Menu

In Dubious Battle (2016)

Aktivist tokom 1930-ih biva uhvaćen u radnički pokret radnika na farmi u Kaliforniji.

  U kinima

Srbija25.02.2017.

  Ocjena

 In Dubious Battle
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 50min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

James Franco

  Scenarij

Matt Rager
John Steinbeck

  Produkcija

Monika Bacardi
Mike Dusi
James Franco
Martin Guigui
Andrea Iervolino
Ryan R. Johnson
Vince Jolivette
Scott Reed
Ron Singer
Tarek Tohme
Iris Torres

  Glazba

Volker Bertelmann

  Kinematografija

Bruce Thierry Cheung
  Sinopsis

U Kaliforniji, zemlji jabuka, devet stotina radnika migranata podižu se na noge kako bi se izborili za svoje prava protiv zemljoposjednika. Ova skupina ubrzo poprimi svoj veoma snažan identitet koji je mnogo jači od identiteta njenih individualaca, te postaje i pomalo zastrašujuća. Predvođen Jimom Nolanom, štrajk ovih radnika temelji se na tragičnom idealizmu i ideji da je “potrebna hrabrost pomoću koje se nikada nećemo predati”. Objavljen 1936. godine, roman po kojem je adaptiran ovaj film smatra se jednim od prvih velikih djela Pulitzerom nagrađivanog autora Johna Steinbecka.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nat Wolff Jim
James Franco Mac
Vincent D'Onofrio London
Selena Gomez Lisa
Ahna O'Rielly Edie
Analeigh Tipton Vera
Jack Kehler Dr. Burton
Scott Haze Frank the Foreman
Sam Shepard Mr. Anderson
Joel Marsh Garland Al
  Recenzija

Lako je rugati se Jamesu Francu i njegovim raznim pokušajima da bude sve i svašta – glumac, redatelj, pisac, sakupljač akademskih titula… No, ako to stavite po strani, on sadrži određene kvalitete koje su uistinu hvalevrijedne. Nije nimalo lako napraviti dugometražni film, a Franco je već do sada uspio režirati gotovo desetak njih. No, sve do sada, to mu baš i nije išlo od ruke. Filmovi poput “Interior. Leather Bar” ili njegove dvije adaptacije Faulknera pokazale su kako je više uporan nego kompetentan. No, ovoga puta, on se uistinu jako poboljšao.

“In Dubious Battle” mnogo je više od samo jednog štrajka. On pokazuje formaciju američkog radničkog pokreta od samih početaka, u dobu kada je štrajkati značilo uzeti život u svoje ruke, riskirati gladovanje ili dobivanje batina. Franco glumi Maca, pripadnika “partije”, koji se zajedno sa svojim novim partnerom Jimom (Nat Wolff) uputio kako bi se infiltrirao među radnike u Kaliforniji i iznutra orkestrirao štrajk. Depresija je sve ostavila na cjedilu, no oni na samom vrhu nemaju apsolutno nikakvih problema, posebice zemljoposjednik Bolton Orchards (Robert Duvall). On radnicima plaća premalo novaca, stoga oni od njega traže da im poveća primanja. No, Bolton za njih nema nimalo suosjećanja.

Franco je u svoju glumačku ekipu uklopio mnogo veterana koji, poput Harrisa, savršeno pašu ovom vremenskom periodu. D’Onofrio, koji sada ima 57 godina, odlično glumi Londona, koji postaje govornik svih radnika, dok je istovremeno i sasvim običan čovjek koji zna da njegov životni smisao nije voditi pobunu. Sam Shepard glumi farmera rivala koji pristaje udomiti radnike u šatorima na svojoj zemlji, no zauzvrat od njih traži da obrađuju njegovu zemlju. Shepard, koji i inače izgleda kao da je ispao iz ’30-ih, uistinu odlično odrađuje svoj posao.

No, u samom središtu filma, gdje bismo trebali dobiti mnogo strasti, ovaj film ponešto zastajkuje. Franco je uspio napraviti film o pobuni koji je mnogo bolji od, recimo, “Free State of Jones”, no ipak mu nedostaje ponešto duše. Kao redatelj, on zna kako postaviti scenu, no on i njegov scenarist Matt Rager, nisu u samu priču postavili dovoljno slojeva. Film nam tu i tamo pokazuje komadiće drame, no generalno gledajući jednostavno nas nije uspio zapaliti. Ipak, moramo priznati da je Franco uistinu mnogo napredovao sa ovim filmom. On je već prilično konkretno isklesao svoj zanat, te se njegovo iskustvo polako počelo stapati sa njegovom prirodnom intuicijom, koja mu uistinu mnogo pomaže. Iako “In Dubious Battle” nije u potpunosti odličan film, on je veoma gledljiv, a po prvi puta možemo se ozbiljno zapitati hoće li Franco uistinu uspjeti napraviti nešto veličanstveno.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj