Menu

Viva (2015)

Kada se njegov dugo odsutni otac vrati u njegov život, ovaj frizer biti će prisiljen prestati nastupati u lokalnom transvestitskom klubu.

  U kinima

Hrvatska31.03.2017.

  Ocjena

 Viva
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 40min

  Zemlja / jezik

Irska, Kuba / španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Paddy Breathnach

  Scenarij

Mark O’Halloran

  Produkcija

Benicio Del Toro
Cathleen Dore
Rory Gilmartin
Sarah Gunn
Claire McCaughley
Rebecca O’Flanagan
Robert Walpole

  Glazba

Stephen Rennicks

  Kinematografija

Cathal Watters
  Sinopsis

Sherlock Holmes istražuje planove svog glavnog neprijatelja, profesora Jamesa Moriartyja, dok se njegov partner John Watson priprema za svoje vjenčanje. Kada Moriarty zaprijeti Watsonu i njegovoj ženi, Holmes ih mora spasiti i ponovno uplesti Watsona u još jedan, posljednji slučaj. Kako bi ga riješili, udružuju se sa Madam Simzom Heron koja traži svog brata Reneea, koji bi mogao biti ključ za poraz Moriartyja.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Luis Alberto García Mama
Héctor Medina Jesús
Jorge Martínez Castillo Celeste
Luis Manuel Alvarez Cindy
Renata Maikel Machin Blanco Pamela
Laura Alemán Cecilia
Paula Andrea Ali Rivera Nita
Luis Angel Batista Bruzón Don
Luis Daniel Ventura Garbendia Kali
Maikol Villa Puey William
  Recenzija

“Najljepši ološ na svijetu” – rečenica je kojom Angel (Jorge Perugorria), stari boksač, opisuje Havanu u ovoj trijumfnoj drami Paddyja Breathnacha, a filmska ekipa uistinu se potrudila da ispuni ovaj njegov opis tog mjesta. Kamera Cathala Wattera uspijeva pronaći ravnotežu u svakom oguljenom zidu i ruševnoj cesti. Hector Medina, simpatičan u ulozi frizera i budućeg transvestita Jesusa, nije mogao poželjeti bolje mjesto radnje. Veoma malo filmova posljednjih godina pokazalo se ovoliko zanosnima.

Kratkak uvod u priču sugerira na neke prilično loše odluke našeg protagonista. Jesus loše zarađuje kao frizer za transvestite u lokalnom klubu. Očajan za novcem i svjetlima refletkora, on odluči otići na audicijiu za nastup u klubu u kojem radi, no ubrzo shvati da to nije nimalo lako. Iako je priča mogla biti jeftina i puna klišeja, Mark O’Halloran pobrinuo se za to da ona ipak sadrži mnoštvo sitnih detalja.

Sama srž filma odnos je između Jesusa i njegovog oca, Angela. Stariji čovjek, koji je nedavno pušten iz zatvora, pojavi se u klubu i zabrani svom sinu da nastavi nastupati. Njegova mnogo fleksibilnija majka pak želi da on nastavi slijediti svoje snove. Priča definitivno ima poneke elemente “Billyja Elliota”, posebice sa fanastičnom Garciom koja ovdje tumači sličnu ulogu kao Julie Walters. No, za razliku od Billyja, Jesus je odrasli čovjek koji se želi dokazati. Kako njegov otac postaje sve bolesniji, on polako počne preuzimati njegovu ulogu glave obitelji. On je drag i dobar, možda čak i previše suosjećajan, a naizgled nema nikakve želje da sebi osigura neku romantičnu vezu.

Većina gledatelja veoma će simpatizirati sa Jesusom i željet će da se nauči izboriti za sebe. Naravno, upravo to je element na koji je ovaj film i ciljao, te otkud proizlazi njegova napetost i pogon za cijelu priču. “Viva” nije toliko priča o tome kako dječak upoznaje dječaka, već o tome kako dječak upoznaje samoga sebe. Dvije glavne priče – ona o odnosu Jesusa i njegovog oca, te ona o Jesusovim snovima – nemaju neka velika iznenađenja, no Breathnach, redatelj voljenog filma “I Went Down”, potvrdio je da zna kako pravilno graditi atmosferu u filmu, sve do samog finala koje je izuzetno dobro odrađeno. Film je također i prva irska produkcija koja je nominirana za Oskara u kategoriji stranih filmova, a slobodno možemo reći da je svoju nominaciju uistinu i opravdao. Ukoliko volite karakterne drame, ovo će za vas biti prava poslastica.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Drame Trileri Romantični Biografije Ratni Kriminalistički Povijesni
Sortiraj