Menu

Irreversible (2002)

Alex (Monica Bellucci) je brutalno silovana u Parizu jedne mračne večeri… Radnja u filmu se odvija unatrag!

  Ocjena

 Irreversible
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 37 min

  Zemlja / jezik

Francuska / engleski, francuski, španjolski, talijanski

  Klasifikacija

  Redatelj

Gaspar Noé

  Scenarij

Gaspar Noé

  Produkcija

Vincent Cassel
Brahim Chioua
Emmanuel Gateau
Richard Grandpierre
Gaspar Noé
Christophe Rossignon

  Glazba

Thomas Bangalter

  Kinematografija

Benoît Debie
Gaspar Noé
  Sinopsis

Događaji tokom jedne traumatične noći u Parizu odvijaju se obrnuto-kronološkim redoslijedom, dok prelijepa Alex biva brutalno silovana i pretučena od stranca u pothodniku. Njen dečko i bivši ljubavnik uzmu stvari u svoje ruke, zaposlivši dva kriminalca kako bi im pomogli pronaći silovatelja, kako bi mogli izvršiti svoju osvetu. Ovaj film je istovremeno predivan i odvratan pogled na destruktivnu prirodu uzorka i posljedica, te kako vrijeme uništava sve.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Monica Bellucci Alex
Vincent Cassel Marcus
Albert Dupontel Pierre
Jo Prestia Le Tenia
Philippe Nahon L'homme
Stéphane Drouot Stéphane
Jean-Louis Costes Fistman
Michel Gondoin Mick
Mourad Khima Mourad
Hellal Layde
  Recenzija

Ovaj film Argentinca iz Francuske, amaterskog snimatelja Gaspar Noéa, može se opisati kao nasilan B-film, sa umjetničkim pretenzijama. Nasilje, iako brutalno, nije ništa što iskusniji ljudi već nisu više puta vidjeli. Da, scena silovanja od 9 minuta i udarci u glavu su odvratni, šokantni i sve ostalo, no krucijalno, scena silovanja nije uzbudljiva, jer to bi i za Gaspara bio korak koji se ne usudi napraviti.

No, „Irreversible“ ne nudi onima koji su vidjeli „Straw Dogs“, „Salo“, „A Clockwork Orange“, ili redateljeve ranije uratke „Carne“ i „Seul Contre Tous“, ništa što ne bi mogli gledati. Umjetničke pretenzije poprimaju oblik prezentiranja cijele priče obrnutim redoslijedom, slično Nolanovom „Mementu“, no ipak malo jednostavnije. Film počinje u 85. minuti, odvija se do kraja, zatim skače od 75. do 85. minute, pa od 65. do 75. i tako dalje.

Taj efekt, u kombinaciji sa Gasparovom tehnikom snimanja, gledatelja izuzetno dizorijentira, a potom mu daje pravi smjer. Film je dovoljno dobar „follow-up“ redateljevom prethodnom filmu „Seul Contre Tous“, no nema učinak kakav je taj film imao. Djelomično zbog poznatih glumaca kao što su Monica Belluci i Vincent Cassel, koji su u ovom filmu glumili prilično hrabro, s obzirom da su za vrijeme snimanja bili u vezi, što inače znači ubojstvo za glumačku karijeru.

No, nisu toliko dobri kao Philippe Nahon u „Seul Contre Tous“. Naposlijetku, „Irreversible“ je umjetnički eksploatacijski film, te će se svidjeti onima koji su ljubitelji upravo takvih filmova.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Ratni Biografije Romantični Kriminalistički Povijesni Trileri
Sortiraj