Menu

Chronicle (2012)

Dok su hodala prema partiju tri prijatelja iz srednje škole su dobila super moći nakon što su naišli na čudnovatu pećinu. Ubrzo nakon toga životi su im se okrenuli za 360 stupnjeva.

  Ocjena

 Chronicle
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 24 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

SF

  Redatelj

Josh Trank

  Scenarij

Max Landis
Josh Trank

  Produkcija

Greig Buckle
John Davis
James Dodson
Adam Schroeder
Katie Shapiro

  Kinematografija

Matthew Jensen
  Sinopsis

Napisan od strane Maxa Landisa i režiran od strane Josha Tranka, koji su obojica novi na sceni i vidi se da imaju potencijala, ovo je film o povučenom srednješkolcu koji video kamerom snima svoj tužan život: tatu alkoholičara, slabu i umiruću majku, te svog jedinog prijatelja Matta. Jedne noći na tulumu, njih dvojica otkriju misterioznu rupu sa Stevom, najpopularnijim dečkom u školi. Odjednom sva trojica dobiju telekintečke moći, koje s vremenom postaju sve jače. Kako će izaći na kraj sa svojim novim moćima, i hoće li uspjeti zadržati ih u tajnosti?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dane DeHaan Andrew Detmer
Alex Russell Matt Garetty
Michael B. Jordan Steve Montgomery
Michael Kelly Richard Detmer
Ashley Hinshaw Casey Letter
Bo Petersen Karen Detmer
Anna Wood Monica
Rudi Malcolm Wayne
Luke Tyler Sean
Crystal-Donna Roberts Samantha
  Recenzija

Već smo vidjeli desetine „found footage“ filmova u 13 godina otkad je izašao „Blair Witch Project“ no nikada niti jedan niju kojem je taj stil toliko isforsiran kao u ovom. Kao da su kreatori imali odličnu ideju za tradicionalan film, no iz nekog razloga su ga morali snimiti u tom stilu, jer su izgubili okladu ili nešto slično. A to je nažalost velika šteta, jer bez tog dijela, „Chronicle“ je prilično interesantan i kreativan pogled na tinejdžerske superjunake.

Nakon što dobiju svoje moći, dečki ih iskorištavaju na tipične načine na koje bi ih koristili obični tinejdžeri – za osvajanje cura, spaćke u školi i slično. No, kako nam je poznato, jake moći i jaka ljutnja koju osoba drži u sebi mogu biti jako opasni. Nakon što im prestanu biti zabavne, što bi njih trojica trebala učiniti sa tim moćima? To pitanje glavna je tema trećeg čina ovog filma, kada se pretvara iz simpa akcijskog filma u neugodan triler-horror.

Iako imaju karizmu kao grupa, nijedan glumac zasebno se ne ističe posebno. Mattovo citiranje filozofa nije jednako dobro kao i dati mu karakter, a Andrew, s kojim bi se gledatelji trebali poistovjetiti i simpatizirati, ima život prepun filmskih klišeja. Ipak, najveći problem filma ipak predstavlja forisrano korištenje „found footage“ stila, te se u filmu stalno traži neko opravadnje od strane likova da se moraju snimati kamerom – prva stvar koju Andrew napravi kada dobije moći jest da podigne kameru i vrti ju oko sebe kako bi se snimao.

To nema nikakve logike jer bi onda film izgledao kao normalan film, a ne kao „found footage“. Osim tih nedostataka, film je inače veoma kvalitetan te ga preporučamo onima kojima je možda malo dosta klasičnih „superhero“ filmova, kao dozu nečega malo drugačijega.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Akcije Avanture Fantazije Trileri
Sortiraj