Menu

Jesen samuraja (2016)

Ljubavna priča o prvaku u karateu prepuna smijeha, ali i nježnih emocija.

  Ocjena

The Samurai in Autumn (2016) on IMDb

  Trajanje

1h 57min

  Zemlja / jezik

Srbija / srpski

  Klasifikacija

  Režija

Danilo Bećković

  Scenarij

Dimitrije Vojnov

  Produkcija

Aleksandra Cvijetić
Marko Paljić
Jordanco Petkovski

  Glazba

Marko Kon

  Kinematografija

Bojana Andrić
  Sinopsis

Glavni junak, Vladica (Petar Strugar) je profesionalni karatist, šarmantni veseljak koji je nekada bio veliki talent, ali nije napravio veliku karijeru zbog prevelike sklonosti noćnim provodima. Po završetku karijere vraća se u rodni grad i zaljubljuje se u Snežanu (Hristina Popović) te se veže za nju i njezinog sina Vukašina. Vladica se želi brinuti o njima, ali shvaća da ne može raditi ništa osim karatea. Njegova potraga za poslom koji bi mu omogućio da se brine o obitelji koju je upravo počeo stvarati, dovodi ga u niz urnebesnih situacija.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Petar Strugar Vladica
Hristina Popović Snežana
Nikola Kojo Miloje
Andrija Milošević Janko
Petar Novičević Vukašin
Miodrag Krstović Delegat
Katarina Žutić Rada
Uroš Bozović Vojkan
Marko Gvero Boške
  Recenzija

Nakon svog tipično žanrovskog uvoda, ovaj film polako počinje razrađivati svoje glavne teme, kojih je možda i previše. Ipak, zahvaljujući redatelju, njegove teme se nakon dva sata ipak nekako uspiju spojiti u cjelinu koja će privući publiku svih uzrasta. A redatelj nije imao nimalo lak zadatak – imamo priču o odrastanju, ljubavnu priču, prodaju duše vragu, patriotizam, ljubavni trokut, kritiku kapitalizma, priču o ocu i sinu, te mnoge druge sitnije elemente i naravno pregršt humora i političke nekorektnosti. Ovaj film slobodno bismo mogli opsiati kao filmski čušpajz iz kojeg će svatko ubrati ono što najviše voli, a ostaviti ono što mu se ne sviđa.

Najveće pohvale možemo uputiti redatelju Bećkoviću i njegovoj direktorici fotografije Bojani Andrić. Oni su svakako podigli razinu vizuala u ovom filmu, što je u konačnici i osnovna karakteristika filmova. Ako nam ne vjerujete, slobodno pogledajte scene borbi u ovom filmu kojih se ne bi mogao postidjeti niti jedan veliki hollywoodski film današnjice. S druge strane, problemi koje bismo istaknuli su ponajviše lik i uloga Sergeja Trifunovića (Stanoje). Naime, Trifunovićev Stanoje napisan je i odglumljen kao da uragan ruši sve što se zajedno sa njim nađe u kadru. U toj diskrepanciji leži i možda najveća kritika autorima – ako volite svog negativca, napravite film o njemu! Publika definitivno traži Stanoja svih 118 minuta, a kada god od nestane sa ekrana, svi samo željno iščekuju iduću scenu s njim.

Što se tiče glumačke ekipe, od poznatijih imena tu je Nikola Kojo koji je i ovoga puta izvrstan, te ga je uistinu gušt gledati kako svakog filmskog sina časti pogrdnim epitetima dok ga istovremeno pokušava naučiti nekim bitnim životnim vrijednostima i odvesti ga na pravi put. Njegovog sina pak glumi Petar Strugar koji se punih godinu i pol dana pripremao za ovu ulogu, što se itekako vidi u scenama borbe. Osim toga, on je također veoma karizmatičan i simpatičan, te mu jendako dobro idu i romantične i akcijske scene, što je veliki adut. Sergej Trifunović, kako smo gore već i rekli, fenomenalan je i totalno pretjeran lik, no upravo to se od njega i tražio. Ostatak ekipe također je solidan, te ne možemo naći nikakvog prigovora.

U konačnici, “Jesen Samuraja” nipošto ne bismo nazvali nekim remek-djelom, no on je definitivno jedan veoma zabavan i lagan film, namijenjen prvenstveno publici koja voli simpatične ljubavne filmove pune dobrih fora. Osim toga, on je također i veoma bitan za srpsku, ali i regionalnu filmsku industriju, jer je prvi borilački film snimljen na ovim prostorima u posljednjih preko 20 godina. U svakom slučaju, ako tražite dobar provod, nema razloga da ga zaobiđete.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Drame Kriminalistički Romantični
Sortiraj