Menu

Man on Fire (2004)

U Mexico Cityju, bivši profesionalni ubojica se zaklinje na osvetu protiv onoga tko je učinio strašan zločin nad obitelji za koju je bio plaćen da čuva.

  Ocjena

 Man on Fire
(2004) on IMDb

  Trajanje

2h 26 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Tony Scott

  Scenarij

A.J. Quinnell
Brian Helgeland

  Produkcija

Don Ferrarone
Lucas Foster
Conrad Hool
Lance Hool
Arnon Milchan
Tony Scott
James W. Skotchdopole
Peter Toumasis

  Glazba

Harry Gregson-Williams

  Kinematografija

Paul Cameron
  Sinopsis

U Mexico Cityju, bivši CIA ubojica i trenutni alkoholičar John Creasy dobiva poslovnu ponudu od industrijalca Samuela Ramosa, po preporuci njegovog starog prijatelja Rayburna, da bude tjelohranitelj Samuelove mlade kćerke Pite i njegove žene Lise. Pita promjeni ponašanje hladnokrvnog Creasyja, udišući u njega ponovno život i smijeh, te on razvije snažnu povezanost sa njom. Kada ju otmu, Creasy se zakune da će ubiti svakoga tko je povezan sa njenom otmicom.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Denzel Washington Joyhn W. Creasy
Dakota Fanning Lupita Ramos
Radha Mitchell Lisa Ramos
Christopher Walken Paul Rayburn
Marc Anthony Samuel Ramos
Giancarlo Giannini Miguel Manzano
Mickey Rourke Jordan Kalfus
Rachel Ticotin Mariana Garcia Guerrero
Gustavo Sánchez Parra Daniel Sanchez
Jesús Ochoa Victor Fuentes
  Recenzija

„Man on Fire“ želi biti nešto više od obične otmičarske drame ili običnog osvetničkog trilera, a smatramo da mu je u tome i uspjelo. Ima taman dovoljnu količinu težine i dubine kako bi gledatelje uvjerio da je nešto bolje. Iako u stvarnosti možda i nije, barem nam je ponudio veoma dobru iluziju  da jest.

Scenarij, adaptiran od strane Briana Helgelanda po romanu A.J. Quinella, uzima si mnogo vremena kako bi razvio odnos između Creasyja i Pite. Film traje 52 minute prije nego ona napokon bude oteta, a do tada su njih dvoje najbolji prijatelji. Iako dijelom osjećamo kao da je film uistinu htio razviti konkretan odnos između njih dvoje, ipak nam je jasno da je to samo dio zapleta. Jednom kada ju otmu, znamo da će ju ići spasiti, bez obzira na to jesu li oni najbolji prijatelji ili ne. Ipak, odlični nastupi od strane Washingtona i Fanning, pokušavaju nas cijelo vrijeme uvjeriti kako smo u krivu.

Nakon „Kill Bil vol. 2“ i „The Punishera“, ovo je treći film u razmaku od dva tjedna u kojem netko traga za nekime i putem ubija ljude koji su počinili zlodjela. „Man on Fire“ nema stil ili crni humor koji posjeduje „Kill Bill“, no nije niti toliko blijed kao „The Punisher“. U njemu je kao činjenica postavljeno da je Creasy jedini koji može izvesti osvetu nad otmičarima. Policija se ne spominje niti u jednom trenutku – što na želi dati do znanje da je Mexico mjesto bez zakona, puno korumpiranih policajaca i socijalne anarhije.

Najslabija točka filma je redatelj Tony Scott, brat poznatijeg Ridleya, koji nije toliko talentiran kao njegov brat. On je poznat po velikim, bombastičnim filmovima poput „Top Guna“ i „Enemy of the State“. Iako nas do sada nije smetao njegov nemiran stil snimanja, u ovom filmu je uistinu malo pretjerao sa brzim rezovima, konstantnim drmanjem kamere i uvrnutim zumiranjem. Neko vrijeme takav stil je fora, no jako brzo postane iritantan. Unatoč tome, film je veoma dobar akcijski triler, kojeg apsolutno vrijedi pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Akcije SF-ovi Trileri Horori Povijesni Romantični Preporuke
Sortiraj