Menu

Graduation (2016)

Film koji govori o kompromisima i značenju uloge pravog roditelja.

  U kinima

Hrvatska11.05.2017.

  Ocjena

 Matura
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 8min

  Zemlja / jezik

Rumunjska, Francuska, Belgija / rumunjski

  Klasifikacija

  Režija

Cristian Mungiu

  Scenarij

Cristian Mungiu

  Produkcija

Pascal Caucheteux
Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne
Jean Labadie
Vincent Maraval
Cristian Mungiu
Tudor Reu
Grégoire Sorlat

  Kinematografija

Tudor Vladimir Panduru
  Sinopsis

Romeo Aldea, bolničar koji živi u malenom planinskom gradiću u Transilvaniji, odgojio je svoju kćer Elizu na način da, kada napuni osamnaest godina, mora otići i nastaviti studirati u inozemstvu. Njegov plan ubrzo se bliži ostvarenju – Eliza je dobila stipendiju za studij psihologije u Engleskoj. Sada samo treba proći završne ispite – nešto sasvim trivijalno za tako dobru učenicu kao što je ona. No, na dan prije svog prvog završnog ispita, Eliza biva napadnuta na način koji će sasvim ugroziti njenu budućnost. Romeo sada mora donijeti odluku – postoji način da se situacija riješi, no on nije onakav kakvim je on odgajao svoju kćer dugi niz godina.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Adrian Titieni Romeo
Maria-Victoria Dragus Eliza
Rares Andrici Marius
Lia Bugnar Magda
Malina Manovici Sandra
Vlad Ivanov Chief Inspector
Valeriu Andriutã Suspect no 4
Eniko Benczo Mrs. Mariana
Ioana Chitu Paramedic
Ioachim Ciobanu Suspect no 1
  Recenzija

Najnoviji izlet Cristiana Mungiua u svijet maglovite savjesti i osobne odgovornosti film je koji govori o ocu i njegovoj kćeri, Romeu i Elizi. Romeo je uspješan doktor koji obavlja svoj posao u malenom planinskom gradiću u Rumunjskoj. Njegova kćer Eliza odlična je učenica koja se sprema poći studirati u inozemstvo, točnije u Cambridge. Romeo se drži svojih strogih moralnih standarda, prema kojima odgaja i svoju kćer, pokušavajući izaći na kraj sa svakodnevnom korupcijom koja se dešava oko njega. Unatoč tome, on ima aferu sa mladom ljepoticom Sandrom.

Scenarij ovog filma na neki način je nastavak prošlog redateljevog uratka “4 Months, 3 Weeks and 2 Days”, smještenom u doba vladavine Ceausescua, u kojem dvije žene pokušavaju ostvariti ilegalan abortus, koji je kažnjiv smrtnom kaznom. U ovom filmu ne radi se toliko o fizičkoj smrti, nego više moralnoj – ona je glavna opasnost. Zemlja je postala demokracija, no korupcija je i dalje sveprisutna. Sve što stoji između siromaštva i očaja je način na koji se osoba ponaša.

Munigu razvija priču polako i graciozno, obogaćujući svaku scenu sa predivnom dubinom i linijama dijaloga. Film nema gotovo nikakvu pozadinsku glazbu koja bi nas ometala u doživljaju riječi i akcija glavnih likova. Cijela atmosfera je hladna i pustošna, psi lutalice hodaju ulicama, podsjećajući nas da su divlji instinkti stalno negdje prisutni, jedva jedvice pripitomljeni. U prvom dijelu filma, Eliza biva napadnuta, a trauma i fizičke ozljede otežavaju joj završni ispit u srednjoj školi. No, ona sada to mora obaviti, kako god zna i umije – situacija je biti ili ne biti.

Kinematografija filma veoma je efektivna i često zasjenjuje scenarij. Priča traje preko dva sata, što će velikom dijelu gledatelja biti ipak malo previše. No, unatoč tome, igra slikama koju ćete imati priliku vidjeti na ekranu uistinu je zapanjujuća. Nastupi glumaca su fenomenalni, a možda čak i malo previše duboki – nema mnogo scena improvizacije, film je više kao partija šaha nego tenisa. Mungiu se jako mnogo fokusira na Romeov rastuć osjećaj krivnje, no polako, s vremenom, veo korupcije ga sve više i više obuhvaća. Moćni nastupi Adriana Titienija i Marie Dragus zasigurno su pomogle Mungiu da dobije nagradu Cannesa za najboljeg redatelja, dok je rad kamerom Tudora Vladimira Pandurua zaslužan za to da će se gledatelji uistinu osjećati kao da se nalaze u Rumunjskoj, te kao da gledaju u dušu glavnih likova.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Kriminalistički Romantični
Sortiraj