Menu

Capsule (2015)

Primorani da igraju igru mačke i pasa u kaosu rata, elitna postrojba dolazi intervenirati u grad u kojem je svaki civil moguća meta a svaka stvar moguća eksplozivna naprava.

  Ocjena

 Capsule
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 31min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Andrew Martin

  Scenarij

Felix Forrest
Andrew Martin

  Produkcija

Clare Cahill
Felix Forrest
Martin Forrest
Robert Horwell
Mohammed Patel
Joshua Poulsen
Omar Qamar
Stuart Wilkins
Waseem Zaman

  Glazba

Hugo de Chaire

  Kinematografija

Felix Forrest




  Sinopsis

Godina je 1959. Hladni rat na svom je vrhuncu. Iskusni britanski borbeni pilot Guy nađe se u ulozi zapovjednika prve britanske ljudske misije u svemiru. Za ovo se pripremao čitave tri godine, a sada je potpuno sam u svemiru. Kada njegova kapsula doživi tehničke probleme, on se odjednom nađe u velikim nevoljama. Odsiječen od komunikacije sa svojom domovinom, on se mora osloniti na SAD i Rusiju, te naposlijetku na samoga sebe, kako bi preživio i uspješno se vratio natrag na Zemlju.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Edmund Kingsley Guy Taylor
Lisa Greenwood Charlotte Taylor
David Wayman Harry Lyndhurst
Nigel Barber Agent Mike Spann
Gil Kolirin Graham Bennett
Michael Koltes Bob Elijah
Ged Petkunas Viktor Korolev
Edgar Rove Pavel Patsaev
Dimitar Stoyanov Valentin Desyatkov
Josephine Fellows Anna Tsiolkovsky




  Recenzija

Što biste vi učinili kada bi vaša kapsula u kojoj kružite oko planete Zemlje počela pokazivati simptome kvara? Ovo je dilema s kojom se mora suočiti britanski astronaut Guy Taylor (Edmund Kinglsey) 1959.g. Sam i pod prijetnjom hipoksije, Guy uz sebe ima samo maleni priručnik i komunikaciju sa Zemljom, bila ona dobra ili loša.

„Capsule“ je u svojoj suštini film sa jednom veoma dugčakom scenom koji se odvija u interijeru svemirske kapsule. Tu i tamo film sadrži nekoliko informativnih rezova na početku filma, te jednu sekvencu na svom kraju, no ostalih 88 minuta cijelo vrijeme provodimo sa našim glavnim likom, astronautom Guyom. Ipak, film je nekako morao napraviti veze i poveznice između različitih likova, stoga imamo mnoštvo telefonskih poziva i prepričavanja koji se odvijaju između Guya i njegovih kolega, njegove žene ili drugih država. Posebno valja istaknuti napete razgovore koje je Guy započeo sa ostalim državama poput sovjetske Rusije ili Amerike. Naravno, samoj vjerodostojnosti filma uvelike je pomogla činjenica da su se ovi događaji uistinu dogodili u povijesti, čak iako su prilično obavijeni zavjesom misterije. Bez da vam odamo previše detalja, „Capsule“ u sebi sadrži tekst na kraju filma koji objašnjava ove okolnosti, poput toga da se cijeli događaj mnogo godina držao u tajnosti.

Jedna stvar koju valja spomenuti jest da, iako se film fokusira samo na jednog jedinog lika, to nije nimalo negativno za film u cjelosti. Čak bismo rekli da uvelike pridonosi osjećaju izoliranosti, usamljenosti i bespomoćnosti kojeg ne manjka u bespuću svemira, pogotovo u vrijeme kada su putovanja u njega bila ništa više nego skupi eksperimenti. Edmung Kingsley u svojim rukama drži čitavi film, sa velikom lakoćom i pouzdanošću. Uistinu nas zanima koliko dugo je bio zatočen u toj kapsuli. Bez imalo fizičkog kretanja, njegovo lice jedini je važan element u njegovom nastupu, što može biti ogroman izazov i za najbolje glumce. Osim toga, valja spomenuti i prateće glumce koji su dali samo svoje glasove. Iako ih nikada nismo vidjeli, oni su bili veoma važan dio priče i stvaranja emotivnih veza između likova i publike.

No, je li „Capsule“ uistinu pravi SF film? Teško je reći. On u sebi sadrži sve glavne elemente drame i povijesnog filma. No, zbog činjenice da se temelji na stvarnim događajima iz povijesti, teško ga je smjestiti u neki specifični žanr. U svakom slučaju on je jedan odličan pogled u rane dane ljudskog istraživanja svemira i njegovih prostranstava. Iako je možda na trenutke pomalo dosadan onima koji očekuju sci-fi film brzog tempa, oni koji vole pomalo indie filmove koji odišu bogatstvom ambijenta i osjećaja uistinu će imati razloga za uživanje u ovom filmu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Biografije Ratni Kriminalistički Povijesni
Sortiraj