Menu

Live by Night (2016)

Smješten u eri američke prohibicije, ovaj fillm fokusira se na skupinu osoba i njihovim podhvatima u svijetu organiziranog kriminala.

  U kinima

Hrvvatska12.01.2017.
Bosna i Hercegovina12.01.2017.
Srbija12.01.2017.

  Ocjena

 Live by Night
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 8min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Ben Affleck

  Scenarij

Dennis Lehane
Ben Affleck

  Produkcija

Ben Affleck
Chris Brigham
Chay Carter
Leonardo DiCaprio
Jennifer Davisson Killoran
Jennifer Todd
David Webb

  Glazba

Harry Gregson-Williams

  Kinematografija

Robert Richardson
  Sinopsis

U divljim 1920-ima, prohibicija nije uspjela zaustaviti protok alkohola zahvaljujući podzemnim trgovcima koji su sačinjeni od mreža različitih gangstera. Prilika za moć i novac tu je za svakoga tko je dovoljno ambiciozan i hrabar, poput Joea Coughlina, sina bostonskog policajca, koji je odavno okrenuo leđa svom strogom načinu odgoja kako bi postao odmetnik i zaradio što više novaca. No, čak i među kriminalcima postoje pravila a Joe je uspio prekršiti ono veliko – zamjerio se moćnom mafijašu tako što je ukrao njegov novac i njegovu ženu. Njihova strastvena afera zarvrši tragično, što Joea baci na put osvete, ambicije, romanse i izdajništva koja će ga natjerati da napusti Boston i ode u pohod na Tampu i njeno podzemlje.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ben Affleck Joe Coughlin
Scott Eastwood Danny Coughlin
Zoe Saldana Graciella Suarez
Elle Fanning Loretta Figgis
Sienna Miller Emma Gould
Chris Sullivan Brendan Loomis
Anthony Michael Hall Garry Smith
Brendan Gleeson Thomas Coughlin
Titus Welliver Tim Hickey
Chris Messina Dion Bartolo
  Recenzija

Prvi film kojeg je Ben Affleck režirao, “Gone Baby Gone” iz 2007.g, adapitran je prema romanu bostonskog krimi pisca Dennisa Lehanea. Nešto manje od deset godina nakon, Affleck ponovno adaptira jedan njegov roman, no ovoga puta njegova vrijednost kao redatelja mnogo je veća, pošto je u međuvremenu napravio veoma kvalitetne filmove, od kojih je jedan – “Argo” – čak dobio i Oskara za najbolji film prije nekoliko godina. Do sada, svi Affleckovi filmovi miješali su prestiž i siromaštvo, a i ovaj u tome nije iznimka – on je bogata drama o bitnom desetljeću američke povijesti, no istovremeno i samo djelić američkog sna.

Površina samog filma veoma je impresivna. Na čistoj tehničkoj razini, Affleck je sve bolji i bolji. On i njegova kuća Warner očito se veoma dobro slažu, te ga Warner izgleda smatra vrijednim nasljednikom Clinta Eastwooda koji je već dugo vremena asociran uz ovaj studio. No, dok se Eastwood ponosi činjenicom da ga nije puno briga za klasicizam, Affleck ga sve više i više prigrljava, barem što se stila tiče. Ovoga puta zaposlio je Roberta Richardsona kao svog snimatelja, kako bi istovremeno božanstveno mogao uhvatiti duboke mračne sjene i vedre zrake sunca koje su obasjavale Ameriku tokom ere prohibicije, koristeći digitalne kamere visoke rezolucije kako bi prilično uvjerljivo simulirali teksturu pravog filma.

Karakterizacija likova s druge strane prilično je tašta, no to ponekad zna biti i zabavno, a ne samo iritirajuće. Tematski, likovi nisu dobri kao zasebni, no ako ih gledamo kao cjelinu, onda vidimo njihov puni smisao. Affleck pokušava poslati određenu poruku o imigrantima i njiovom iskustvu, te o načinu na koji se neki muškarci pokuašvaju pomiriti sa svojim kriminalima u borbi za preživljavanje u Americi. No, nažalost, film prilično jako zamućuje svoju poantu uz nedovoljno dobar materijal o očevima i sinovima. Film se čak pokušava i osloniti na Coughlinove kvalitete, no ništa od toga jednostavno ne nalazi snažnog odjeka.

Na neki način, ovakva vrsta filma možda je i bolja od “Arga”, koji je koristio čišću priču kako bi izrekao relativno malo toga. Definitivno nema ničeg lošeg u tome što Affleck inzistira raditi dramatične trilere namijenjene odrasloj publici – novac od Warner Bros. studija dobro je utrošen. Nadamo se da Affleckove nove Batman dužnosti neće predstavljati problem za slične projekte kojima će se htjeti posvetiti, jer su oni uistinu veoma kvalitetni i vrijedni gledanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Kriminalistički Romantični
Sortiraj