Menu

It’s Only the End of the World (2016)

Louis, smrtno bolestan pisac, vraća se kući nakon dugog izbivanja kako bi obznanio svojoj obitelji da mu se bliži kraj.

  U kinima

Hrvatska16.03.2017.

  Ocjena

 It's Only the End of the World
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 37min

  Zemlja / jezik

Kanada, Francuska / francuski

  Klasifikacija

  Režija

Xavier Dolan

  Scenarij

Xavier Dolan
Jean-Luc Lagarce

  Produkcija

Sylvain Corbeil
Xavier Dolan
Nancy Grant
Elisha Karmitz
Nathanaël Karmitz
Michel Merkt
Patrick Roy
Vincent Cassel

  Glazba

Gabriel Yared

  Kinematografija

André Turpin
  Sinopsis

Nakon 12 godina izbivanja, pisac Louis vraća se u svoje rodno mjesto, te planira kako svojoj obitelji reći da će ubrzo umrijeti. Ubrzo je žaljenje to koje izmjeni tijek cijelog popodneva, dolazi do svađa i deranja, a sve to zbog usamljenosti i sumnje, dok svaki pokušaj empatije biva sabotiran od strane ljudske nemogućnosti da saslušaju i vole.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nathalie Baye La mère
Vincent Cassel Antoine Knipper
Marion Cotillard Catherine
Léa Seydoux Suzanne Knipper
Gaspard Ulliel Louis-Jean Knipper
Antoine Desrochers Pierre Jolicoeur
William Boyce Blanchette Louis (15 ans)
Sasha Samar Le chauffeur de taxi
Arthur Couillard Petit garçon avion
Emile Rondeau Louis (5-6 ans)
  Recenzija

Sa samo 27 godina starosti, kanadski redatelj Xavier Dolan ima prilično zavidnu skupinu nagrada pod svojim okriljem. Svih njegovih šest filmova osvojili su velike nagrade, uključujući i ovaj, koji, kao i većina ostalih, govori o disfunkcionalnoj obitelji sa stilom, humorom i svom pripadajućom gadošću. Ovaj film također ima odličnu glumačku postavu koja je na samom vrhu forme, te situaciju sa kojom se bilo tko bolno lako može poistovjetiti.

Film počinje sa Louisom (Gaspard Ulliel) koji dolazi svojoj kući u ruralnom mjestu po prvi puta nakon 12 godinu, kako bi obznanio svojoj obitelji da će ubrzo umrijeti. No, to objaviti neće biti lako. Njegova majka MArtine (Nathalie Baye) uzbuđena je i lepršava, njegov stariji brat Antoine (Vincent Cassel) sa svakim se mora posvađati, a njegova mlađa sestra Suzanne (Lea Seydoux) znatiželjna je da sazna sve o svom starijem bratu kojeg nikada nije upoznala kako treba. A tu je i Antoineova neobično strpljiva žena Catherine (Marion Cotillard), koja tiho posmatra sve što se dešava, dok napokon ne shvati što to Louis zapravo pokušava reći obitelji, mnogo prije nego što on to zaista i učini.

Ovaj film zapravo je prikaz toga koliko je teško vratiti se kući, gdje odmah padneš u svoje stare navike ponašanja koje otežavaju da budeš ono što jesi i kažeš ono što se treba reći. Također vidimo i koliko je teško razumjeti iskustva i životni stil ljudi s kojima smo nekoć bili jako bliski, a koji su sada potpuno drugačiji. Film je temeljen na predstavi Jeana-Luca Lagarcea, što je očito na temelju zatvorenog mjesta radnje i dugačkih razgovora. A Dolan film započinje veoma mudro, koristeći vizualno izvrsni rad kamere koji cijelo vrijeme izolira pojedinačne misli likova i osjećaje koji kontriraju njihovim vanjskim akcijama. Drugim riječima, svima je odmah jasno zašto je Louis ostavio ove ljude i otišao od njih.

Glumačka postava je izvrsna, te dodaju određenu dubinu priči koju će publika sigurno znati cijeniti. Ulliel je odličan u ulozi autsajdera (koji nekoć to nije bio), boreći se sa time da nekako pokuša ponovno ostvariti vezu sa svojom obitelji. Stoga nije nimalo čudno da se zapravo najbolje slaže sa svojom šurjakinjom, koju besprijekorno glumi Cotillard. A Cassel mudro otkriva kako je Antoineova agresivnost zapravo samo maska. Da, većina ovog filma prilično je puna razgovorima i karakterima, no sve je toliko dobro složeno da jednostavno nećete moći skrenuti pogled s ekrana. A svaka scena obogaćena je iskrenom, dirljivom rezonancom koja će vam u konačnici oduzeti dah. Ovo je onaj tip filma kojeg ćete veoma teško zaboraviti, pogotovo ako ste se i sami nekada morali udaljiti od voljenih osoba u svom životu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj