Menu

Fences (2016)

Afričko-američki otac se bori sa rasnim odnosima u Sjedninjenim Američkim Državama, dok istovremeno pokušava podići svoju obitelj tokom 1950-ih i pomiriti se sa događajima u svom životu.

  Ocjena

 Fences
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 18min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Denzel Washington

  Scenarij

August Wilson

  Produkcija

Molly Allen
Todd Black
Eli Bush
Jason Cloth
Brad Feinstein
Aaron L. Gilbert
Poppy Hanks
Charles D. King
Tony Kushner
Richard McConnell
Andrew Pollack
Kim Roth
Scott Rudin
Jacon Sack
Denzel Washington
Katia Washington
Dale Wells

  Glazba

Marcelo Zarvos

  Kinematografija

Charlotte Bruus Christensen
  Sinopsis

Denzel Washington režira i glumi u ovoj adaptaciji Pulitzerom nagrađene drame Augusta Wilsona, koja se fokusira na afričko-američkog smetlara zvanog Troy Maxson koji živi u Pittsburghu tokom 1950-ih. Očajan što je bejzbol počeo primati crnce taman nakon što je prošlo njegovo vrijeme, Maxson često svoje frustracije liječi na svojim bližnjima. I Washington i njegova kolegica Viola Davis za svoje nastupe u kazališnoj adaptaciji ove drame iz 2010.g. dobili su Tonyje. Uz njih u filmu glume i Stephen Henderson, Jovan Adepo, Russell Hornsby i Mykelti Williamson.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Denzel Washington Troy Maxson
Viola Davis Rose MAxson
Stephen Henderson Jim Bono
Jovan Adepo Cory
Russell Hornsbey Lyons
Mykelti Williamson Gabriel
Saniyya Sidney Raynell
Christopher Mele Deputy Comissioner
Lesley Boone Evangelist Preacher
Jason Silvis Garbage Truck Driver
  Recenzija

Ozbiljni ili ne, mnogi filmovi samo su obična zabava te brzo zaboravljivi, čak i ako su veoma uspješni. No, obizljan film poput “Fences” je prava privilegija za pogledati, ne samo kao dramatična zabava, već i zato što u vama odjekuje još dugo nakon što ju pogledate. Film je temeljen na predstavi pokojnog Augusta Wilsona iz 1980-ih, a koji je i prije svoje smrti uspio napisati većinu scenarija za filmsku adaptaciju. Ostatak je nadopunio i popravio Tony Kushner, iako nije dobio službene zasluge.

Film je smješten u 1950-ima te pokazuje borbu obitelji Maxson sa financijskim problemima, statusom, ponosom, žaljenjem, bračnom nevjerom i patrijarhalnim maltretiranjem. Glumac i redatelj Denzel Washington uistinu se dobro razumije u ovaj period povijesti, iako je tada on bio tek mala beba. On očigledno zna kulturnu povijest veoma intimno, a poznavao je i samu predstavu, pošto je bio glavna uloga u njoj dok se prikazivala na Broadwayu 2010. godine.

“Fences” označava treći put da je Washington preuzeo ulogu redatelja, nakon filmova “Antwone Fisher” i “The Great Debates”. No, uprvao je Wilson inzistirao na tome da ovaj film može režirati samo osoba afričko-američkog porijekla. Washington je posao odradio veoma impresivno. Iako je “Fences” očigledno flimska adaptacija kazališne predstave – jer u sebi sadržava strukturu predstave, kombiniranu sa Wilsonovim gusto napisanim i emotivno bogatim jezikom – to nije nikakav problem u ovom slučaju.

Gotovo svaka scena odvija se u ili oko kuće Maxsonovih, gdje smetlar Troy Maxson (kojeg fenomenalno glumi Washington) priča svoje nevjerojatne priče; gdje ugošćuje svog najboljeg prijatelja Jima Bonoa (Stephen Henderson) sa bocom džina; gdje izjavljuje vječnu ljubav svojoj ženi (Viola Davis); gdje pomaže svom bratu, vojnom invalidu Gabrielu (Mykelti Williamson) da prebrodi svoju ozljedu mozga; te gdje prema svojoj djeci (Russell Hornsby, Jovan Adepo i Saniyya Sidney) pokazuje malo previše grube ljubavi.

Washingtonov Troy (baš kao i James Earl Joneseov Troy u originalnoj predstavi) lik je kojeg je veoma teško prihvatiti, a kamoli zavoljeti. Nabrušen zato što nikada nije dobio svoju pravu priliku u profesionalnom bejzbolu, zbog rasizma, on svima oko sebe drži prodike koje izriče u obliku bejzbolskih metafora. No, njegove poruke veoma su jasne – život je težak, u njemu ćete donijeti mnogo dobrih i loših odluka, a posljedice mogu biti veoma ozbiljne. Čak i sam naziv ovog filma jedna je velika metafora, a film je usmjeren direktno prema vašem srcu – stoga ga nećete tako lako zaboraviti, a ne biste niti trebali.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj