Menu

Denial (2016)

Poznata spisateljica i povjesničarka Deborah E. Lipstadt mora se izboriti za istinu i dokazati kako je Holokaust uistinu postojao, kada ju David Irving, poznati poricatelj Holokausta, tuži zbog klevete.

  U kinima

Srbija25.02.2017.

  Ocjena

 Denial
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 49min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski,  njemački, hebrejski

  Klasifikacija

  Režija

Mick Jackson

  Scenarij

David Hare
Deborah Lipstadt

  Produkcija

Célia Duval
Gary Foster
Marta Habior
Guy Heeley
Andrew Karpen
Jonathan King
Russ Krasnoff
Christine Langan
Marta Lewandowska
Joe Oppenheimer
Jamie Roach
Jeff Skoll

  Glazba

Howard Shore

  Kinematografija

Haris Zambarloukos
  Sinopsis

Temeljen na poznatoj knjizi “History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”, ovaj film fokusira se na priču o Deborah E. Lipstadt (Rachel Weisz) i njenu legalnu borbu za povijesnu istinu protiv Davida Irvinga (Timothy Spall), koji ju je optužio za klevetu kada ga je ona proglasila poricateljem Holokausta. U engleskom pravnom sustavu, teret dokazivanja leži na optuženom, stoga je Lipstadt zajedno sa svojim pravnim timom morala dokazati ultimativnu istinu o Holokaustu, jednom zauvijek.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Rachel Weisz Deborah Lipstadt
Tom Wilkinson Richard Rampton
Timothy Spall David Irving
Andrew Scott Anthony Julius
Jack Lowden James Libson
Caren Pistorius Laura Tyler
Alex Jennings Sir Charles Gray
Harriet Walter Vera Reich
Mark Gatiss Professor Robert Jan van der Pelt
John Sessions Prof. Richard Evans
  Recenzija

“Denial” je odličan primjer filma u kojem nadprosječno talentirani glumci mogu podići kompletan materijal. U suštini on je film koji se sastoji od samo četiri lika – Rachel Weisz glumi Deborah E. Lipstadt, židovsko-američku profesoricu studija o Holokaustu, koja je 1993.g. izdala svoju knjigu “Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory”. Ta knjiga istraživala je i osuđivala Holokaust, okomljavajući se posebice na Davida Irvinga (Timothy Spall), povjesničara i neo-nacista koji je tvrdio kako židovi nisu ubijani u Auschwitzu. Ljut zbog njenih izjava o njemu, Irving je tužio Lipstadt zbog klevete. Budući da je Irving britanac, to je značilo da je Lipstadt morala dokazati svoju nevinost, zajedno sa svojim legalnim timom – Anthonyjem Juliusom (Andrew Scott) i Richardom Ramptonom (Tom Wilkinson).

Scenarij poznatog kazališnog scenarista i Oskarovca Davida Harea (“Damage”, “The Hours”) nepokolebljivo je snažan – on povlači paralelu između notornog Irvinga i Trumpa, koji su obojica ljudi koji koriste mržnju u kombinaciji sa slabim dokazima kako bi stekli svoju popularnost. No, ono što Hareovu priču uistinu podiže na visok nivo su četiri glumca koji su jednostavno savršeno odradili svoj posao. Weisz, koja u ovom filmu ima Queens nagalasak, uspješno izbjegava upasti u tipični Woody-Allenovski stereotip o židovima iz New Yorka, dok istovremeno fenomenalno prikazuje borbenost svog lika, kao i njenu emotivnu ranjivost.

S druge strane, Spall je apsolutno odličan kada god se nađe na ekranu. U jednom trenutku, dvojica članova Juliusovog legalnog tima zapažaju kako je Irving jednako karizmatičan koliko i ljihav – a upravo tu kvalitetu Spall uspijeva prenijeti bez imalo problema. Jedna od manjih zamjerka filmu jest činjenica da se većina sočnog materijala ovog glumca odvija u prvoj polovini filma, dok se drugi dio primarno fokusira na Lipstadt i njen legalni tim. Bilo bi super da smo vidjeli nešto više Irvingove priče i njegovog privatnog života. Ipak, ovo je zamjerka koju ćete uočiti tek nakon što pogledate film u cjelosti, stoga ne možemo reći kako će to naštetiti vašem uživanju u gledanju filma po prvi put.

Režiran od strane Micka Jacksona (“The Bodyguard”), ovaj film nije nešto previše impresivan u vizualnom smislu. On nema gotovo nimalo silskih ukrasa, što ostavlja dojam kao da gledate neki BBC TV film. Tom dojmu pomaže i činjenica da su Weisz i Hare već surađivali na jednom takvom, “Page Eight”. Ipak, za ljubitelje pravnih drama ili ljude koji jednostavno vole gledati odlične karakterne glumce koji se fenomenalno nose sa prilično mesnatim scenarijem, “Denial” je i više nego dobra preporuka.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj