Menu

Maze Runner: The Death Cure (2018)

Mladi junak Thomas kreće u misiju kako bi pronašao lijek za smrtonosnu bolest poznatu kao “Bljesak”.

  U kinima

  Ocjena

Maze Runner: The Death Cure (2018) on IMDb

  Trajanje

2h 22min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Wes Ball

  Scenarij

T.S. Nowlin

  Produkcija

James Dashner

  Glazba

John Paesano

  Kinematografija

Gyula Pados
  Sinopsis

U epskom finalu sage o “Maze Runneru”, Thomas predvodi skupinu izbjeglih Gladera kroz njihovu konačnu i dosad najopasniju misiju. Kako bi spasili svoje prijatelje, oni moraju upasti u legendarni posljednji grad, labirint pod kontrolom WCKD-a koji će se pokazati kao najsmrtonosnijim labirintom kojeg su do sada susreli. Svatko tko ga uspije proći napokon će dobiti odgovore na sva pitanja koja su se pitali otkad su prvi puta kročili u labirint. No, hoće li Thomas i njegova ekipa uspjeti preživjeti ovu kobnu misiju, ili će im Ava Paige stati na put?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dylan O'Brien Thomas
Ki Hong Lee Minho
Kaya Scodelario Teresa
Thomas Brodie-Sangster Newt
Dexter Darden Frypan
Will Poulter Gally
Jacob Lofland Aris
Rosa Salazar Brenda
Giancarlo Esposito Jorge
Patricia Clarkson Ava Paige
  Recenzija

Trčanje kroz labirinte bilo je gotovo još u posljednjoj trećini prošlog filma, stoga sada predstavlja samo metaforu u ovim filmovima koji nose naziv po toj aktivnosti. Naši junaci sada su na mnogo opasnijoj misiji – oni moraju pronaći lijek za čovječanstvo, za bolest na koju su jedino oni imuni. No, vladina organizacija WCKD, predvođena prilično sumnjivim likovima, želi naše junake iskoristiti za eksperimente i stvaranje protuotrova.

Ima tu još mnogo zapleta, te važnih lokacija, čudovišta i ostalih manjih skupina, a ulozi su dovoljno veliki da uspijevaju održati ovu franšizu na vodi tokom čak trećeg filma, dok je svaki od njih sve dulji i dulji, a uz sve to, redateljski maneveri Wesa Balla prilično su dobri, posebice ako imamo na umu da se radi o adaptaciji young adult romana. Ipak, čak i nakon 142 minute, ovaj film ne uspijeva ponuditi neke ključne odgovore na pitanja koja se protežu tokom nekoliko nastavaka.

“The Maze Runner” jedan je od rijetkih serijala koji se naočigled poboljšavao sa svakim novim nastavkom, te je iz prilično mlakog prvog dijela postao prava uzbudljiva sci-fi avantura. Iako su njegovi glavni glumci uglavnom prilično neposebni, franšiza je uspjela sakupiti nekoliko pravih faca poput Gillena, Esposita i Pepper u drugom nastavku, a kojima su se u trećem pridružili i Walton Goggins u ulozi deformiranog vođe skupine Cranks. Iako se Ball malo previše trudi u nepotrebno produljenom finalu filma, on je svejedno nevjerojatno dobar u akcijskim scenama koje se najčešće oslanjaju na velike setove okolnosti, ali sve skupa na kraju ispada prilično dobro.

Pravi spektakl, “The Death Cure” s lakoćom nadmašava konkurente poput serijala “Divergent” ili “Hunger Games”, koji su se također odvijali poput nekakvog “Battle Royala” na ulicama razrušenog grada. No, ovaj film također je i dotukao ovakvu vrstu young adult adaptacija koje su očito sve manje i manje kreativne, te smatramo kako za njih više nema mjesta na velikom platnu, barem neko vrijeme. Kada se i poajvi neki novi natjecatelj, nadamo se da će se usuditi ponuditi nešto drastično drugačije, inače će bojimo se doživjeti značajan neuspjeh.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije SF-ovi Trileri Drame Kriminalistički
Sortiraj