Menu

Green Street Hooligans (2005)

Nepravedno izbaćen s Harvarda, studoš putuje u London kod svoga rođaka. Tamo upoznaje divlji podzemni svijet, nogometnih huligana.

  Ocjena

 Green Street Hooligans
(2005) on IMDb

  Trajanje

1h 49 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Lexi Alexander

  Scenarij

Lexi Alexander
Dougie Brimson
Josh Shelov

  Produkcija

Lexi Alexander
Bill Allan
Patrick Aluise
Jon S. Baird
Alexander Buono
Deborah Del Prete
Keith Evans
Jon Favreau
Tom Hulme
Linda McDonough
Gigi Pritzker
Tamsin Rawady
Paul Schiff
Kevan Van Thompson
Donald Zuckerman

  Glazba

Christopher Franke

  Kinematografija

Alexander Buono
  Sinopsis

Nakon što je nepravedno izbačen iz Harvarda, amerikanac Matt Buckner pobjegne svojoj sestri u Englesku. Tamo se sprijatelji sa njenim šarmantnim i opasnim šogorom, Peteom Dunhamom, koji ga upozna sa svijetom britanskih huligana. Matt pokušava ostati svoj u tom prijateljstvu koje se odvija u pozadini tajnog i često nasilnog svijeta. Ovo je priča o lojalnosti, povjerenju i ponekad brutalnim posljedicama koje nastaju kada živiš na rubu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Elijah Wood Matt Buckner
Charlie Hunnam Pete Dunham
Claire Forlani Shannon Dunham
Marc Warren Steve Dunham
Leo Gregory Bovver
Geoff Bell Tommy Hatcher
Kieran Bew Ike
Henry Goodman Carl Buckner
Christopher Hehir Keith
Terence Jay Jeremy Van Holden
  Recenzija

Ako do sada niste znali što su „firme“, ovaj film to će vam objasniti kroz oči Matta Bucknera (Elijah Wood), američkog studenta novinarstva koji, nakon što je nepravedno izbačen iz Harvarda, ode u London kako bi živio sa svojom sestrom (Claire Forlani) i njenim mužem Steveom (Marc Warren). Steveov brat Pete (Charlie Hunman) je čistokrvni nogometni huligan, te vođa „firme“ West Ham Uniteda.

Firme su skupine pijanaca koji cijeli dan sjede u pubu i predstavljaju moćnu snagu na samim utakmicama. Oni ne gnjave nedužne prolaznike, ali će se vrlo rado potući sa firmama protivničkih ekipa. Ne moramo vam niti reći kako je taj koncept potpuno nepojmljiv Amerikancu Mattu, kojeg glumi Elijah Wood. No, Peteu se on dopadne, kao i ostatku Green Street Elite (to je ime njihove firme), te oni s vremenom prijeđu preko činjenice da je on Amerikanac i prihvate ga kao jednog od njih.

I tako Matt biva uvučen u svijet grubosti i krvi: on doživi svoju prvu tučnjavu, te nakon nekog vremena postane naviknut na takav stil života, što mu vrati samopouzdanje i počne se osjećati mnogo sretnijim nego ikada do sada. Njegov odstranjeni otac (Henry Goodman) nagovara ga da se vrati pisanju, no Matta to više ne zanima. On obožava svoj novi, nasilni stil života.

Scenarij –  napisan od strane Lexi Alexander, Dougeija Brimsona i Josha Shelova – ima ponešto slabih dijelova, najviše u pogledu dijaloga, te nekoliko pretencioznih scena koje se doimaju prilično ofucane. No, scene tučnjava su odlično koreografirane, te snimane na način kojim se dodatno ističu njihovi krvavi, često veoma grafički detalji. Zbog same svoje tematike, film definitivno nije za svakoga, ali oni koji ga odluče prihvatiti otvorenog uma, zasigurno će u njemu pronaći nešto što će ih natjerati na razmišljanje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Kriminalistički Akcije Komedije Horori Preporuke
Sortiraj