Menu

Blade Runner (1982)

Deckard, lovac na replikante kreće na misiju za četvero replikanata koji su ukrali svemirki brod i vratili se na Zemlju kako bi pronašli svog kreatora.

  Ocjena

 Blade Runner
(1982) on IMDb

  Trajanje

1h 57 min

  Zemlja / jezik

SAD, Hong Kong, UK / engleski, njemački, mađarski, japanski

  Klasifikacija

  Redatelj

Ridley Scott

  Scenarij

Hampton Fancher
David Webb Peoples
Philip K. Dick

  Produkcija

Charles de Lauzirika
Michael Deeley
Hampton Fancher
Brian Kelly
Ivor Powell
Paul Prischman
Jerry Perenchio
Ridley Scott
Run Run Shaw
Bud Yorkin

  Glazba

Vangelis

  Kinematografija

Jordan Cronenweth
  Sinopsis

U cyberpunk verziji budućnosti, čovjek je otkrio tehnologiju za izradu replikanata, ljudskih klonova koji služe u kolonijama van zemlje, no sa određenim vijekom trajanja. U Los Angelesu 2019, Deckard je Blade Runner, policajac koji specijalizira u deaktiviranju replikanata. Iako je u mirovini, biva natjeran na povratak u službu kada četiri replikanta pobjegnu iz jedne kolonije na Zemlju.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Uloge:
Harrison Ford Rick Deckard
Rutger Hauer Roy Batty
Sean Young Rachael
Edward James Olmos Gaff
M. Emmet Walsh Bryant
Daryl Hannah Pris
William Sanderson J.F. Sebastian
Brion James Leon Kowalski
Joe Turkel Dr. Eldon Tyrell
Joanna Cassidy Zhora
  Recenzija

Ovaj nevjerojatno lijep sci-fi triler bio je prvi američki film redatelja Ridleya Scotta, no nije dobro prošao u kinima kada je izašao. S godinama, publika je počela shvaćati dublju poantu ovog filma, a kako je tehnologija napredovala, mnogi su ga sve više počeli cijeniti, te danas uživa kultni status kojim se rijetko koji film može pohvaliti.

Kostur priče dolazi iz romana Philipa K. Dicka, koji je istraživao razlike između ljudi i robota, te postavila pitanje: Da li su sjećanja androida manje vrijedna ako su inspirirana nečijim tuđim iskustvom – a posebno ako android toga nije svjestan. Harrison Ford tvrdi kako je zbog takvih intrigantnih pitanja i pristao biti glavna zvijezda ovog filma.

Za redatelja Ridleya Scotta, najteži izazov bio je dočarati gledateljima svijet budućnosti. Scott je majstor produkcijskog dizajna, te je veoma dobar u izmišljavanju novih, drugačijih svijetova budućnosti („Alien“) i prošlosti („The Duellists“). Nažalost, koliko god je pažnje posvetio vizualima, jednako je malo posvetio svojim likovima, što ovaj film čini predivnim za gledanje, no veoma lošom pričom.

Specijalni efekti nadzirani su od strane Douglasa Trumbulla, te su njegove kreaicije uistinu predivne, a posvećenost detaljima nevjerojatna. Ne vidimo samo ogromne nebodere, već dobivamo pogled na to kako funkcioniraju restorani, odjeća, i kućni namještaj u toj veoma dalekoj 2020.g.

Slabost filma nažalost je ta što je dopustio da mu specijalni efekti budu prioritet na uštap priče. Ford je odradio veoma dobar posao kao glavni lik, a Rutger Hauer i Sean Yound jednako su efektivni kao replikanti, no film baš i nije zainteresiran za svoje likove, kako ljudske tako i robotske. Ako ikako možete prijeći preko te činjenice, onda definitivno pogledajte ovaj film, čiji vas vizuali i ambijent nikako neće razočarati. No, ako vam je u filmu najbitnija priča, vjerojatno nećete moći pogledati ovaj film u komadu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Trileri Akcije Drame Kriminalistički Preporuke
Sortiraj