Menu

Asylum (2005)

Žena postaje veoma zainteresirana za jednog pacijenta svog muža psihijatra, koji je proglašen krivim za ubojstvo i unakaženje svoje bivše žene.

  Ocjena

 Asylum
(2005) on IMDb

  Trajanje

1h 39min

  Zemlja / jezik

UK, Irska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

David Mackenzie

  Scenarij

Patrick McGrath
Patrick Marber
Chrysanthy Balis

  Produkcija

David E. Allen
Michael Barlow
Laurie Borg
John Buchanan
David Collins
Chris Curling
Baron Davis
Harmon Kaslow
Steve Markoff
Bruce McNall
Mace Neufeld
Robert Rehme
Natasha Richardson

  Glazba

Mark Mancina

  Kinematografija

Giles Nuttgens
  Sinopsis

1950-ih, psihijatar Max Raphael biva zaposlen kako bi se brinuo o mentalnim pacijentima u instituciji na rubu Londona, stoga se on zajedno sa svojom ženom Stellom i sinom Charliejem preseli u blizinu svog novog radnog mjesta. Stella i njen muž imaju brak bez strasti, te ona često biva ignorirana od svog muža. No, njena dosada ubrzo nestane kada se njen sin sprijatelji sa zgodnim pacijentom Edgarom Starkom, kiparom koji je u napadu ljubomore ubio i unakazio svoju ženu. Njega liječi dr. Peter Cleave, ambiciozni psihijatar koji cilja na Maxovu poziciju. Tokom svakog popodneva, Stella se upušta u aferu sa Edgarom, sve do onog dana kada on ne uspije pobjeći, a njihova afera dospije u javnost. Sada Stella mora donijeti tešku odluku te odabrati između svoje obitelji i svoje divlje strasti koju gaji prema Edgaru.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Natasha Richardson Stella Raphael
Hugh Bonneville Max Raphael
Gus Lewis Charlie Raphael
Ian McKellen Dr. Peter Cleave
Joss Ackland Jack Straffen
Wanda Ventham Bridie Straffen
Sarah Thurstan Mrs. Rose
Alwyne Taylor Monica
Maria Aitken Claudia Greene
Hazel Douglas Lilly
  Recenzija

Iako ćete možda poludjeti kada, gledajući ovaj film, nakon prvih 10 minuta spoznate da će potištena kućanica imati aferu sa opasnim, no naočitim strancem kojeg je tek upoznala, te da će melodrama koja proizlazi iz tog događaja imati svu čar i elemente tipične engleske drame iz 1950-ih, ako prihvatite tu činjenicu, ovaj film mogao bi vas ipak oduševiti.

Natasha Richardson glumi Stellu, hladnu ženu čiji hladni muž (Hugh Bonneville) preseli njihovu obietlj u blizinu nove institucije u kojoj je dobio posao kao psihijatar. Stella prolazi kroz mnoge patnje, a Richardson majstorski dočarava točno koliko su one duboke. Među novim pacijentima svog muža, Stella pronalazi svog novog ljubavnika – on je Edgar (Marton Csokas), ogroman čovjek mesnatih ruku koji  je neobično smiren. Njemu je, kao i nekolicini ostalih pacijenata, dopušteno obavljati sitne poslove u vrtu koji se nalazi oko institucije. Kao bivši kipar, on je u ludnici zbog toga što je ubio svoju ženu.

Potrebno je uistinu veoma mala količina zdravog razuma da se osoba ne petlja u život takvog muškarca, no, svejedno, ubrzo nakon, Stella i on imaju kratku, životinjsku aferu u nedovršenom stakleniku, a nakon toga sastaju se još nekoliko puta. Oni pričaju veoma malo, fokusirajući se samo na seks, što Edgarov nepraktični san o tome da Stella pobjegne zajedno s njim čini još blesavijim nego što je.

No ipak, valja reći da Edgar nije jedini koji se u ovom filmu ponaša iracionalno. Tokom vremena, Stella i sama postaje pomalo luda, te njena ludost počne utjecati na nju i ljude koje voli, naročito sina Charlieja. Njen muž možda je neosjećajan, no definitivno ne zaslužuje biti ostavljen zbog nekog ubojice.

Film posjeduje odličnu sporednu glumu koju nam donosi Ian McKellen u ulozi Edgarovog psihologa, koji ima ključnu ulogu u samom svršetku filma. Zapravo, ovo je lik koji će se na kraju pokazati kao najmanipulativniji, što nije mala stvar u ovom filmu u kojem već imamo mnoštvo takvih kandidata.

Režiran od strane David Mackenzieja („Young Adam“) i adaptiran prema romanu Patricka McGratha od strane scenarista Patricka Marbera („Closer“) i Chrysanthyja Balisa, „Asylum“ ne uspijeva u potpunosti dosegnuti dubine ljubavnog delirijuma na koje je ciljao. No, svoju mračnu, žalosnu priču prezentira i realizira dovoljno dobro da zadovolji sve one gledatelje koji žele malo više melodrame i ludosti u svojim životima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Trileri Komedije Romantični Preporuke Kriminalistički Akcije Fantazije Drame Sportski
Sortiraj