Menu

Cloud Atlas (2012)

Istraživanje o tome kako postupci svakog individualca utječu na prošlost, sadašnjost i budućnost. Primjer kako jedna duša može biti oblikovana od ubojice do heroja.

  Ocjena

 Cloud Atlas
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 52 min

  Zemlja / jezik

Njemačka, SAD, Hong Kong, Singapur / engleski, španjolski

  Klasifikacija

SF

  Redatelj

Tom Tykwer
Andy Wachowski
Lana Wachowski

  Scenarij

David Mitchell
Lana Wachowski
Tom Tykwer
Andy Wachowski

  Produkcija

Stefan Arndt
Alex Boden
David Brown
José Luis Escolar
Peter Grossman
Grant Hill
Lora Kennedy
Peter Lam
Philip Lee
Marcus Loges
Roberto Malerba
Gigi Oeri
Uwe Schott
Pearry Reginald Teo
Tony Teo
Tom Tykwer
Alexander van Dülmen
Andy Wachowski
Lana Wachowski

  Glazba

Reinhold Heil
Johnny Klimek
Tom Tykwer

  Kinematografija

Frank Griebe
John Toll
  Sinopsis

„Cloud Atlas“ istražuje kako djelovanja i posljedice individualaca utječu na druge, kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Akcija, misterij i romansa međusobno su isprepleteni kroz priču dok je jedna duša iz ubojice pretvorena u heroja, a jedan čin dobrote odjekuje kroz stoljeća kako bi inspirirao revoluciju u dalekoj budućnost. Svaki član glumačke postave pojavljuje se u više uloga dok se priče odvijaju kroz različita vremena.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tom Hanks Dr. Henry Goose
Halle Berry Native Woman
Jim Broadbent Captain Molyneux
Hugo Weaving Haskell Moore
Jim Sturgess Adam Ewing
Doona Bae Tilda
Ben Whishaw Cabin Boy
Keith David Kupaka
James D'Arcy Young Rufus Sixsmith
Xun Zhou Talbot
  Recenzija

Otkad su napravili „Matrix“, Andy i Lana Wachowski su se utemeljili kao neo-spiritualni gurui za cijelu jednu generaciju filmskih obožavatelja, proširujući umove na način da ruše granice između prave dubine i pomalo hipijevske pseudo-filozofije. „Cloud Atlas“ istražuje povezanost među ljudima i u tome je najefektivniji. A još efektivniji je u tome što je hrabar i riskantan komad popularne zabave, neobičan a ipak priručan.

Tema filma ojačana je upečatljivim trikom, gdje glavni glumci ovih 6 priča glume različite likove. Tom Hanks je na primjer hotelijer u jednoj, autor u drugoj, te mudri član plemena u trećoj priči. No, autori time nisu nužno željeli aludirati na reinkarnaciju, već sugestiju da dokle god čovječanstvo polako i bolno napreduje, uvijek ćemo nailaziti na nešto poznato, na jeku prošlosti. U svakom periodu ljudi su podijeljeni zbog rase, vjere ili spola, a ljubav je uvjiek konstantna – romantična, obiteljska ili prijateljska.

Nažalost, svih 6 priča nisu jednako kvalitetne, od kojih je vjerojatno najgora ona u sadašnjosti o starom piscu sa financijskim problemima. Bez obzira na to, svaka ima svoju čar i ambijent koji joj savršeno odgovara, a fluidna montaža Alexandera Bernera je na visokoj razini, te nas drži u iščekivanju cijelo vrijeme, bez obzira na skokove u prošlost ili budućnost. Ljudska potreba za bilježenjem događaja također pomaže sve skupa povezati, te dobro pokazuje kako nečiji dnevnici i bilješke iz prošlosti mogu postati skripte za romane ili filmove u budućnosti.

Napraviti film od 172 minute nije nimalo laka stvar, te redatelji zaslužuju svaku pohvalu za taj podhvat. Koliko dobro će vas film pogoditi na emocionalnom nivou je sasvim individualna stvar, no poruke nisu kontroverzne, samo što ih film poručuje na veoma direktan i iskren način koji bi mogao odbiti neke ljude ako se ne slažu s njiima od prvog trenutka. No, što god mislili o „Cloud Atlasu“, definitivno ga ne možete ignorirati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Akcije Avanture Fantazije Trileri
Sortiraj