Menu

Houston, We Have a Problem! (2016)

Dokumentarni film koji istražuje tajni dogovor vrijedan nekoliko milijuna dolara kojim je Amerika kupila zataškani Jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih godina.

  Ocjena

 Houston, We Have a Problem!
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 28min

  Zemlja / jezik

Hrvatska, Njemačka, Češka, Qatar, Slovenija / engleski, hrvatski, slovenski, srpski

  Klasifikacija

  Režija

Žiga Virc

  Scenarij

Žiga Virc

  Produkcija

Boštjan Virc
Žiga Virc
Siniša Juričić
Ingmar Trost

  Kinematografija

Andrej Virc
  Sinopsis

Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec neki su od iznimno važnih događaja koji su obilježili čitavu eru. No, oni su također i veliki izvor teorija zavjere. U ovom dokumentarnom filmu, redatelj Žiga Virc na stol donosi nove materijale za diskusiju, sa obje strane. Majstorski kreiran, on donosi spoj realnosti i fikcije koja rekreira nedavnu povijest gledanu sa strane onih koji vjeruju u teorije zavjere. No, što je zapravo istina? Koristeći pravo bogatstvo arhivnih snimaka, ovaj film pokušat će povezati sve moguće niti ovog mita uz pomoć očeivdca Ivana, inženjera koji je radio u kontroverznom jugoslovenskom svemirskom programu.
  Trailer
  Recenzija

Žiga Virc fino uparuje dim i ogledala u svom prvijencu, kojeg opisuje kao dokumentarnu fikciju, no sa naglaskom ipak na ovo drugo. On namjerava ispričati priču o jugoslavenskom svemirskom programu, kojeg je SAD toliko jako želio da su ga otkupili za nekoliko milijuna dolara, no nakon toga su shvatili da i nije baš toliko dobar. Uz ovu priču, tu je i ispovijest jednog znanstvenika koji je navodno premješten iz Jugoslavije u NASA-u, dok je njegova smrt bila lažirana, žena uplakana, a on sada nakon mnogo godina upoznaje svoju nikada viđenu kćer.

„Čak i ako se nije dogodilo, to je istina – i to je krucijalna poruka“, kaže filozof Slavoj Žižek pri kraju ovog filma, koji je isprepleten njegovim razmišljanjima o tome što je zapravo potrebno kako bi se kreirao mit. Tokom ovih epizoda, u kojima on zadirkuje način na koji su stvorena uvjerenja, kako od strane onoga tko priča, tako i od onoga tko u to vjeruje, on sjedi u velikoj mekanoj fotelji, pored starinskog TV-a. Sama lažnoća ove scene podsjetnik je na to kako je lako manipulirati vizualima. Čak i sami uskličnik na kraju naslova sugerira veliku zaigranost koja se krije u sadržaju filma.

Ako ništa drugo, ovaj film zasigurno sadrži pregršt arhivnih snimaka, koji često prikazuju jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita u nimalo laskavom svjetlu, iako je većina filma vjerojatno snimljena u propagandne svrhe. Snimci jasno prikazuju neke njegove ljudske trenutke koje je pružio kameri, te koji nas pozivaju da ga sagledamo kao običnog čovjeka, a ne nekog neuništivog moćnika. Na temelju ovoga, a, pretpostavljamo, i uz pomoć proučenih povijesnih dokumenata i očevidaca, Vircova teorija počinje lagano poprimati svoj oblik. Čini se veoma nategnuto, no njegovo umijeće ipak ga ujedno čini i veoma primamljivim – što je točno ono što je redatelj i želio postići.

Virc ubrzo počinje nizati jednu teoriju zavjere na drugu, kao da želi da ga prozovemo i kažemo da je sve to lažno, iako je pitanje koliko gledatelja će ipak odabrati lakši način i prihvatiti da je sve ovo istina, što je mnogo lakše nego postavljati dodatna teška pitanja. Priča sama po sebi je istovremeno energetična i zabavna, no mnogi će nakon nekog vremena ipak požaliti što su toliko vremena proveli gledajući prevaru, makar ona bila jako dobra. Ipak, idući put kada gledate „pravi“ dokumentarac ili prilog u dnevniku, sigurno ćete se zapitati mnoga pitanja oko toga koliko toga biste trebali shvatiti zdravo za gotovo, bez obzira koliko lijepo to bilo prezentirano.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj