Menu

Certain Women (2016)

Životi triju žena presijecaju se u malenom gradiću u Americi, gdje svaka od njih za sobom ostavlja vatreni trag nesavršenosti.

  Ocjena

 Certain Women
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Kelly Reichardt

  Scenarij

Maile Meloy
Kelly Reichardt

  Produkcija

Larry Fessenden
Todd Haynes
Nathan Kelly
Neil Kopp
Vincent Savino
Anish Savjani

  Glazba

Jeff Grace

  Kinematografija

Christopher Blauvelt
  Sinopsis

Ovaj pogled na tri žene koje pokušavaju stvoriti svoje vlastite puteve usred širokih ravnica sjeverozapadnog SAD-a slijedi priče triju žena – odvjetnice (Laura Dern) koja se mora istovremeno suočiti sa seksizmom u svom uredu i talačkom krizom, žene i majke (Michelle Williams) čija odlučnost u tome da napravi svoju savršenu kuću iz snova dovodi do raskola između nje i muškaraca u njenom životu, te mlade studentice prava (Kristen Stewart) koja stvori povezanost sa usamljenom pomagačicom na ranču (Lily Gladstone). I dok se njihove tri priče presijecaju na suptilne, no veoma moćne načine, polako postaje jasno da se radi o nesavršenim, ali izuzetno snažnim osobama koje pokušavaju pronaći same sebe.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kristen Stewart Beth Travis
Michelle Williams Gina Lewis
Laura Dern Laura Wells
Jared Harris Fuller
Rene Auberjonois Albert
James Le Gros Ryan Lewis
John Getz George Rowles
Ashlie Atkinson Patty
James Jordan Mac
Edelen McWilliams Fuller's Wife
  Recenzija

Redateljica Kelly Reichardt u ovom filmu oslikava neromantični portret života u velikoj nebeskoj državi, okruženoj snježnim planinama i konstantnim zvukovima vlakova, te industrijskim stanovnicima koji samo pokušavaju preživjeti iz dana u dan. Ovo je veoma strpljivo ispričan film, koji se sastoji od promatračkih dijelova života, umjesto mnogo češćih standardnih priča koje smo navikli gledati. Upravo iz tog razloga, „Certain Women“ možda je jedan od Reichardtinih najmanje komercijalnih filmova do sada. A ipak, nakićen pozitivnim recenzijama i odličnom glumačkom ekipom (Laura Dern, Michelle Williams, Kristen Stewart), on bi trebao postići veoma veliki uspjeh na raznim festivalima, u muzejima, te sličnim umjetničkim platformama.

Film počinje sa pričom o odvjetnici koju glumi Laura Dern, čiji je klijent (Jared Harris) doživio ozljedu na poslu te se osjeća prevarenim zbog male odštete koju je dobio. Idući segment tiče se vjenčanog para (Michelle Williams i James Le Gros) koji posjećuju starog gospodina kako bi nabavili poseban kamen za kuću koju žele sagraditi. Posljednji dio filma posvećen je je odnosu između Jamie, pomagačice na ranču (Lily Gladstone) i mlade odvjetnice (Kristen Stewart) iz dalekog grada. No, ništa se baš ne događa u pravom smislu riječi. Čak i kada Dernin lik dođe u situaciju da mora riješiti talačku krizu, film se nimalo ne trudi biti nešto posebno dramatičan.

Iz samog sinopsisa teško će vam biti jasno o čemu se zapravo radi u ovim pričama, te nipošto nećete moći doživjeti stil kojim je film bogat. Radeći sa kinematografom Chrisopherom Blauveltom, redateljica je postigla efekt gotovo dokumentarnog filma, sa notama nezavisno produciranog umjetničkog djela. Nema tu ničega blještavog – Reichardt je posvećena stvarnom životu, a iako su glumice prave mega zvijezde, one se savršeno uklapaju u svoje sasvim normalne i obične uloge. Ovo pogotovo vrijedi za Kristen Stewart, koja je nevjerojatno kredibilna u svojoj ulozi.

„Certain Women“ nikada nije eksplicitan, u vezi ničega, a to je ono što će ga učiniti odličnim iskustvom za gledatelje koji ne vole da im se sve crta. Film možda govori o tome kako muškarci ne slušaju žene, a možda o tome kako su ljudi podijeljeni na različite klase, ili pak kako je život zapravo veoma težak, bez obzira na to tko si i što si. Koja god da njegova poruka zapravo bila, Reichardt je uspjela napraviti još jedan duboki i predivno dvosmisleni pogled na svakodnevni život u dalekim kutevima američkog kontinenta.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj