Menu

Manchester by the Sea (2016)

Ujak biva prisiljen brinuti se za svoga nećaka tinejdžera nakon što ovome umre otac i ostane sam.

  U kinima

Hrvatska16.02.2017.
Bosna i Hercegovina16.02.2017.

  Ocjena

 Manchester by the Sea
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 17min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Kenneth Lonergan

  Scenarij

Kenneth Lonergan

  Produkcija

Declan Baldwin
Lauren Beck
Matt Damon
Josh Godfrey
John Krasinski
Bill Migliore
Chris Moore
Katie Pastore
Kimberly Steward
Ryan Stowell
Kevin J. Walsh

  Glazba

Lesley Barber

  Kinematografija

Jody Lee Lipes
  Sinopsis

Lee Chandler je glasni, živčani usamljenik koji radi kao majstor u jednom apartmanskom kompleksu u Bostonu. Jednog suhog zimskog dana on dobiva poziv da se vrati u svoje rodno mjesto, nekoliko desetaka kilometara sjeverno od grada. Njegovom bratu iznenada je otkazalo srce, stoga je Lee sada službeni skrbnik njegovog 16-godišnjeg sina. Sada, osim što već ima veliki teret na svom srcu zbog toga što mu je preminuo brat i što ni sam ne zna kako će se brinuti o ovom tinejdžeru, on dobiva i dodatnu dozu tragedije kada krene kopati po svojoj prošlosti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Casey Affleck Lee Chandler
Ben O'Brien Young Patrick
Kyle Chandler Joe Chandler
Richard Donelly Mr. Martinez
Virginia Loring Cooke Mrs. Groom
Quincy Tyler Bernstine Marianne
Missy Yager Mrs. Olsen
Stephen Henderson Mr. Emery
Ben Hanson Bartender
Mary Mallen Sharon
  Recenzija

Redatelj Kenneth Lonergan vraća se nakon uspjeha svoja dva prijašnja uratka, “You Can Count on Me” i “Margaret”, sa ovom nevjerojatnom dramom koja je sve oduševila na ovogodišnjem Sundance festivalu, stoga od ovog filma mnogo očekujemo nakon što napokon izađe u kina i svi ga budu u prilici pogledati. Lonergan je nedvojbeno talentiran redatelj, no ono što ga uistinu izdvaja od drugih jest njegova sposobnost pisanja odličnih scenarija, u kojima se likovi uistinu doimaju kao pravi ljudi. Stoga gledatelji nemaju osjećaj kao da gledaju film, nego kao da doživljavaju nešto. Mi smo tu u ulozi nemoćnih promatrača te dobivamo pogled u sirov i iskren život pravih ljudskih bića.

Lonergan odlično barata ovom pričom o obiteljskoj ljubavi, lokalnoj zajednici i žrtvi, u raskošnom prostoru Nove Engleske koji savršeno paše uz suptilnu atmosferu ovog filma sa svojim sivim nebom i opsutošenom prirodom. Neke od scena u filmu koje prikazuju opustošenu obalu Massachusettsa ipak se čine pomalo isforsiranima, posebice zbog činjenice da tokom tih scena u pozadini svira valjda najpatetičnija moguća glazbena podloga. Lonerganove scene flashbacka također nisu uvijek baš potpuno glatke, te se tu i tamo jednostavno pojave ni od kud, te bez nekog posebnog razloga.

No, ono u čemu je Lonergan izuzetno dobar jest snimanje ljudi svojom kamerom. On je očito redatelj kojeg glumci obožavaju i koji sam obožava glumce, a njegova sposobnost da izvuče maksimum iz svojih glumaca je veoma rijetka vrlina, no nešto što je uistinu predivno za vidjeti. U svaki od likova u filmu sigurno ćete biti potpuno uživljeni, te osjećati sve ono što oni osjećaju, posebice kada se radi o velikim odlukama koje mogu promjeniti čitav život osobe.

Sretnog, definitivnog završetka ovaj film jednostavno nema, niti će vam fino zapakirati sve svoje niti u divnu mašnu. To jednostavno nije ovaj film, a bogami niti život. On je jednostavno veoma ljudska priča o tome kako žalost i depresija mogu pojesti samu srž čovjeka i ostaviti ljude nemoćnima. Toplina i sirovost emotivnog spektra koji ovaj film pruža zasigurno će vas oboriti s nogu, a Lonegramova priča toliko je dobra da joj jednostavno nećete moći naći manu

U konačnici, “Manchester by the Sea” jedan je od ovogodišnjih najboljih filmova, te zasigurno film koji obavezno morate pogledati ove zimske sezone. Neki od vas će se smijati, neki plakati, no svi ćete uvidjeti kako se u bilo kojem trenutku život može promjeniti, te do koje mjere. No, način na koji se nosimo s tim promjenama ono je što nas definira.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj