Menu

Flight (2012)

Avionski pilot spasi avion od sigurnog rušenja, ali istraga o padu otkriva neke problematične činjenice.

  Ocjena

 Flight
(2012) on IMDb

  Trajanje

2h 18 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Robert Zemeckis

  Scenarij

John Gatins

  Produkcija

Heather Kelton
Laurie MacDonald
Cherylanne Martin
Walter F. Parkes
Jack Rapke
Steve Starkey
Robert Zemeckis

  Glazba

Alan Silvestri

  Kinematografija

Don Burgess
  Sinopsis

Pilot putničkih aviona Whip Whitaker (Denzel Washington) ima problema sa drogom i alkoholom, iako je do sada sve svoje letove odradio sigurno. Njegova sreća ističe onog trenutka kada katastrofalni mehanički kvar pošalje njegov avion ravno prema zemlji. Whip uspije izvesti začuđujuće slijetanje koje rezultira gubitkom samo šest života. Potresen do srži, Whip se zaklinje da će se otrijezniti, no kada prilikom istrage o nesreći na vidjelo izađe njegova povijest sa drogom i alkoholom, on se odjednom nađe u mnogo težoj situaciji.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nadine Velazquez Katerina Marquez
Denzel Washington Whip Whitaker
Carter Cabassa Son on Plane
Adam C. Edwards Father on Plane
Tamara Tunie Margaret Thomason
Brian Geraghty Ken Evans
Kelly Reilly Nicole
Conor O'Neill Kip
Charlie E. Schmidt Tiki Pot
Will Sherrod Schecter
  Recenzija

Za sve one koji su čekali Zemeckisov povratak, „Flight“ će biti prava poslatica. Ovo nije najbolji film kojeg je napravio, no zna kako pritisnuti sve prave gumbiće. Film je pravi dokaz da Denzel Washington može elevirati film sa relativno lošim scenarijem u nebesa, te mu je zasigurno bilo teško napraviti simpatičnog lika od Whipa Whitakera. Od prvog trenutka, redatelj Zemeckis i scenarist John Gatins prikazuju nam tko je zapravo glavni lik: loš otac, alkoholičar, te ovisnik o kokainu.

Nema tu ničega zbog čega bismo mu se divili, pa čak niti površinskog šarma, što je najbolje prikazano u scenama sa Washingtonom i Johnom Goodmanom. Iduće jutro, pijani Whip krene upravljati avionom kojeg zahvati oluja, te ga jedva uspije spasiti. No, ako novinari saznaju njegovu pravu narav, mogao bi završiti u zatvoru. No, priča krije i još pokoji zaplet, uključujući i romansu između Whipa i bivše ovisnice Nicole.

Kada se ovaj film bavi primarnom pričom, tada je stvarno drama visokog kalibra, no koncentriranje na lika poput Nicole kroz cijelu drugu polovinu filma je velika pogreška. Tematski, ona služi svrsi, no to je njen jedini razlog da bude u filmu. Ona nije lik, već samo simbol, i to nepotreban, s ozbirom da već postoji dovoljno konflikata. Film sadrži neke novitete, koje dosad nismo vidjeli od Zemeckisa, no njegov „blockbuster“ stil i dalje je tu.

Sekvenca nesreće aviona je uzbudljiva, te napeta sama za sebe. Svaki precizni kadar i vrisak putnika gradi napetost. Ostatak filma nema toliko „popcorn“ scena, no kada ton filma to dozvoljava, Zemeckis se zabavlja sa Whipperom, kamerama i pokojim humorističnim trenutkom.

Na kraju filma postaje jasno da je Zemeckis iskoristio sav svoj arsenal kako bi pobudio osjećaje u gledateljima, a njegovo briljantno režiranje uspijeva nadmašiti lošu skriptu, te je ovaj film u konačnici zabavan za gledatelje i emocionalno bogat.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Fantazije Akcije Kriminalistički
Sortiraj