Menu

Keeper (2015)

Priča o dvoje tinejdžera koji će ubrzo dobiti bebu. Nakon što odluče zadržati ju, oni se moraju nositi sa reakcijama svojih roditelja i ostalim problemima u svakodnevnom životu.

  U kinima

Hrvatska04.03.2017.

  Ocjena

 Keeper
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 35min

  Zemlja / jezik

Belgija, Švicarska, Francuska / francuski

  Klasifikacija

  Režija

Guillaume Senez

  Scenarij

David Lambert
Marcia Romano
Guillaume Senez

  Produkcija

Olivier Abrassart
Samuel Feller
Elisa Garbar
Philippe Logie
Fabrice Préel-Cléach
Sophie Sallin
Isabelle Truc
Bart Van Langendonck

  Kinematografija

Denis Jutzeler
  Sinopsis

Maxime i Melanie obični su zaljubljeni tinejdžeri. Čudno i nježno, oni međusobno istražuju svoju seksualnost. No, kada Melanie sazna da je trudna, Maxime to prihvati veoma loše, iako se postepeno prilagodi novonastaloj situaciji i ideji da će ubrzo postati otac, stoga nagovori Melanie da zadrže dijete. Sada, sa samo 15 godina, Maxime i Melanie postat će roditelji. No, kako će to prihvatiti njihovi roditelji, te kako će se ovo dvoje mladih nositi sa izazovima u ostalim područjima svog života?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kacey Mottet Klein Maxime
Galatéa Bellugi Mélanie
Laetitia Dosch La mère de Mélanie
Catherine Salée La mère de Maxime
Sam Louwyck Le père de Maxime
Cédric Vieira Le coach
Vincent Sornaga L'assistant social
Dominique Baeyens La gynécologue
Béatrice Didier La psychologue
Corentin Lobet Le coordinateur
  Recenzija

Belgijska tinejdžerska drama o trudnoći, “Keeper”, opisana je kao “Anti-Juno”. Dok je “Juno” više bio simpatična komedija koja je na globalnu kartu smjestila Jasona Reitmana i Diabloa Codyja, te ukazala na neke sitne komplikacije vezane uz tinejdžersku trudnoću, novi film Guillaumea Seneza odlučio je preuzeti mnogo drugačiji pristup u kojem nimalo ne glamurizira ovaj događaj, niti ga čini više melodramatičnim no što bi to trebao biti. On predstavlja ovaj problem sasvim logično, dopuštajući likovima i njihovim emocijama da pogone priču do svog neizbježnog zaključka.

Ono što Senez najbolje dočarava u ovom filmu je vakuum idealizma i nevinosti između dvoje mladih ljubavnika. Maxime je siguran da će njegova sportska “karijera” od njega učiniti bogatog čovjeka, iako je tek u fazama audicije. Iako mi, kao publika, lako vidimo neravnotežu i mane u njihovom odnosu – Melanie ima tendenciju slušati sve što joj njen dečko govori (uključujući i samu činjenicu da se nije odlučila na abortus), a njihova tendencija da bježe drugima kako bi se emocionalno validirali upućuje na probleme u komunikaciji – oni su jednostavno preneiskusni i naivni. Tokom cijelog filma osjeća se nelagoda koja proizlazi iz činjenice da su njihove reakcije potpuno realne, kao i donošenje njihovih loših odluka. Sa njihove perspektive, oni imaju sve isplanirano, te su potpuno sposobni ponašati se kao odrasli ljudi. Štoviše, čak je i Melaniena majka, koja je veoma trezvena žena (i vjerojatno jedini glas razuma u filmu), nju rodila kada je i sama bila tinejdžerka.

Uz to što veoma dobro prikazuje stvarnost i istinu neugodnih situacija, Senez je donio i interesantnu odluku posvetivši većinu vremena Maximovim iskustvima, koristeći za predložak priču o sazrijevanju mladića u kojoj se stvarnost i fantazija često sukobljavaju. Mali pomaci u njegovom ponašanju i pogledau na život tokom filma odlično su prikazani i doimaju se veoma uvjerljivo – ipak se nitko od nas ne mijenja preko noći, već je za takve stvari potrebno mnogo više vremena. Senez ustvari priča priču o odrastanju i konfliktu između želje da te ostali shvaćaju ozbiljno, te izbjegavanju prave odgovornosti.

Konstantna objektivnost i pridržavanje priče koju pogone isključivo likovi ono je što ovom filmu pruža njegov uspjeh. Mnogi dirljivi trenuci i veoma jasna vizija – potpomognuta odličnim nastupima glumaca i solidnom međusobnom kemijom – daju veoma veliku jačinu “Keeperu”. U konačnici, slobodno možemo reći da je ovo jedan veoma impresivan debitanski film koji savršeno prikazuje vrtlog adolescencije bez imalo osuđivanja ili politiziranja. Ako ste raspoloženi za jednu pravu karakernu priču, ovo je film za vas.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Najnoviji traileri Biografije Preporuke Romantični Ratni Kriminalistički
Sortiraj