Menu

Dredd (2012)

U nasilnom gradu u budućnosti gdje policija ima ovlasti da djeluje i kao sam tužilac, porota i izvršitelj, policija se udružuje s profesionalim vježbenikom kako bi svrgnuli narko bandu koja dila novu drogu pod nazivom SLO-MO.

  Ocjena

 Dredd
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 35 min

  Zemlja / jezik

UK, SAD, Indija, Južna Afrika / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Pete Travis

  Scenarij

John Wagner
Carlos Ezquerra
Alex Garland

  Produkcija

Michael Elson
Stuart Ford
Alex Garland
Erin Gavin
Chris Kingsley
Jason Kingsley
Andrew Macdonald
Michael S. Murphey
Deepak Nayar
Allon Reich
Adi Shankar
Joanne Smith
John Wagner

  Glazba

Paul Leonard-Morgan

  Kinematografija

Anthony Dod Mantle
  Sinopsis

Amerika budućnosti postala je radijacijom opustošena zemlja. Na njenoj istočnoj obali, od Bostona do Washingtona prostire se Mega City One – ogromni metropolis čijim kaotičnim ulicama vladaju kriminalci. Jedini tračak pravde leži među urbanim policajcima zvanima „Judges“ koji u sebi kombiniraju moći sudaca, porote i egzekutora. Poznat po cijelom gradu, Dred (Karl Urban) je najbolji među njima, no on se nađe suočen sa svojim najvećim problemom do sada – opasnom epidemijom droge koja usporava vrijeme onima koji ju konzumiraju.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Karl Urban Judge Dredd
Rachel Wood Control Operator 1
Andile Mngadi Passenger
Porteus Xandau Driver
Jason Cope Zwirner
Emma Breschi Hostage
Olivia Thirlby Anderson
Rakie Ayola Chief Judge
Lena Headey Ma-Ma
Tamer Burjaq Ma-Ma Bodyguard
  Recenzija

Sa svojim klaustrofobičnim tonom, silskim vizualima, prijetećim osjećajem i napetosti, te hrpetniom mrtvih tijela, smjesta je jasno da ovaj film nije tipični hollywoodski film o superjunacima poput „Avengersa“ ili „Dark Knighta.“ Njemu nije suđeno da bude viđen od svih, zaradi hrpu novaca te sjedi na prijestolju uspješnim stripovskih adaptacija.

Umjesto toga, ovo je niche film koji je namijenjen kultnom statusu među najokorjelijim fanovima, a kao takav je uistinu veoma uspješan. Oni obožavatelji stripa kojima se nije svidjela verzija filma iz 1995. obožavat će ovaj film – film je ozbiljan, Dredd ne skida svoju masku, a nasilje je brutalno. A oni koji traže cool, nekompliciran akcijski film koji nije potpuna katastrofa, također će ga naći u „Dreddu.“

Skripta je efikasna i neometana od strane ekspozicije, ali nažalost fali joj malo razvijanja likova, satire i dubljih tema koje su sveprisutne u stripu. No, akcija je veoma dobra, a stilizacija veoma interesantna, te se film trudi ne raditi ništa preiritantno ili glupo. Također, glumci su svi veoma solidni, a osobito Karl Urban i Lena Headey.

No, film ima i svojih loših strana. Kao i sa pričama o putovanju kroz vrijeme, tako i kada u priči imate vidovnjaka, ona uvijek završi puna rupa i pitanja od strane gledatelja, koji bi u nekim situacijama mogli vrlo lako biti iziritirani. Također, Dredd kao lik ima osobnost obične cigle – njegova moralna načela su potpuno crno-bijela, te kroz čitav film ništa ne nauči niti dobije ikakve osjećaje.

Iako ovaj film nije za sve, njegove inovativne akcijske scene, predivni vizuali i uvrnut smisao za humor čine ga veoma toplom preporukom za sve koji vole malo drugačiji pogled na budućnost, kao i one kojima je dosta tipičnih hollywoodskih filmova sa superjunacima te žele vidjeti nešto novo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Kriminalistički SF-ovi Komedije Avanture
Sortiraj