, iako je sam obećan Mileni. Uz to, talijankin bivši dečko, ubojiti engleski general, posleo je svoje emisare, trojicu komandosa, kako bi mu vratili njegovu najdražu. Jesenska romansa polako se odvija, jednako kao i komedija, u ritmu ciganske orkestralne glazbe, koju je skladao redateljev sin Stribor. Glazbena podloga je sasvim solidna, no nikada ne doseže onu briljantnost ili tragikomičnu melankoliju koju je uspio postići Goran Bregović u Kusturičinom “Podzemlju”.

Čarobni realizam filma polako počinje opadati, te gotovo u potpunosti gubi svoju vrijednost otprilike nakon sat vremena trajanja filma. To je trenutak u kojem film odluči ubiti većinu svojih glavnih likova, napustiti selo u kojem se do tada odvijala radnja, te prebaciti svoje dvije glavne zvijezde u srpske krajolike, dok za njima tragaju engleski komandosi. I dok se ljubavnici ljube, štala u kojoj su se sakrili počne se urušavati, što se doima kao metaforom za raspadanje samog filma. Kusturica je očito očaran činjenicom da je uspio dobiti Monicu Belluci, te pretpostavljamo da je produženo trajanje ovog filma samo izgovor da može provesti više vremena glumeći sa njom. Koliko god lijepa bila kinematografija Gorana Volarevića, u zadnjih pola sata filma, većina gledatelja će se zapitati je li ova mljekarska priča mogla imati nešto manje masti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj