Menu

Finding Altamira (2016)

Film o događajima u životu čovjeka koji je zaslužan za jedno od najvećih otkrića 19. stoljeća. Pronašao je Altamirinu pečinu…

  Ocjena

 Finding Altamira
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 37min

  Zemlja / jezik

UK, Francuska, Španjolska / engleski, španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Hugh Hudson

  Scenarij

Olivia Hetreed
José Luis López-Linares

  Produkcija

Laura Bickford
Lucrecia Botin
Cristóbal García
Axel Kuschevatzky
Alexandra Lebret
Álvaro Longoria
Andy Paterson
Ignacio Salazar-Simpson
Cristina Zumárraga

  Glazba

Evelyn Glennie
Mark Knopfler

  Kinematografija

José Luis Alcaine
  Sinopsis

Godine 1879. španjolski arheolog Marcelino (Antonio Banderas) i njegova kćer Maria (Allegra Allen) otkrivaju naizgled nemoguće slike galopirajućeg bizona koje ukrašavaju zidove skrivene pećine. Pećina Altamira ubrzo zapanji cijeli svijet, privlačeći razne tipove ljudi koji žele vidjeti slike uživo. No, Marcelino ubrzo spoznaje da su prikazi u pećini stari barem 10,000 godina – više nego što bilo tko vjeruje da je moguće. Ova teorija zaprijeti raspadanjem Marie i Marcelina, te njihove obitelji, dok vanjski svijet polako prelazi iz faze divljenja u bijes i strah. Katolička crkva ovo vidi kao napad na biblijsku istinu, dok znanstvenici također niti sami ne mogu vjerovati da je ovo istina. Marijina bajka polako postaje sve mračnija, dok njenoj obitelji prijati raspad, a Marcelinovo otkriće biva zakinuto. Samo njihova međusobna ljubav moći će ih navesti na pravi put i iskupljenje, dok se Marcelino bori za to da cijeli svijet sazna čistu istinu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Clément Sibony Émile Cartailhac
Rupert Everett Monseñor
Javivi Harlé
Irene Escolar María adulta
Nicholas Farrell Vilanova
Allegra Allen María Sautuola
Lluís Soler Mero
Tábata Cerezo Pasi
Golshifteh Farahani Conchita
Chantal Garsan Soprano
  Recenzija

Kroz čaroliju briljantne kinematografije i prekrasnih lokacija, ovaj film odvodi nas u prošlost, u 1800-te godine, u Španjolsku, za vrijeme konflikta između religije i znanosti. On priča priču o Marcelinu Sautuoli (Antonio Banderas), arheologu amateru koji posjeduje zemlju na kojoj bivaju pronađene misteriozne slike, u jednoj od pećina na njegovom posjedu. Marcelino i njegov kolega Juan Vilanova (Nicholas Farrell) vjeruju da su slike naslikali ljudi, i to mnogo ranije nego što bilo tko može naslutiti. Nažalost, njihovo uvjerenje ne podupiru niti crkva niti znanstvenici. Osim toga, Marcelinova žena niti sama ne može u potpunosti poduprijeti njegovu teoriju zbog svojih vjerskih uvjerenja, što dovodi do obiteljskih problema. No, Marcelinova dražesna kćerka, koja je i pronašla slike, čvrsto odluči ostati uz svog oca.

Banderas je veoma uvjerljiv i udoban u svojoj ulozi Marcelina. On je veoma dobar kao džentlmen lijepog ponašanja, brižan otac i muž pun ljubavi, no istovremeno i kao čovjek koji je izuzetno posvećen svojoj misiji, bez obzira na prepreke koje mu konstantno dolaze na put. Banderas uspješno demonstrira veliki raspon emocija, dok njegov lik prolazi kroz mnoštvo uspona i padova. Naravno, svemu tome pomaže činjenica da je on jednostavno stvoren za film, te niti u jednom trenutku ne možete prestati gledati u njega. Novakinja Allegra Allen također je pružila odličan nastup u ulozi njegove kćeri. Energija koju ova djevojčica donosi svom liku jednostavno obasjava čitav film. U ulozi sumnjičave žene, Golshifteh Farahani obavlja dobar posao, dobivajući empatiju gledatelja, dok istovremeno želimo da je barem malo veća podrška svom mužu, pogotovo kroz neke od većih problema koji ih zahvaćaju. Jedina boljka u glumačkoj ekipi jest Rupert Everett, koji, iako je inače odličan, ovoga puta nije potpuno uspješno odlgumio svoju ulogu pompoznog svećenika koji baca ljagu na slike kada god dobije priliku.

Majstorski režiran od strane oskarovca Hugha Hudsona („Chariots of Fire“), te napisan od strane Olivie Hetreed („Girl with a Pearl Earring“) i Josea Luisa Lopez-Linaresa („Calle 54“), ovaj film briljira u pokazivanju sreće i tuge koja može proizaći iz nekog povijesnog otkrića, a osim toga prikazuje predivnu sliku nježnog odnosa između oca i kćeri. Snimatelj Jose Luis Alcaine uistinu je fenomenalno odradio scene u pećini, kao i fantastične sekvence malene djevojčice. Zahvaljujući visokim produkcijskim vrijednostima ovog filma, odličnim kostimima, fenomenalnoj pozadinskoj glazbi i odličnoj vizualnoj prezentaciji, gledanje ovog filma neće vam biti nimalo teško, te ćete se uistinu osjećati kao da ste u nekom drugom vremenu i prostoru. A to je upravo ono što filmovi najbolje mogu učiniti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj