Menu

Hacksaw Ridge (2016)

Vojni doktor iz Drugog svjetskog rata, koji je služio tokom bitke za Okinawu, odbija ubijati ljude, te postaje prvi čovjek u američkoj povjesti koji dobiva Medalju časti bez da je ispalio ijedan hitac iz svog oružja.

  U kinima

Hrvatska10.11.2016.
Bosna i Hercegovina10.11.2016.
Srbija10.11.2016.

  Ocjena

 Hacksaw Ridge
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 19min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski, japanski

  Klasifikacija

  Režija

Mel Gibson

  Scenarij

Robert Schenkkan
Andrew Knight

  Produkcija

Michael Bassick
Lawrence Bender
Terry Benedict
Len Blavatnik
Tina Xiuli Chen
Gregory Crosby
Paul Currie
Bruce Davey
Stuart Ford
Barbara Gibbs
David S. Greathouse
Eric Greenfeld
William D. Johnson
Lenny Kornberg
Joel Kramer
Steve Longi
Mark C. Manuel
Bill Mechanic
Zak Mechanic

  Glazba

Rupert Gregson-Williams

  Kinematografija

Simon Duggan
  Sinopsis

Istinita priča o Desmondu Dossu, savjesnom vojniku, koji je zbog svog sudjelovanja u Bitci za Okinawu dobio Medalju časti za svoju nevjerojatnu hrabrost i obzirnost prema drugim vojnicima. Ovaj film prikazuje njegovo odrastanje, odgoj, te kako su oni uobličili njegove poglede na svijet, posebice njegov pogled na vjeru i stav prema neubijanju. Vidimo njegove muke i prepreke koje je morao premostiti nakon što se prijavio za vojsku i pokušao postati doktor. A u konačnici, imamo prilku i vidjeti kakav je to pakao na zemlji zapravo bio Hacksaw Ridge.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Andrew Garfield Desmond Doss
Richard Pyros Teach
Jacob Warner James Pinnick
Milo Gibson Lucky Ford
Darcy Bryce Young Desmond
Roman Guerriero Young 'Hal' Doss
James Lugton Hiker
Kasia Stelmach Hiker's Friend
Hugo Weaving Tom Doss
Rachel Griffiths Bertha Doss
  Recenzija

“Hacksaw Ridge” započinje sa vojnicima koji bivaju zapaljeni u slow-motionu, dok pripovjedač recitira tekstove iz Biblije na južnjačkom naglasku. Drugim riječima, ovo je očito film Mela Gibsona, njegova nova prilika nakon 10 godina i posljednjeg pokušaja sa “Apocalyptom”. Film je istinita priča – ne samo “temeljen na istini” ili “inspiriran istinitim događajima” – u kojoj glumi Andrew Garfield u ulozi južnjačkog seljaka zvanog Desmont T. Doss koji se pridruži američkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu, unatoč činjenici da je pacifist i zagovaratelj mira, kako bi služio kao vojni doktor.

Druga polovina filma, u kojoj su Desmondovi principi stavljeni na test, na samom ratnom području, uistinu je odlična i bez problema ćete se u nju uživjeti. Scene bitke veoma su realistične, te efektivno groteskne. No Gibson također zna i kako prikazati one trenutke između, u kojima se svi preznojavaju, boje i nervozni su ko sam vrag. Desmondove akcije na bojnom polju – spašavanje ljudi usred naizgled nemoguće situacije pune krvi i mrtvih tijela – uistinu su fantastične, a Garfieldov nastup je iskren.

Nažalost, prije nego dođete do druge polovice filma, morate pretrpjeti prvu, koja je izuzetno naporna i dosadna. U njoj gledamo mladog Desmonda kako odrasta zajedno sa svojim bratom, ocem alkoholičarem (Hugo Weaving) i majkom (Rachel Griffiths). Nakon što je doživio jednu neugodnu scenu u kojoj mu je otac zaprijetio bičevanjem, a koju je, inspirirana Bogom i Biblijom, spriječila njegova majka, Desmond je odlučio postati pacifist. 15 godina nakon, odlučio je prijaviti se u vojsku, no tamo je imao mnogo problema sa svojim pacifističkim stavom i nadređenima koje nije bilo briga za to.

No, ako uspijete izuzeti prvi dio, jednom kada film dođe do pravog rata, on postaje odličan, ozbiljan, pa čak i genijalan u svom tretmanu rata i savjesti. Dok Desmond juriša po bojnom polju, bez oružja, kako bi pomogao svojim kolegama vojnicima, oni ga polako počnu sve više poštivati zbog toga što je učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi služio vojsku bez kršenja svojih moralnih načela.

Poput junaka u “Bravehartu” ili “The Passion of the Christ”, Desmond nipošto neće zaboraviti svoja načela. No, za razliku od njih, njegov put ne zahtijeva žrtvu, što njegov primjer čini mnogo privlačnijim za sljedbenike. U konačnici, ovo je definitivno odličan film za sve one koji žele jednu uistinu inspirativnu priču, no moramo vas upozoriti da su mnoge scene prilično groteskne, stoga ako nemate dobar želudac, čuvajte se.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Kriminalistički Trileri Biografije Komedije Romantični
Sortiraj