Menu

Genius (2016)

Kronike Maxa Perkinsa iz doba kada je radio kao urednik knjiga u Scribneru, gdje je nadgledao radove velikana poput Thomasa Wolfea, Ernesta Hemingwaya, F. Scotta Fitzgeralda i ostalih.

  Ocjena

 Genius
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 44min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Michael Grandage

  Scenarij

A. Scott Berg
John Logan

  Produkcija

James J. Bagley
A. Scott Berg
Tim Bevan
James Bierman
Nik Bower
Michael Grandage
John Logan
Arielle Tepper Madover
James Joseph McDonald
Deepak Nayar
Tracey Seaward

  Glazba

Adam Cork

  Kinematografija

Ben Davis
  Sinopsis

Kada je, jednog dana 1929.g, Thomas Wolfe odluičio prihvatiti sastanak sa Maxom Perkinsom, poznatim urednikom, on nije imao nikakve iluzije – znao je da će njegova priča biti odbijena. No, na njegovu opću radost, njegov roman prihvaćen je za tiskanje. Jedini problem bio je u tome što je bio predugačak, te ga je trebalo skratiti. Uz Wolfeovu pomoć, njih dvojica uspjeli su izbaciti 90,000 riječi iz knjige, što je rezultiralo time da je njegov roman postao omiljen među publikom i kritičarima. Nakon toga uslijedile su daljnje profesionalne suradnje, no one su ubrzo prijateljstvo ove dvojice stavile na veliku kušnju.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nicole Kidman Aline Bernstein
Jude Law Thomas Wolfe
Colin Firth Maxwell Evarts Perkins
Laura Linney Louise Perkins
Guy Pearce F. Scott Fitzgerald
Dominic West Ernest Hemingway
Vanessa Kirby Zelda Fitzgerald
Mark Arnold Boat Captain
Jane Perry Principle Nurse
Demetri Goritsas John Wheelock
  Recenzija

Ništa ne priziva ruganje toliko kao film o pisanju i uredništvu, koje su obje veoma usamljene funkciije naših umova. No, ipak, postoji nešto veoma intrigantno u gledanju dvojicu odraslih muškaraca koji dijele zajedničku strast prema literaturi te se konstantno svađaju oko riječi, kao što to čine Colin Firth i Jude Law u ovom biografskom filmu „Genius“. Ovaj redateljski filmski prvijenac poznatog kazališnog redatelja Michaela Grandagea je jedan od rijetkih bromance filmova u kojem su muškarci manje povezani sa ženama i drogom, već sa svojim internim, cerebralnim nagonima.

Napisan za veliki ekran od strane Johna Logana, te temeljen na biografiji A. Scotta Berga iz 1978.g, „Max Perkins: Editor of Genius“, ovaj film fokusira se na snažno prijateljstvo između Maxwella Perkinsa (kojeg glumi Firth), urednika koji je poznat po tome što je stvorio karijere F. Scotta Fitzgeralda i Ernesta Hemingwaya iz newyorških ureda izdavača Charles Scribner’s Sons, te Thomasa Wolfa, autora polu-biografskih romana „Look Homeward, Angel“ i „Of Time and the River“.

Ono što se dalje dešava u filmu pomalo podsjeća na dramu o nevjernosti. Kako bi Max i Tom prilagodili Tomovu knjigu na nešto što mogu marketirati publici, njih dvojica provode gotovo cijele dane jedno uz drugo, i to godinama, odvojeni od svojih voljenih – za Maxa to je njegova žena (Laura Linney) i njegovih pet kćeri, dok je za Toma to njegova divlja ljubavnica Aileen Bernstein (Nicole Kidman), udata dizajnerica setova koja je napustila svoju obitelj za Toma, samo kako bi ga netom nakon toga izgubila zbog njegove karijere na koju ga je nagovarala da joj se posveti.

Snimana kroz izblijedjelu smeđu leću koja samo pridodaje njegovoj nostaligčnoj kvaliteti, ova old-school priča o literarnom trijumfu oslikava živopisnu sliku nesavršenih ljudi sa savršenim idejama. Čak niti neizbježna pojavljivanja Hemingwaya (Dominic West) i para Fitzgerald (Guy Pearce i Vanessa Kirby) nisu uspjeli poremetiti Wolfeovu muku kojom želi izraziti svoj talent na odgovoran način. Ako ovaj film ne odvede njegove gledatelje do barem neke od Wolfeovih knjiga, vjerujemo da ništa neće.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj