Menu

Little Men (2016)

Prijateljstvo novih najboljih prijatelja biva stavljeno na kušnju kada se njihovi roditelji posvađaju.

  U kinima

Hrvatska23.02.2017.

  Ocjena

 Little Men
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 25min

  Zemlja / jezik

Grčka, Brazil, SAD / engleski, španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Ira Sachs

  Scenarij

Ira Sachs
Mauricio Zacharias

  Produkcija

Joseph Aliberti
Meetu Chilana
Grace Colby
Joe Della Monica
Tom Dolby
Andrew Drabkin
Dom Genest
Barrie Golden
Vanessa Haroutunian
Matthew Helderman

  Glazba

Dickon Hinchliffe

  Kinematografija

Óscar Durán
  Sinopsis

Kada 13-godišnjem Jakeu (Theo Taplitz) premine djed, njegova obitelj preseli se iz Manhattana natrag u rodnu kuću njegovog oca u Brooklynu. Tamo se Jake sprijatelji sa karizmatičnim Tonyjem (Michael Barbieri), čija samohrana majka Leonor (Paulina Garcia), krojačica iz Čilea, vodi dućan sa haljinama u prizemlju. Ubrzo, Jakeovi roditelji – glumac Brian (Greg Kinnear) i psihoterapeutkinja Kathy (Jennifer Ehle) – zamole Leonor da potpiše novi ugovor o najmu dućana, kojem je sada renta skuplja. Njoj je to naravno neprihvatljivo, te ubrzo započne svađanje. U početku, Jake i Tony ne primjećuju svađu, no nedugo nakon, problemi njihovih roditelja počnu utjecati i na njihovo prijateljstvo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Theo Taplitz Jake Jardine
John Procaccino Mr. Plummer
Ching Valdes-Aran Pilar
Stan Carp Sal Bartolini
Paulina García Leonor Calvelli
Greg Kinnear Brian Jardine
Jennifer Ehle Kathy Jardine
Michael Barbieri Tony Calvelli
Stella Schnabel Nina
Yolonda Ross Arkadina
  Recenzija

U filmu “Little Men”, redatelj Ira Sachs demonstrira kako kamenčić kojeg bacite u lokvu može stvoriti pravi tsunami. Osim smrti jednog djede, film nema tematiku života i smrti, već je riječ o novcu, odnosno njegovom nedostatku – ovo postaje kritične detalj koji će utjecati na obitelji na mnogo dublje načine nego što biste ikada mogli zamisliti. Sachsov posljednji film, “Love Is Strange”, također se odvijao u New Yorku, a u njemu su protagonisti pregovarali oko logistike svoje romanse nakon što su ih financije na neko vrijeme razdvojile

Ovoga puta, paralela je prijateljstvo 13-godišnjih dječaka. Jake (Theo Taplitz) je tihi dječak iz Manhattana čiji su roditelji, Brian i Kathy (Greg Kinnear i Jennifer Ehle) odlučili preseliti obitelj u Brooklyn nakon smrti djeda koji im je ostavio stan. Ispod njihove kuće je dućan s haljinama kojeg vodi Leonor (Paulina Garcia). Ona već deset godina nije doživjela poskupljenje najma, no Jakeovi roditelji smatraju da je vrijeme da se stvari promjene, upravo kako se promjenilo i susjedstvo.

Prije nego Brian započne priču o promjenama najma, Jake se sprijatelji sa Leonorinim sinom, Tonyjem (Michael Barbieri). Obojica dječaka vole sci-fi, a Tony želi postati glumac, baš kao i Jakeov otac. Jakeova majka Kathy radi kao psihoterapeutkinja, te u biti ona uzdržava obitelj. A tu činjenicu Leonor mudro drži za sebe, sve dok joj ne zatreba. A ona je i spremna na ono što slijedi. Ono što Brian smatra poštenom cijenom najma, Leonor apsolutno ne želi prihvatiti, te se brzo pretvori u hladnu osobu. Brian se u početku ne želi svađati s njom, no ubrzo se to ipak dogodi, što najviše našteti mladim dječacima, koji odluče biti tiho i ne miješati se u svađe svojih roditelja.

Iako Sachs i scenarist Mauricio Zacharias ne uspijevaju uvijek pogoditi naturalistički ton filma (tinejdžeri si baš i ne govore stvari poput: “Ti si odličan prijatelj”), film je prepun divno izvedenih trenutaka u životu – Brianov slom nakon smrti svog oca, Tonyjeva zaljubljenost u djevojku, te odluka dječaka da obojica odu na tečaj glume kao znak solidarnosti. Oni žele otići u istu školu – Tony za glumca, a Jake za crtača.

Sam svršetak filma prilično je nagao, te, u početku, veoma nejasan. Neko vrijeme je prošlo, no gledatelji ne znaju točno koliko vremena. Stvari su se promjenile, no gledatelji ne znaju točno što se dogodilo. No, ako si dopustite par minuta da odmjerite situaciju, shvatit ćete da vam je Sachs pružio točno onoliko koliko vam treba. Da, svršetak je gorko-sladak, no upravo takav je i proces odrastanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj